Macron ide Hegerovi pomáhať v boji s terorizmom na Slovensku
22 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Viacerí európski lídri ponúkli Slovensku pomoc v súvislosti s teroristickým útokom v Bratislave, pri ktorom boli zavraždení dvaja muži. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽANO) po samite Európskej rady v Bruseli.

Viaceré krajiny podľa neho majú s extrémizmom skúsenosti a uvedomujú si, že ide o oblasť, ktorá potrebuje ďalšiu reguláciu. V reakcii na uznesenie Európskeho parlamentu k útoku podotkol, že nezohľadnilo širší kontext a minulo tak svoj potenciál.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa Hegera ponúkol Slovensku systém, ktorý vypracovali po roku 2019 v reakcii na viaceré udalosti. Vzniknúť mal v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami aj sociálnymi platformami. "Budeme teraz intenzívne diskutovať a komunikovať, aby sme vedeli, do akej miery vieme tento koncept uplatniť na Slovensku," uviedol Heger.

Ocenil aj diskusiu s fínskou premiérkou Sannou Marinovou a estónskou predsedníčkou vlády Kajou Kallasovou. Poznamenal, že diskutovali aj o prejavoch extrémistov, medzi nimi aj politikov, ktorí prekračujú slobodu slova, keďže vnášajú hnev, nenávisť a agresiu do verejného priestoru, čo sa nezhoduje s demokratickými hodnotami.

AKTUALIZOVANÉ: NAKA zadržala žiaka podozrivého z terorizmu! Hrozí mu 10 rokov
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala maloletú osobu podozrivú z terorizmu. Pre TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Upozornil na to portál Aktuality.sk. "Môžeme potvrdiť, že došlo k zadržaniu osoby... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

V reakcii na rezolúciu Európskeho parlamentu uviedol, že nezohľadnila širší kontext. "Dôležité sú kroky dopredu. Pre mňa nie je až tak podstatné venovať diskusiu tomu, čo malo byť a nebolo, ale ako sa z toho poučíme, ako zabezpečíme prvky ochrany a bezpečnosti našim občanom, vrátane každého, či už je to z hľadiska radikalizovania na sociálnych platformách, ale aj kvality života," skonštatoval.

Premiér pripomenul aj závery mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady, na ktorej poveril jej členov na vypracovanie konkrétnych opatrení, ktoré zvýšia bezpečnosť všetkých obyvateľov. Minister spravodlivosti má pripraviť konkrétne návrhy pre naplnenie záväzkov voči menšinám, vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády.

Európsky parlament vyzval uplynulý štvrtok slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti. V uznesení schválenom v reakcii na nedávnu tragickú streľbu v Bratislave ju tiež žiada, aby zaujala rázny verejný postoj proti porušovaniu ľudských práv týchto osôb.

Vojna, nevojna, tíško obchodujú
Šesť krajín EÚ obnovilo obchod s Ruskom na úroveň z februára tohoto roka. Viacero európskych krajín v júni obnovilo export a import s Ruskom monimálne na februárovú úroveň, vyplýva z analýzy údajov národných štatistických služieb, ktorú urobila... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik