Ako fungujú nemocnice po hromadných výpovediach lekárov
04 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V ostatných dňoch sa veľa hovorí o výpovediach lekárov z nemocníc. Čo to však znamená v reálnom živote v nemocniciach? Veď pacientom sa môže v minúte stať hocikto z nás.

Hlavne anesteziológovia

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UMB) hrozí, že zo 135 lekárov na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) odíde takmer polovica. V nemocnici v Bojniciach nebudú schopní zabezpečiť plánované, ale ani akútne zákroky. Novozámocká fakultná nemocnica dokonca príde aj o niekoľkých primárov.

Politológ Michelko: Vlastní Matovičovi naznačujú, že má brzdiť
Dnešné odvolávanie ministra financií bude nepochybne ostro sledované a adekvátne k tomu sú aj dohady, či odvolaný bude. Deväť poslancov OĽaNO demonštratívne nepodporí Matoviča pri jeho odvolávaní, nebudú však ani za jeho pád. Politológ Michelko to... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Bratislavská UNB

Okrem anesteziológov z nej odchádzajú internisti, traumatológovia, ale aj pediatri. Podľa hovorkyne Evy Kliskej však poskytovanie zdravotnej starostlivosti aktuálne nie je ohrozené. Vedenie verí, že spoločne s ministerstvom zdravotníctva situáciu zastabilizujú.

NsP Prievidza

Nemocnica sídli v Bojniciach a jej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj. 

"Vzhľadom ku hromadnej výpovedi lekárov OAIM, nebude možné zabezpečiť operačné programy nielen plánované, ale aj akútne. Taktiež výpovede lekárov z iných pracovísk spôsobia, že naše zdravotnícke zariadenie bude nútené zastaviť bežnú zdravotnú starostlivosť," skonštatoval riaditeľ nemocnice. Informoval, že výpoveď tam podalo 54 lekárov, z čoho bolo 35 atestovaných. Riaditeľ tvrdí, že nie je v kompetencii nemocnice, či jej zriaďovateľa, aby niečo vyriešili. 

"Je to priamo spor, konflikt, zanedbanie starostlivosti o zdravotníctvo Ministerstva zdravotníctva SR a lekármi. My sme len prostredník," podotkol Glatz.

Odborníci sa zhodujú: Legislatíva pri alkohole za volantom je mizerná
Nedeľná tragédia a smrť piatich mladých ľudí, zanechala v spoločnosti otvorenú otázku. Spáchal vodič „len“ usmrtenie alebo všeobecné ohrozenie? Odpovede ponúkajú najpovolanejší. Aký trest hrozí nezodpovednému vodičovi? Jeho vyjadrenie vám ponúkame... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Onkológovia sa stotožňujú, no výpovede nepodávajú

Výpovede lekárov neeviduje Národný onkologický ústav (NOÚ) 

"Lekári v našom špecializovanom ústave nepodali hromadné výpovede, i keď sa stotožňujú s postojom svojich kolegov a podporujú ich," ozrejmil jeho riaditeľ, Tomáš Aschler, ktorý ocenil prístup lekárov, vďaka ktorému môžu plniť ich primárny cieľ - zdravotná starostlivosť onkologickým pacientom. 

Fakultná nemocnica Nové Zámky

"Nemocnica sa nebude bližšie vyjadrovať k výpovediam lekárov, nakoľko im začala plynúť výpovedná doba dva mesiace, počas ktorej sa tieto počty môžu ešte zmeniť," povedal Ján Baček, hovorca nemocnice. Tu však podali lvýpovede okrem iných aj šiesti chirurgovia, šiesti anesteziológovia, osem neurológov, desať rádiológov.

LOZ bude informovať v utorok

Minulý týždeň Lekárske odborové združenie (LOZ) informovalo, že výpovede podalo 2050 lekárov. Mnohí lekári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. O aktuálnom počte výpovdí bude LOZ informovať 4. 10.

Minister vylúčil pracovnú povinnosť

"Myslím si, že je skorá doba, aby sme tu hovorili ďalšie plány a riešili krízové scenáre. Zatiaľ pracujeme s myšlienkou a vnímame tak aj prístup odborových funkcionárov, že je tu ochota sa dohodnúť," spresnil. Pracovná povinnosť je podľa neho vylúčená. S lekárskymi odborármi sa plánuje stretnúť v najbližších dňoch. 

Lengvarský pripúšťa aj krajnú možnosť
Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť. Po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov. "Myslím si, že je... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik