Roman Michelko: Košická a Žilinská VÚC sú hotová tragédia
30 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Kde zlyhala predvolebná stratégia? Prečo prepadli viacerí koaliční poslanci? Politológ Roman Michelko sa na volebné výsledky pozerá takto.

Fatálne zlyhanie ŠÚ SR

Štatistický úrad zlyhal hlavne v prípade komunálnych volieb.

"Čo sa týka župných, aj poslancov, aj predsedov, tam to šlo v relatívne rozumnom čase. Do tejto chvíle, keď to nahrávam, nevieme zloženie zastupiteľstiev, nevieme primátorov," kritizuje Michelko inštitúciu zodpovednú za sčítanie a zverejnenie výsledkov. Pripravuje však podkast, kde už bude rozoberať konkrétne výsledky.

"Zatiaľ však nevieme, ako dopadol trebárs Štubniak, o Judite Laššákovej viem zo sociálnych sietí," poznamenáva politológ.

Fatálne zlyhanie a hypertrofované egá 

Tak hodnotí Michelko prehru pronárodných kandidátov tam, kde to nebolo vopred jasné. 

Fico si želá kvalitnejší dialóg vlády a samospráv, spomenul aj referendum v Sliači
Vláda SR by mala nadviazať kvalitnejší dialóg s predstaviteľmi samospráv. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico po spojených komunálnych voľbách. Poukázal na zodpovednosť vedenia obcí, miest a... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Hlavné mesto bolo jasné

Bratislava sa podľa neho ukázala, ako absolútna bašta progresívcov a SaS. 

"Tam nepomohla žiadna stratégia, urobila sa povinná jazda, Vallo cez 60 percent. Kusý robil, čo bolo v jeho silách, začal neskoro a dal slušný výsledok. Nech by bola akákoľvek stratégia, tam to bolo jasné," tvrdí Michelko, pretože aj starostovia jednotlivých mestských častí sú za Tim Bratislava, Tím Ružinov atď. 

"Droba cez 60 percent, po tých prúšvihoch, čo mal, inde by to bolo nepredstaviteľné, Bratislava je taká," konštatuje Michelko s tým, že Mažgút urobil štandardný výsledok Podľa Michelka bolo dosť trápne, že Hlas podporil Drobu. 

"Oni boli tak ticho, ale teraz ďakuje OĽaNO a Hlas ... No - do peknej spoločnosti sa dostali," ironizuje Michelko, podľa ktorého by si hlasisti mali minimálne v Bratislave spytovať svedomie. Potešilo ho, že staromešťania "kamsi" poslali Dostála a takisto Aufrichtovú.

V Trnave to obhájilo "nechcené dieťa" OĽaNO

Michelko tak nazval Jozefa Viskupiča, ktorého vyhodili z predsedníctva hnutia a dali tam servílnu Jurinovú.

"Neobhajujem tým nijako jeho spojenie sa s Matovičom. Protikandidáti boli slabí, Zdenko Čambal zrejme dal aj zastupiteľstvo, ale tam to bolo tiež viac-menej jasné," hodnotí Michelko.

Arogancia ministra obrany Naďa: Referendum v Sliači nič neznamená
Výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Župan s najvyšším ziskom

Takého si zvolil Trenčín v osobe Bašku. 

"Dnes je baštou Smeru Trenčiansky kraj. Napriek extrémnej hystérii médií, škandalizácii, ak niekto robí svoju prácu a ak nie je extrémne toxický a vyjadruje sa vecne, tak to prináša nejaké plody," upozorňuje Michelko.

Veľký smútok nad Žilinou

"Dnes je úplne jednoznačné, že Jurinová bola poraziteľná. Keby sa dohodli kandidáti na 2. a 3. mieste, tak ju dajú dolu. Na tom úrade je absolútna katastrofa. Štyria riaditelia za päť rokov, ona je totálne nekompetentná," hodnotí Michelko Jurinovej pôsobenie.

"Tu je poučenie jednoznačné - spájať sa," vidí do budúcna cestu Michelko.

V rámci Žilinského kraja ho potešilo, že v Námestove "pohorel" Juraj Šeliga. 

"Tam sa ukázalo, aká je to totálna nula, fatálne zlyhal, ako všetci poslanci koalície, ktorí fatálne prepadli vo voľbách - úplne prepadol Vašečka a mnohí ďalší. Ľudia ich odmietli. Každý, kto sa spriahne s takým podliakom, ako je Matovič, končí," myslí si politický analytik. Ako ďalší príklad uvádza Stančíka, Ňarjaša, Kyselicu, či Drábikovú, ktorí pohoreli práve kvôli spojeniu s Matovičom.

V rámci zastupiteľstva a mesta ho zaujal Pavol Slota, pri ktorom je Michelko zvedavý, ako s tým naloží a či pôjde ďalej.

Prešov a Majerský

"KDH samostatne nedá 15 percent, on dal v podstate dvojnásobok, keby šiel ako nezávislýd, dá ešte viac. Škoda je Michala Kaliňáka, ktorý síce prišiel neskoro, ale samospráve dokonale rozumie a má prehľad," myslí si Michelko. Neprekvapilo ho, že pohorel Mazurek. Veď ani Kotleba pred rokmi nezvíťazil v Bystrici v prvom kole.

Daniel Krajcer kritizuje babráctvo Romana Mikulca (OĽaNO) v súvislosti so spojenými voľbami. O úplnej katastrofe hovoria aj komentáre
Spojené voľby máme za sebou. Je čas bilancovať. Nie iba výsledky, ale aj priebeh. Daniel Krajcer, bývalý minister kultúry hovorí o zbabranej organizácii. Pozná aj vinníka. Podľa Krajcera je ním minister vnútra, Roman Mikulec. O úplnej katastrofe... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Najdlhšie pôsobiaci "župan" končí

"V Nitre vyhral Becík, veľký talent. Tu sa ukázalo, že aj keď je na čele koalície nula, ani desať strán jej nepomôže," poznamenáva Michelko na adresu Holečkovej. Tu Michelko upozorňuje na kumulovanie funkcií, čo nie je šťastné riešenie - post predsedu VÚC je natoľko vyťažujúci, že kandidovať ešte aj za poslanca by nebol dobrý nápad. 

Z marginálnej strany na tretie miesto - voľby v Bystrici

Romana Michelka príjemne prekvapil práve Huliak, podľa ktorého Polóny urobil úroveň strany. 

Košický Matovič bol znovu zvolený

"V Košiciach šlo len o fatálne zlyhanie taktiky. Pred voľbami nikto nemohol vedieť, že podporiť Soročinovú by nemalo význam. Naučme sa troška racionality a neriešiť egá. Monika bola pod čiarou aj v rámci zastupiteľstva. Nikto nedal dolu Trnku, no po tých katastrofách, čo robil aj v meste, to mohlo byť inak," vyslovuje nespokojnosť Michelko.

Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov
Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov. Obyvatelia ich zvolili v sobotňajších (29. 10.) krajských voľbách, ktoré sa konali spolu s komunálnymi. Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v dvoch nastáva zmena. Nitriansky... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Odsúdení na spoluprácu

"Povedať, že keby sa Hlas a Smer spojili, bolo by to celkom iné, minimálne v Košickom a Žilinskom kraji by bol výsledok iný," sumarizuje Michelko na záver

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik