USA nevnímajú Ukrajinu ako spojenca NATO, ale de facto ako potravu pre delá
03 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok miestneho času oznámil, že sa bude usilovať o urýchlené členstvo v NATO, no žiadosť
zo strany USA nevyvolala nadšenie, skonštatoval portál Global Times.

Nie je správny čas

Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan uviedol, že „nie je správny čas“ na prijatie Ukrajiny do aliancie a že žiadosť „by mala byť prijatá v inom čase“. Jeho základným posolstvom bolo: USA nepotrebujú Ukrajinu ako člena NATO, ale potrebujú Ukrajinu, a nie celé NATO, aby bojovala proti Rusku. 

Aby bolo jeho posolstvo jasnejšie, Sullivan pokračoval, že verí, že najlepším spôsobom, ako pomôcť Ukrajine, je poskytnúť praktickú pomoc „na mieste“. Zelenskyj v sobotu poďakoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za podpísanie návrhu zákona, ktorý Ukrajine poskytne dodatočné financovanie vo výške viac ako 12 miliárd dolárov.

Hodnota Ukrajiny ako pešiaka ešte nebola zo strany USA plne využitá

USA neprestanú posielať Ukrajine strategickú pomoc. Ale či čoskoro absorbovať krajinu do NATO alebo nie, je už iný príbeh. Hodnota Ukrajiny ako pešiaka ešte nebola zo strany USA plne využitá. Predtým, než bude Rusko vyčerpané vojnou, USA nebudú mať chuť ukončiť krízu alebo prestať využívať výhody Ukrajiny. 

Jediné, čo Washington zaujíma, je jeho bezpečnostná architektúra vybudovaná v Európe 30 rokov po páde Sovietskeho zväzu. Možno nájsť indície, že keď sú všetci vedení k presvedčeniu, že NATO a Ukrajina sú silní partneri, Ukrajina je tá, ktorá doslova krváca. 

Chmelár: Namiesto vojnových štváčov by mal svet počúvať pápeža, dalajlámu a generálneho tajomníka OSN
Ešte v marci Zuzana Čaputová chápala, že vstup Ukrajiny vo vojnovom stave do NATO by znamenal tretiu svetovú vojnu. Dnes sa pridala k deviatim štátom, ktoré podporujú urýchlené prijatie nášho východného suseda do Severoatlantickej aliancie, pričom... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ak teraz nie je „správny čas“ na zváženie členstva Ukrajiny v NATO, kedy nastane ten správny čas? NATO má svoje kritériá pre tých, ktorí žiadajú o členstvo, vrátane klauzuly, že kandidáti sa musia snažiť o mierové urovnanie územných a etnických sporov. Ale Ukrajina je doma dlhodobo uväznená v etnickom konflikte. Ešte horšie je, že teraz je vojna. 

Jasný štandard NATO - nepreberať bremeno

Bolo by tiež naivné veriť, že po skončení vojny príde správny čas. Napriek tomu, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa vojna v dohľadnom čase skončila, NATO má jasný štandard, pokiaľ ide o expanziu – získať viac výhod, než preberať bremeno. Až keď sa Ukrajina vyvinie v stabilnú a prosperujúcu krajinu bez konfliktov doma aj vo všeobecnosti, bude to reálne načasovať, aby sa stala členom NATO. 

Na druhej strane pozorovatelia tiež poznamenávajú, že existuje ďalší scenár, v ktorom by NATO mohlo udeliť Ukrajine členstvo v NATO zrýchleným spôsobom. Ak vypukne vojna medzi Ruskom a NATO, NATO môže čoskoro prijať krajiny, ktoré by mohli bojovať proti Rusku v prvej línii. 

Opäť ide o to, či USA dokážu využiť Ukrajinu. Toto je scenár s veľmi malou pravdepodobnosťou. Ale keď sa tak stane, všetky európske krajiny sa budú triasť v tieni možnej jadrovej vojny. V takom prípade nebude existovať žiadna bezpečnosť pre nikoho, ani pre Ukrajinu, ani pre svet. 

Namiesto presadzovania riešení na ukončenie konfliktu Washington znova a znova ukázal, že USA sa rútia opačným smerom – rozdúchavajú plamene vojny. 

Nord Stream: Thank you, USA
Hrozba, že ropovodmi Severný prúd 1 či 2 bude do Európy prúdiť lacný ruský plyn, pominula. K explóziám na morskom dne sa síce oficiálne nik nehlási, ale bývalý poľský minister obrany a zahraničných vecí a súčasný europoslanec Radosław Sikorski už... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ani o centimeter, ani o palec

„Amerika je plne pripravená s našimi spojencami v NATO brániť každý jeden centimeter územia NATO. Každý jeden centimeter,“ povedal Biden v piatok. Zjavne si neuvedomil iróniu, keď zdôrazňoval „každý centimeter“. Ľuďom to len pripomína sľub vtedajšieho ministra zahraničných vecí USA Jamesa Bakera vtedajšiemu sovietskemu vodcovi Michailovi Gorbačovovi – NATO sa nepohne ani o palec na východ. 

Len pre pripomenutie, Bidenov tvrdý postoj nemá nič spoločné s Ukrajinou. Hovoril o území NATO. A najnovšia žiadosť Ukrajiny o rýchle členstvo v NATO bola práve zamietnutá. 

Ako už bolo povedané, Bidenova rétorika je o zabezpečení toho, aby konflikt na európskom kontinente trval dlhšie, aby sa USA stali konečným víťazom. Čo sa týka Ukrajiny, Washington neustále signalizuje, že USA ponúkli zbrane a pomoc, a je to Ukrajina, ktorá musí bojovať až do konca. 

Či sa konflikt vymkne spod kontroly, je vecou každého. Ukrajina môže veriť, že východiskom je vstup do NATO. "Sme de facto spojenci... Ukrajina žiada, aby to bolo de iure," povedal Zelenskyj. Ale USA si to nemyslia. Chcú to len, aby Ukrajina bola de facto návnada na strely, bodka. 

Európa je len kus mäsa na mäsiarskom pulte vo Washingtone
Eskalácia sankcií proti Rusku ukazuje stratu strategickej autonómie Európy, čo vedie k iracionalite, píše Global Times. Energetické problémy Európy sú stále väčšie. Nedávna sabotáž plynovodov Nord Stream odhalila, aká krehká je bezpečnosť európskej... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik