Škandál okolo Ursuly: Ako to bolo s vakcínami?
18 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Európska prokuratúra (EPPO) začala vyšetrovanie vo veci nákupov vakcín proti COVIDu. Pozornosť sa upriamuje na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a na jej rolu, ktorú v tejto záležitosti zohrala. Dve iné dozorné agentúry už skôr upozornili na dohodu medzi spoločnosťou Pfizer a von der Leyenovou.

EPPO (European Public Prosecutor´s office) je nezávislý orgán Európskej únie zodpovedný za vyšetrovanie a stíhanie finančných trestných činov vrátane podvodov, prania špinavých peňazí a korupcie. EPPO vo svojom piatkovom oznámení nespresnila osobu, ktorá je predmetom vyšetrovania, ani ktoré zo zmlúv EÚ o očkovaní boli predmetom skúmania.

Pán premiér, nestačí len rapkať „salarabanda - múdrosť, múdrosť“, odkázal Uhrík
Slovensko sa po nepochopiteľnej a brutálnej vražde dvoch mladých mužov pred bratislavským barom Tepláreň na istý čas úplne zmenilo. A najmä politici sa predbiehali v tom, kto je viac smutný, kto chce situáciu s LGBTI komunitou u nás viac zmeniť a... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Tibor Malý

Dozorné agentúry na dohodu upozorňovali už skôr

Dve ďalšie dozorné agentúry však už predtým upozornili na jednu konkrétnu dohodu zahŕňajúcu kontakty vysokopostavených osôb medzi vedením spoločnosti Pfizer a von der Leyenovou. "Toto mimoriadne potvrdenie prichádza po neobyčajne vysokom záujme verejnosti. V tejto fáze nebudú zverejnené žiadne ďalšie podrobnosti," uviedla EPPO vo svojom krátkom oznámení. 

V apríli 2021 informoval New York Times medzi prvými o textových správach, ktoré si vymieňali von der Leyen a generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla v rámci prípravy na najväčší kontrakt na nákup vakcín v EÚ – až na 1,8 miliardy dávok vakcíny BioNTech/Pfizer. Ak by sa dohoda zrealizovala v plnom rozsahu, mala by podľa uniknutých cien vakcín hodnotu až 35 miliárd eur.

Ľavica riadiaca EÚ nenávidí konzervatívcov, či sú to Poliaci, Taliani či Maďari
Európska únia považuje poľskú vládu za politického protivníka, hovorí konzervatívny poľský europoslanec Ryszard Legutko. V súvislosti s fondom obnovy, ktorý chce EÚ zamraziť sa vyjadril pesimisticky. Poľský europoslanec sa o Európskej únii... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Komisia tvrdila, že sa správy nenašli, no ani ich nehľadala

V januári tohto roku ombudsman EÚ obvinil Komisiu z nesprávneho úradného postupu za to, že v reakcii na žiadosť o slobodu informácií textové správy nehľadala. Komisia bez toho, aby potvrdila existenciu textov, vo svojej odpovedi tvrdila, že „krátkodobé, dočasné dokumenty sa neuchovávajú“. Uviedla, že pátranie po textových správach neprinieslo žiadne výsledky.

Minulý mesiac potom Európsky dvor audítorov zverejnil správu, v ktorej sa uvádza, že Komisia odmietla zverejniť akékoľvek podrobnosti o osobnej úlohe von der Leyenovej v rozhovoroch o zmluve so spoločnosťou Pfizer.

Dozorný orgán pre rozpočet zistil, že šéfka EÚ sa od príručky stanovenej v predchádzajúcich rokovaniach o vakcíne odchýlila, aby osobne uzavrela predbežnú dohodu s americkou nadnárodnou spoločnosťou, namiesto spoliehania sa na spoločné vyjednávacie tímy. Na rozdiel od iných zmlúv Komisia odmietla poskytnúť súdu akékoľvek dokumenty týkajúce sa predbežných rokovaní o tejto konkrétnej transakcii.

Polícia zasahuje na brnianskom magistráte v kancelárii kandidáta na ministra
Česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje na magistráte v Brne. Kontroluje kanceláriu námestníka primátorky a súčasného kandidáta na ministra životného prostredia Petra Hladíka, ako aj kanceláriu bytového odboru. Informuje... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Textové správy treba preskúmať!

V reakcii na oznámenie belgická socialistická europoslankyňa Kathleen van Bremptová uviedla, že je v prvom rade potrebné preskúmať "niekoľko aspektov" zmluvy Pfizer, vrátane "textových správ predsedníčky Komisie a aj skutočnosť, že neexistuje žiadna papierová stopa predbežných rokovaní". 
Europoslankyňa predsedá osobitnému výboru Európskeho parlamentu pre COVID-19. Ombudsman EÚ ako aj člen Európskeho dvora audítorov predstúpili pred porotu, kde odpovedali na otázky k téme textových správ.

"Výbor (COVID-19) bude tento prípad sledovať s veľkou pozornosťou," nechala sa počuť van Bremptová. 

Zelenskyj obvinil Rusko z terorizovania a zabíjania civilistov- potvrdil jedno úmrtie
Z terorizovania a zabíjania civilistov obvinil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Moskvu po tom, čo Rusko v utorok opäť podniklo vzdušné útoky na ukrajinské mestá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Okupanti ostreľujú... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik