Vajcami sa predzásobiť nedá. Veľká škoda, budú drahé
27 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Hydinári sú jedni z tých potravinárov, ktorí doslova bijú na poplach. Tentokrát však nepôjde o ceny mäsa, ale vajec. Vyzerá to tak, že vianočné pečenie sa nám poriadne predraží.

Na čo sa pripraviť

"Odbytové ceny vajec budeme musieť zvyšovať zo súčasných 10 centov na 15 centov za jedno vajce. Obchodný reťazec si zvýši cenu o ďalších 60 percent, plus DPH, takže konečná cena pre spotrebiteľa sa bude pohybovať okolo 30 centov za vajce," skonštatovala Petra Letková z Hydina Holding Liptovský Mikuláš s tým, že hydinárom sa do cien premietajú ako ceny energií, palív, ale aj krmív pre nosnice.

Majú nás výrobcovia za bláznov?
Zaplatíte viac, no dostanete menej. To nie je len realita v našich obchodoch, tento jav má vo svete dlhoročné pomenovanie a začali ho vnímať už aj Slováci. Prečo tomu tak je a čo si treba všímať? Spozorovali ste to aj vy? „Aj váha syrov Encián už... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

O 70 percent drahšie krmivá

Rast výrobných nákladov chovatelia zaznamenávajú už takmer dva roky. Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) potvrdil, že ceny kŕmnych zmesí pre hydinu vzrástli o 70 percent. Len v tomto roku o 44 percent. Upozornil tiež, že práve krmivá predstavujú viac, ako polovicu nákladov na chov nosníc.

Výrazný rast výrobných nákladov zaznamenávajú chovatelia nosníc už od začiatku minulého roka. Podľa slov Daniela Molnára z Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) za posledné dva roky vzrástli ceny kŕmnych zmesí pre hydinu o 70 percent, pričom v tomto roku nárast predstavoval 44 percent. Náklady na krmivá pritom predstavujú viac ako polovicu všetkých nákladov v chove nosníc, upozornil.

Aby toho nebolo málo ...

"Ak Európska únia a najmä naša vláda neprikročia k zastropovaniu cien elektrickej energie a plynu pre poľnohospodárov, bude nevyhnutné zvýšenie odbytových cien konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady chovateľov nosníc," upozorňuje Molnár. 

Medziročne sa chovateľom zvýšili ceny elektriny štvornásobne. Plyn "vystrelil" trojnásobne. Pre lepšiu predstavu, na sto vajec sa medziročne zvýšila cena o takmer tri eurá.. 

Najesť sa bude čoskoro VZÁCNOSŤ! Pozrite, ako idú potraviny HORE
Už takmer rok sme aj na Slovensku vystavení enormnému zdražovaniu energií, pohonných hmôt a teda aj všetkých tovarov a služieb. Dvojciferným číslom rastie aj inflácia. Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejnil najnovšie dáta. Nemá to konca Medziročná... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik