Čistky v ruskej armáde?
09 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ukrajinská rozviedka oznámila početné zatýkanie vojenského personálu v Moskve.

Podľa ukrajinskej rozviedky sa v Moskve začalo zatýkanie vojakov, doprava v centre mesta je zablokovaná, ale ruské masmédiá o tom neinformujú. Informuje o tom Hlavné riaditeľstvo spravodajstva Ministerstva obrany Ukrajiny.

Čo sa deje?

Ukrajinská spravodajská služba uvádza, že v ruskej metropole sa začal komplex "opatrení" namierených proti armáde, doprava v centre je zablokovaná. Hlási, že do mesta vstúpili jednotky operačnej divízie Dzeržinskij – „elity“ ruskej gardy. Smerom do centra postupovali spolu s policajnými jednotkami. „Je známe množstvo prípadov zatknutí, zadržaní a blokovaní vojenského personálu. Všetky vojenské jednotky na okraji Moskvy uviedli do stavu najvyššej pohotovosti." Podľa rozviedky ruské masmédiá o takýchto udalostiach neinformujú.

Volodymyr Zelenskyj presviedčal!
Ruskí predstavitelia začali pripravovať tamojšiu verejnosť na možné použitie jadrových zbraní. V rozhovore pre britskú stanicu BBC to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý si však podľa vlastných slov nemyslí, že Moskva... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

 Nový veliteľ

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vymenoval armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa spoločnej skupiny síl v oblasti "špeciálnej vojenskej operácie". Ako vyhlásil predstaviteľ  ministerstva obrany Igor Konašenkov, "rozhodnutím ministra obrany Ruskej federácie bol generál armády Sergej Surovikin vymenovaný za veliteľa spoločnej skupiny vojsk  v oblasti špeciálnej vojenskej operácie". 

Kto to je...

Surovikin bol od roku 2017 vrchným veliteľom leteckých síl. Stal sa prvým veliteľom kombinovaných zbraní v histórii Ruska a ZSSR. Surovikin vyštudoval Vyššiu veliteľskú školu kombinovaných zbraní v Omsku, Frunzeho  Vojenskú akadémiu a Akadémiu generálneho štábu. Slúžil v Afganistane, Tadžikistane, Čečensku. Od októbra 2013 bol veliteľom Východného vojenského okruhu a od marca 2017 mal na starosti zoskupenie ruských jednotiek v Sýrii. V auguste minulého roka ruský prezident Vladimir Putin udelil Surovikinovi hodnosť armádneho generála. 

Bude tá jadrová vojna, alebo nebude?
Biden oznámil svetu hrozbu „jadrového armagedonu“. Americký prezident prvýkrát od kubánskej raketovej krízy hovoril o hrozbe jadrovej vojny. Povedal, že použitie jadrových zbraní sa môže skončiť „Armagedonom“ pre celý svet. Informovala o tom... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.