Kyjev vyzýva utečencov, aby strávili zimu v zahraničí
25 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Ukrajinská vláda žiada utečencov, aby sa počas zimy nevracali do vlasti. Uviedla to v utorok vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá poukázala na vojnové škody na zásobovaní elektrinou a teplom.

TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

"Ak sa naskytne príležitosť, zostaňte a strávte zimu v zahraničí," povedala Vereščuková v ukrajinskej televízii. Priblížila, že energetické systémy sú v dôsledku ruských útokov nestabilné a v prípade návratu ľudí by boli viac zaťažené.

"Musíme prežiť zimu, ale (elektrické) siete to neprežijú," uviedla. "Situácia sa bude len zhoršovať a túto zimu musíme prežiť," zdôraznila. Dodala, že sa teší, ako sa na budúcu jar mnohí ľudia vrátia na Ukrajinu, rozbehne sa obnova krajiny a deti sa budú vracať do škôl.

Karol Lovaš: Veľké problémy čakajú malé národy a štáty
"Veľké problémy čakajú malé národy a štáty, aby v presadzovanej globalizácii uchránili svoju identitu. Ani veľké mocnosti nezvládnu nové delenie sveta. Boj o trhy, suroviny, úsilie diktovať svoju vôľu ostatným vyvolajú nové konflikty na vyššej... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ruská armáda zničila v posledných týždňoch raketovými a dronovými útokmi mnohé zariadenia elektrickej a tepelnej infraštruktúry. Kyjev v tom vidí snahu Kremľa znížiť jeho príjmy z vývozu elektriny, zlomiť vôľu Ukrajiny a vyvolať novú utečeneckú vlnu, ktorá by spôsobila problémy aj Európe, píše DPA.

Od začiatku invázie Ruska z 24. februára zaregistrovali v európskych krajinách 7,7 milióna ukrajinských utečencov, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Ďalšie milióny Ukrajincov vojna vyhnala z domovov v rámci krajiny.

Milan Uhrík: Leyenová už šípi, že je zle!
Milan Uhrík, predseda hnutia Republika na sociálnej sieti informoval, že Brusel má na krku poriadny škandál. Podľa jeho slov sa potvrdzuje, že biznis okolo vakcín nebol tak úplne v poriadku a že nešlo ani tak o toľko propagovanú slobodu, ale skôr o... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik