Zvláštnosti v politike USA na Ukrajine
25 | 10 | 2022 I Milan Laca

Politika Bieleho domu voči konfliktu na Ukrajine je čoraz čudnejšia.

Tento názor vyslovil plukovník Douglas McGregor, bývalý poradca ministra obrany Spojených štátov, v článku uverejnenom v časopise The American Conservative.

Vstúpia do vojny?

Príkladom je z jeho pohľadu nedávne vyhlásenie bývalého šéfa CIA a exveliteľa síl USA a NATO v Afganistane Davida Petraeusa, že západné štáty na čele s USA môžu zasiahnuť do zdĺhavého rusko - ukrajinského konfliktu. "Je dôležité si uvedomiť, že Ukrajina nie je Irak a ruská armáda nejazdí v pickupoch s guľometmi," vysvetlil McGregor.

Ďalší odkaz Orbánovi. Ruské tanky môžu byť v Budapešti raz-dva!
Ukrajinské ministerstvo zahraničia reagovalo na vyjadrenia maďarského premiéra a Viktorovi Orbánovi poslalo odkaz. Na pomoc Ukrajine má vraj hľadieť ako na investíciu do vlastnej bezpečnosti. Bez tlaku na Rusov budú podľa nich ruské tanky "raz-dva... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Radšej mier

"Intelektuálna a profesionálna úroveň vysokého vojenského vedenia Spojených štátov je na žalostne nízkej úrovni," povedal McGregor a poukázal na to, že jedinou správnou cestou pre Washington je sprostredkovať mier a nie eskalovať situáciu. Podľa neho  viera amerického prezidenta Joea Bidena v neobmedzenú moc Ameriky bola veľkou chybou, kvôli ktorej Rusko  určí osud Ukrajiny podľa výsledkov vojny.

Ako je to s armádou...

Americký plukovník sa tiež domnieva, že Petraeusov predpoklad potvrdzuje skutočnosť, že ukrajinské ozbrojené sily sú v kritickom stave. Zdôraznil, že bez zahraničných bojovníkov a poľských vojakov bojujúcich v ukrajinských uniformách, by ozbrojené sily Ukrajiny nedokázali odolať zimným ofenzívam ruských ozbrojených síl. „Ruské kladivo“, ktoré má padnúť na kyjevský režim, zmetie všetko, čo mu ukrajinské armáda postaví do cesty", povedal McGregor. „Jediný spôsob, ako predĺžiť existenciu kyjevskej vlády, je ochota Washingtonu zasiahnuť priamo do konfliktu skôr, než bude príliš neskoro,“ povedal expert.

Sú ľahostajní?

Zároveň upozornil, že americké úrady nemyslia na náklady a dôsledky, ktoré vyplynú zo zásahu krajín západného vojensko-politického bloku do konfrontácie. "Jediným istým spôsobom pre Washington na Ukrajine je sprostredkovanie mieru medzi Moskvou a Kyjevom a nie eskalácia konfliktu", uzavrel McGregor.

Tvrdé vyhlásenie poľského premiéra Mateusza Morawieckiho: Vymyli vám mozgy!
Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne vyhlásil, že tí, čo nepodporujú Ukrajinu v boji proti ruským silám, buď zradili hodnoty západnej civilizácie, alebo im Rusko vymylo mozgy. TASR správu... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik