Slovenskí rebeli končia. Pomôžu im Maďari?
17 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Viacerým domom Matice slovenskej hrozí zatváranie. Jedným z nich je aj Dom Matice slovenskej v Komárne, ktorý zastrešoval aj činnosť slovenského divadla Dramaťák a  folklórneho súboru Slovenskí rebeli.

Končia po osemnástich rokoch, dokonca len niekoľko dní po tom, ako sa z ochotníkov v Komárne stalo prvé profesionálne slovenské divadlo. Jozef Černek, je riaditeľom Domu Matice slovenskej v Komárne a prezradil aj dôvody ukončenia činnosti, keď pre  slovenskú televíziu ukázal šokujúce sumy na faktúrach za plyn, ktoré ich doslova zlikvidovali.

„Toto bola naša pôvodná suma (1800 eur), v lete sa nám to zdvihlo kúrenie na toto, to sme čakali a zvládli sme to (3773,50 eur). A teraz prišla devastačná cena, že toto mi nemáme ako zarobiť, aj keby sme každý deň hrali,“ konštatoval Černek pri poslednej sume zálohovej platby za plyn – a to vo výške 7547 eur. Pritom ešte vo februári tohto roka platili len uvedených 1800 eur!, uviedol Čermek.

Neutiahnu to, prestali aj vykurovať

„Zastavili sme divadelnú činnosť, prestali sme vykurovať sálu, postupne rozpúšťame všetky naše súbory,“ vysvetľuje aktuálny stav Ćermek. Približne stovka divadelníkov, sa snaźila udržať v prevádzke chod celého Domu Matice slovenskej v Komárne a to vďaka výberu vstupného za predstavenie. Zálohovú platbu za plyn v sume 7547 eur však už nedokážu utiahnuť.

Ľudia urobili zbierku, pomohli Maďari

Divadelníci sa pokúsili zachrániť budovu a divadlo svojpomocne, teda urobiť peňažnú zbierku, čo podľa Černeka vyvolalo veľkú solidaritu aj medzi úplne cudzími ľuďmi. “Zrazu sa Maďari začali zbierať na pomoc Matici. My sme spájali tie kultúry, je to neuveriteľné. Keď príde babička, donesie vám 100 eur zo svojho 600 eurového dôchodku, tak je to strašne silné. No čo ja mám týmto ľuďom povedať?“, objasňuje emotívne Černek. Zatiaľ sa im však podarilo vyzbierať sumu iba na jednu faktúru. Podľa RTVS, podobný scenár hrozí aj v ďalších matičných domoch, ktoré môžu zostať prázdne a tak sa spoliehajú na pomoc samotnej Matice, ktorej však vlastný rozpočet nestačí a tak očakáva pomoc od štátu.

Požiadali o pomoc štát

V uplynulých dňoch sa preto Matica slovenská obrátila so žiadosťou o pomoc na Ministerstvo financií SR a Ministerstvo kultúry SR. Rezort vedený Igorom Matovičom, ako aj ministerstvo Natálie Milanovej (obaja OĽANO) Matici odporučili, obrátiť sa na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré má v kompetencii riešenie súčasnej energetickej krízy Správca Matice slovenskej Maroš Smolec, na celú situáciu zareagoval tak, že poslal 12. 10. list ministrovi hospodárstva Karlovi Hirmanovi, kde ho požiadal o pomoc pri riešení likvidačných zálohových platieb za plyn a tiež o radu ako postupovať.

Putin, alebo vláda?

"Keď sme sa dozvedeli, že končíme, nedokázali sme sa pozrieť jeden na druhého, aby sa nespustili slzy. V prvom momente každý hľadá vinníka… Putin? Burza? Vojna? Vláda? Ale je to jedno. Každý jeden rok nášho Dramaťáku bol vlastne boj o prežitie. Systém nie je nastavený tak, aby bolo dobre, tak, aby kultúra mala budúcnosť. Nie u nás. Koniec koncov, Matica slovenská v Komárne… Posledné roky sa za nás prihovárajú najmä Maďari. Vlastne je to prirodzené. Za nás teraz bojujú ľudia. Práve v momentoch, keď prichádzame o všetko. Snáď o tom raz niekto napíše hru. O tých ľuďoch. O tých, čo to nevzdali, keď už my nevládzeme,“ aj toto napísal vo svojom blogu tento týždeň Černek.

Šokujúce fakty vyplávali na povrch! USA prikázali Maďarsku: Zaútočte na Srbsko!
V sobotu Srbská štátna televízia RTS odvysielala prejav srbského prezidenta k národu Alexandra Vučiča. Ten v priamom premose zverejnil šokujúcu informáciu, ktorú mu potvrdil premiér Maďarska Viktor Orbán. USA a Briti požadovali od Maďarska aby... Čítať ďalej
09 | 10 | 2022 | Mário Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik