Majú nás výrobcovia za bláznov?
23 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Zaplatíte viac, no dostanete menej. To nie je len realita v našich obchodoch, tento jav má vo svete dlhoročné pomenovanie a začali ho vnímať už aj Slováci. Prečo tomu tak je a čo si treba všímať?

Spozorovali ste to aj vy?

„Aj váha syrov Encián už dávno klesla zo 120 na 110 gramov. Takisto váha väčšiny jogurtov klesla zo 400 na 380 gramov. Veľkosť balenia je, samozrejme, taká istá, aby si to ľudia nevšimli,”  rozčuľuje sa nespokojná zákazníčka na facebookovej stránke Nekŕmte nás odpadom.

A tak je to aj s maslom výrobca Pilos z neho ukrojil až pätinu, no cena v akcii bola 1,99 eur. Pôvodné, s hmotnosťou 250 g je drahšie o euro.

Volá sa to shrinkflácia

Túto taktiku výrobcovia využívajú hlavne v časoch vysokej inflácie. Je to jeden zo spôsobov boja výrobcov voči nej - výrobca aby nemusel zvýšiť cenu výrobku, zníži jeho gramáž, prípadne objem. Vytvára tak dojem cenovej dostupnosti oproti iným výrobkom. 

"Znamená to zmenšovanie veľkosti spotrebiteľského balenia, čo je jeden zo spôsobov, ako môžu výrobcovia bojovať so zvýšenou infláciou, resp. rastom výrobných nákladov. Zmyslom tohto kroku je jemne znížiť objem či gramáž produktu, avšak pri zachovaní ceny,” vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Na muške fajčiar: Čaká nás X-TÉ zdražovanie cigariet
Zdražovaniu sa zas a znova nevyhnú ani fajčiari. Už v tomto roku tabakové výrobky zdraželi v priemere o 30 centov. Zdá sa však, že s blížiacim sa novým rokom sa hovorí o ďalšom zdražovaní cigariet, tabakových výrobkov a tzv. elektronických... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nie len potraviny

Vo svete tento pojem nie je ničím novým - "zmenšili sa" balenia čipsov zo 185 gramov na 165 gramov, či múka - polkilové balenie reálne váži 400 gramov. Menej útržkov má toaletný papier, prípadne "rodinné balenie" papierových vreckoviek. 

Na Slovensku "to robí" Figaro

K tomuto kroku bol donútený obľúbený tradičný slovenský výrobca cukroviniek. 

„Pre vysoké náklady na výrobu prijala firma celý rad opatrení v oblasti zlepšenia výkonnosti výroby, aby bol dosah na spotrebiteľa čo najmenší. Preto sme boli nútení pristúpiť k zníženiu gramáže pri tabuľkových čokoládach s tým, že nová gramáž je vždy jasne vyznačená na obale,” objasnil Jiří Šebeka, manažér pre Slovensko, Maďarsko a Česko.

„Vzhľadom na to, že u spotrebiteľov sú tieto čokolády veľmi obľúbené, snažíme sa, aby zostali na trhu a boli dostupné za rozumnú sumu. Výrobca čokolád Figaro však neurčuje maloobchodnú cenu svojich výrobkoch,” dodal Šebeka.

Najesť sa bude čoskoro VZÁCNOSŤ! Pozrite, ako idú potraviny HORE
Už takmer rok sme aj na Slovensku vystavení enormnému zdražovaniu energií, pohonných hmôt a teda aj všetkých tovarov a služieb. Dvojciferným číslom rastie aj inflácia. Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejnil najnovšie dáta. Nemá to konca Medziročná... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nebudeme predsa plytvať,

povedali si výrobcovia a tak zmenšili obaly, ale aj hmotnosť. A prax im za roky dáva za pravdu - vyhadzovanie potravín na Slovensku je dlhodobý problém.

„Dôvody môžu byť rôzne, nemusí sa to týkať iba cenovej politiky producentov potravín súvisiacej so súčasnou infláciou. Optimalizácia obalov nastáva aj mimo infláciu, len je možno menej viditeľná,” dopĺňa. „Zmenšovanie súvisí aj s udržateľnosťou, teda aby sa neplytvalo potravinami na jednej strane a na druhej, aby sa znižovala energetická dávka pri potravinách, ktoré nemajú dobrý pomer nutričných hodnôt, ako napríklad čokoláda a podobne,” hovorí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Čo si teda všímať?

Mnohokrát ide o takú zmenu gramáže, ktorú si ako spotrebiteľ nemáte šancu na jednom balení všimnúť. Niektoré obchody však udávajú aj ztv "jednotkovú cenu" za liter, či kilogram tovaru. Pred nekalými praktikami (nahrádzanie surovín menej kvalitnými zložkami) chránia spotrebiteľa smernice EÚ, ktoré ak výrobca nedodrží, hrozia mu nie malé pokuty.

Čaputová bude diskutovať vďaka demoštrácii
Monika Uhlerová, prezidentka KOZ, je s demonštráciou, ktorá sa konala 8. 10. v Bratislave evidentne spokojná. Konanie Zuzany Čaputovej totiž vidí, ako výsledok tejto demonštrácie... Budú sa spolu rozprávať "Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik