Spackaný tender, miliónové pokuty. V Žilinskej župe to vrie
07 | 10 | 2022 I Gabriel Matta

Zakladateľka OĽaNO Erika Jurinová s veľkou pompou vyhrala pred piatimi rokmi komunálne voľby a stala sa prvou župankou vôbec. Svoju kampaň postavila na bombastických sľuboch ako vyrieši dopravu v Žiline a zatočí s nevýhodnou zmluvou dopravcu. Aká je realita dnes?

Žilina je v permanentom dopravnom kolapse, ťah na Kysuce, Strečno aj Ružomberok dennodenne zapachtý a aj Rajeckú dolinu neprejdú vodiči hladko. Pridáva sa aj Terchová. Jurinová nedokázala zvládnuť verejné obstarávanie na dopravcu, čo skonštatoval Úrad pre verejné obstarávanie a naparil ŽSK pokutu 1,8 milióna Eur. Obyvateľov Horného Považia, Turca a Kysúc teda naďalej zváža firma, s ktorou chcela Jurinová „zatočiť“ a dokonca jej platí o 5 miliónov Eur ročne viac ako za predchádzajúceho vedenia.

Napriek tomu, akoby Eriku Jurinovú s týmto stavom nikto nespájal

Županka sa usmieva z bilboardov, bohato vylepených po celom kraji a vyznáva sa zo svojej lásky k tejto časti Slovenska. Zaujímavosťou je, že značku OĽaNO by ste hľadali márne. Až v posledných dňoch došlo  k spojeniu na bilboardoch a aj to tak, aby si to málokto všimol. Nuž, zdá sa, že OĽaNO už nie je zárukou úspechu.

Najväčší vyzývateľ Jurinovej v tohoročných voľbách, Igor Choma hodnotí obdobie vládnutia OĽaNO a Jurinovej ako obdobie premárnenej príležitosti pre kraj

Argumentuje oficiálnymi zdrojmi z INEKO (Inštitút pre verejné otázky) a Transparency International. Podľa nich sa ŽSK prepadol v ekonomickom zdraví z tretieho na posledné, ôsme miesto a v transparentnosti dokonca z druhého na šieste. Aj to podľa Chomu svedčí o neschopnosti Eriky Jurinovej robiť manažérske rozhodnutia, ktoré budú nevyhnutné v nadchádzajúcom ťažkom období.

Do volieb sa nachystal aj vicežupan Eriky Jurinovej, Igor Janckulík

Bývalý člen KDH, Siete aj Most-Híd (po rozpade Siete prešiel pod platformu Bugárovej strany) dnes kritizuje svoju nadriadenú z pochybení a neschopnosti riadiť kraj. Hovorí o „bačovaní“ a nehospodárnom vynakladaní prostriedkov na dohodárov. Hodinová sadzba niektorých dohodárov vyskočila aj na 70 Eur za hodinu. Pochybenia v rámci kraja na úrovni spravovania verejných financií konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad. Zaujímavosťou je, že Janckulík síce kritizuje, ale naďalej sedí v kresle vicežupana. Argument, že nemá vplyv na rozhodovanie neobstojí, vo svojej funkcii je plne zodpovedný za to, čo sa na župe deje. Verejnú kritiku Jurinovej spustil až po tom, keď oznámil svoju kandidatúru na župana. 

V každom prípade bude zaujímavé sledovať boj o kreslo v Žilinskom kraji. Či zvíťazí zdravý rozum a skúsenosti z riadenia v ťažkých časoch, alebo zostane tento kraj zaseknutý v bukolických obrázkoch súčasného vedenia.

Dorota Nvotová ozrejmila, kto má na svedomí, že henten bezcharakterný zmrd je vonku
Speváčka Dorota Nvotová ozrejmila, kto má na svedomí, že henten bezcharakterný zmrd je vonku. Nvotová to uviedla na sociálnej sieti v reakcii na prepustenie Dušana Dědečka a jeho stíhanie na slobode. Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v opitosti... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alte