Heger po samite žiaril optimizmom PREDČASNE: Budeme si musieť poradiť SAMI! (VIDEO)
22 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Na začiatku septembra sa ministri hospodárstva a priemyslu dohodli, že do konca septembra vypracujú plán, ako zastabilizovať ceny plynu a elektrickej energie. Blíži sa koniec októbra a stále nič. Lídri členských krajín EÚ sa v Bruseli na ničom prevratnom nedohodli, upozorňuje vo svojom komentári pre denník Pravda spisovateľ Igor Daniš.

Nedohodli sa

Premiér Eduard Heger po samite žiaril optimizmom trochu predčasne. Lídri sa pevne dohodli iba na spoločných nákupoch plynu (od jari). Ako to bude prebiehať ale nevieme. Ani čo z toho bude vyplývať pre Slovensko, respektíve pre odberateľov ruského plynu. Taktiež nevieme, ako mechanizmus cenovej korekcie v prípade mimoriadneho zdraženia bude konkrétne fungovať. To majú na budúci týždeň dojednať ministri hospodárstva a energetiky. Presný návrh pripravia úradníci Európskej komisie. Zhodnú sa, či sa budú znovu dohadovať o detailoch?

V tom najdôležitejšom – v zastropovaní cien plynu – sa nedohodli. Úradníci komisie vypracujú návrhy… O cenách elektrickej energie nevieme nič, nižší plyn na jej výrobu má pravdepodobne všetko vyriešiť.

Pripravte sa na ŤAŽKÚ KRÍZU! Horšiu, ako si pamätáme
Americký ekonóm Roubini predpovedá finančný šok a návrat „najhoršieho zo 70. rokov“. Nouriel Roubini očakáva, že svet bude čeliť nielen prudkému nárastu inflácie, ale aj stagflácii. Situácia vo svetovej ekonomike bude podľa jeho názoru horšia ako... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca

Všetko má svoje limity

Koniec roka sa blíži a občania únie musia vedieť, na čom sú. Samozrejme, jednotlivé členské krajiny pripravujú – a mnohé už uviedli do života – vlastné riešenia. Naposledy čiastkový plán schválil nemecký parlament. Náš plán B je tiež pripravený v zálohe. V zásade sa tieto balíky pomoci a regulácie príliš nelíšia. Každá krajina má však trochu odlišný systém stanovovania cien energií.

O to ale nejde. Tu ide o jednotu únie. Ak nás Rusko dokáže rozdeliť, tak vyhrá. Pri prijímaní balíčkov sankcií sme napodiv boli veľmi rýchli a až na výnimky jednotní. Pritom ich účinnosť nie je vôbec taká, ako nielen lídri, ale aj rôzni politici a experti deklarovali. V strednej Európe závislej od ruského plynu si odtŕhame od úst, ale keď prišlo v x-tom balíčku na diamanty pre majetných Západoeurópanov, naraz nastal poplach, že načo. Ani Spojené štáty, ktoré sú nekompromisné voči Rusku, sa neobmedzujú v dovoze strategických surovín ako urán alebo nikel.

Na Slovensku po samite už viac-menej vieme, na čom sme. Zaregulujú sa ceny plynu do určitej výšky. To je všetko. V ostatnom si budeme musieť poradiť sami.

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Neústupčivé Nemecko

To, že dohoda a spoločný postup sa rodia ťažko, je logické. Rôzne európske krajiny sú historicky a geograficky v inej situácii. Nie všetky sú odkázané na dovoz ruského plynu, ropy či nakupovanie elektriny na lipskej burze. Kameňom úrazu je prekvapivo Nemecko. Najväčšia členská krajina EÚ blokuje dohodu o zastropovaní ply­nu.

Neústupčiví sú aj pri jadrových elektrárňach. Pritom kapitáni najväčšej európskej ekonomiky dobre vedia, že nemajú dostatok elektriny, vôbec celá Európa, a oni idú zatvárať posledné tri jadrové elektrárne.

Z ideologických a politických dôvodov založených na emóciách a nie na faktoch. Aj trojmesačné predĺženie ich prevádzkovania berú ako veľký ústupok. Samozrejme, bohatí Nemci ľahšie zvládnu vysoké ceny elektriny ako my. Nehovoriac o tom, že našu lacno vyrobenú elektrinu musíme nakupovať na ich predraženej burze.

Na obzore je ďalšia Matovičova ATÓMOFKA. SaS je zhrozená
Najsilnejšia koaličná strana OĽaNO do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého by čoskoro malo začať fungovať pravidlo, že z nákupu v napríklad reštaurácii vám štát vráti nejakú čiastku. Veľmi zjednodušené vysvetlenie Vypýtate si v reštaurácii... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Špekulanti iba čakajú na príležitosť

Viacerí sa asi dali uchlácholiť dramatickým znižovaním cien plynu a elektriny na trhoch. To sa môže ľahko zmeniť. Špekulanti iba čakajú na príležitosť, na neschopnosť dohodnúť sa na spoločnom a efektívnom postupe.

Na Slovensku po samite už viac-menej vieme, na čom sme. Zaregulujú sa ceny plynu do určitej výšky. To je všetko. V ostatnom si budeme musieť poradiť sami.

Schmögnerová sa pýta: Máme rozpočet POMOCI, či skôr VOJNOVÝ rozpočet?
Eskalácia vojny na Ukrajine po poškodení Krymského mosta priniesla ešte masovejšie ničenie ukrajinskej civilnej infraštruktúry a nové desiatky či stovky obetí. Európski lídri by ju mali využiť ako príležitosť začať rokovania o podmienkach konca... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Heger to však vidí inak: Európa je o krok bližšie k nižším cenám plynu

"Máme jednotnú zhodu na cenovom pásme, ktoré zabráni nekontrolovateľným výkyvom cien plynu," uviedol premiér po rokovaní v Europarlamente. Na sociálnej sieti zverejnil aj optimistické video.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik