Rastislav Káčer verí v dohodu
17 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Nosnými témami pondelňajších rokovaní šéfov európskych diplomacií sú pomoc Ukrajine a dohoda o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov.

Uviedol to minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Káčer pripomenul, že ide o jeho prvú účasť na oficiálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ a dodal, že hlavnými témami rokovaní bude eskalácia napätia zo strany Ruska po sérii ruských útokov na civilné ciele na Ukrajine.

"Teším sa na diskusie, ako môžeme podporiť našu politickú a praktickú pomoc pre Ukrajinu, a na možnosť dohody o vytvorení výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov," uviedol Káčer.

Kamenický Hirmanovi: Pán minister prestaňte nás zavádzať o výhodnom americkom plyne !
Má naša vláda klapky na očiach? Kamenický má obavy o nedostatku plynu za akceptovateľné ceny pre Európu. Stanovisko poslanca NR SR Ladislava Kamenického(Smer-SD), ktoré zverejnil na sociálnej sieti, prinášame pre našich čitateľov v plnom znení. ... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Koncom minulého týždňa veľvyslanci pri EÚ v Bruseli jednomyseľne odsúhlasili vojenskú výcvikovú misiu pre približne 15.000 ukrajinských vojakov. Teraz sa očakáva, že dohodu politicky odobrí Rada ministrov. S návrhom na výcvik ukrajinských vojakov prišiel v auguste šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Káčer očakáva aj diskusie o Európskom mierovom nástroji (EPF), ktorý má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť. Môžu sa z neho financovať operačné činnosti v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky s vojenskými alebo obrannými dôsledkami.

Ďalšou dôležitou témou diskusií šéfov diplomacií budú súčasné vzťahy medzi EÚ a Čínou.

Vážne priznanie Igora Matoviča, vyvolalo vážne rozporuplné reakcie
Sexuálna orientácia a prihlásenie sa k nej je to, čo momentálne rezonuje vo verejnom priestore, ktorý v tomto smere rozhýbala úkladná vražda dvoch mladých mužov v Bratislave. Priznanie zverejnil aj Igor Matovič (OĽaNO), minister financií. Reakcie... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik