Európa je len kus mäsa na mäsiarskom pulte vo Washingtone
01 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Eskalácia sankcií proti Rusku ukazuje stratu strategickej autonómie Európy, čo vedie k iracionalite, píše Global Times. Energetické problémy Európy sú stále väčšie. Nedávna sabotáž plynovodov Nord Stream odhalila, aká krehká je bezpečnosť európskej energetickej infraštruktúry. Ale aj keď sa energetická kríza prehlbuje, Európa stále nasleduje tvrdý postoj Washingtonu voči Rusku a neberie ohľad na to, aký vplyv môže mať takáto politika na ňu samotnú.

Utrpí EÚ aj Rusko, ale potreby USA budú uspokojené

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu v reakcii na výsledky referend o „pripojení sa k Rusku“ v štyroch Ruskom okupovaných regiónoch na Ukrajine tvrdila, že Európska únia (EÚ) navrhuje ôsme kolo sankcií proti Rusku vrátane cenového stropu ruskej ropy. To naďalej ohrozuje nádej Európy vyriešiť svoje súčasné energetické problémy.

Pre Európu je absolútnou tragédiou, že jej závislosť od Washingtonu narástla do takej miery, že v súvislosti s ruskou politikou musí tancovať na melódiu USA. Krajiny EÚ postupne stupňovali svoje sankcie voči Rusku. V konečnom dôsledku utrpí EÚ aj Rusko, ale potreby USA budú uspokojené.

Strategická autonómia Európy a kontrola nad jej ekonomikou boli podstatne ochromené rusko-ukrajinským konfliktom a manipuláciou USA. Európa sa po strate strategickej autonómie dostala do zmätku, čo vedie k vzniku určitej iracionality. Nerozvážne rozhodnutia o sankciách, ktoré prijali predstavitelia EÚ, poškodzujú samotnú Európu, pretože niektorí ľudia a podniky musia v dôsledku zhoršujúcich sa kríz opustiť kontinent.

Koniec vojny sa odkladá
USA pomôžu Ukrajine vrátiť jej územia. Spojené štáty budú aj naďalej podporovať snahy Ukrajiny o opätovné získanie kontroly nad územiami, ktoré obsadilo Rusko.Tak reagoval americký prezident Joe Biden na pokusy Ruska o anektovanie časti Ukrajiny... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Milan Laca

Európa je tiež kus mäsa na mäsiarskom pulte vo Washingtone

Keď vypukol vojenský konflikt medzi Moskvou a Kyjevom, mnohí Európania verili, že sú to oni plus Američania proti Rusom. Realita však ukázala, že sa mýlili: Európa je tiež kus mäsa na mäsiarskom pulte vo Washingtone.

Krajiny na celom svete, najmä niektorí spojenci a partneri USA v ázijsko-tichomorskom regióne, sa zamýšľajú nad európskym utrpením: Keď budú slepo nasledovať USA, aby si upevnili svoju dominanciu vo svete, kto z toho bude v skutočnosti profitovať?

Tieto krajiny tiež potrebujú vidieť, že zatiaľ čo európska ekonomika upadá hlbšie do recesie, Washington sa naďalej snaží, aby ju vyhrabal z katastrof, ktorými Európa trpí.

Spoločnosti utekajú z Európy

Viaceré západné médiá nedávno pozorovali takýto jav. Kvôli faktorom, ako sú prudko rastúce ceny plynu a pretrvávajúci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, mnohé európske spoločnosti utekajú z Európy a presúvajú svoje podnikanie do USA. Patria sem spoločnosti vyrábajúce oceľ a hnojivá, ktoré sú silne závislé od energie.

Správa Wall Street Journal citovala niektorých ekonómov ako varovanie, že v Európe môže nastať nová éra deindustrializácie. Európsky časopis Modern Diplomacy tiež poukázal na to, že európska verejnosť bude teraz zaostávať, keďže bohatstvo kontinentu uteká najmä do USA.

Trump nastupuje
Trump zahnal Biely dom do kúta ponukou na sprostredkovanie medzi Moskvou a Kyjevom. Bývalý americký prezident Donald Trump navrhol svoju kandidatúru na úlohu sprostredkovateľa v procese rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom a zmiatol tak Biely dom.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Milan Laca

V súčasnosti je najväčším problémom Európy strata istoty. Celý kontinent je vystavený vysokému riziku. So značným presahom a difúznym efektom bude rusko-ukrajinský vojenský konflikt pravdepodobne eskalovať. Prináša to nielen geopolitické otrasy, ale, čo je dôležitejšie, oslabuje alebo dokonca vyčerpáva potenciál prosperity európskeho hospodárstva.

Katastrofa pre Európu a celý svet

USA majú zo súčasnej krízy v Európe obrovský prospech takmer zo všetkých aspektov. Ekonomicky sa mnohí európski výrobcovia presúvajú do USA a energetické požiadavky Európy pre Rusko sa úspešne preniesli do USA. Čím je situácia v Rusku a na Ukrajine chaotickejšia, tým viac zarobia americkí obchodníci so zbraňami. Zároveň USA prostredníctvom NATO zasiahli do rusko-ukrajinského konfliktu, čo posilnilo závislosť Európy od USA z hľadiska bezpečnosti a oslabilo strategickú autonómiu Európy.

Zoči-voči výhodám a silným stránkam USA sa Európa dostala do pasívnej situácie. Na podnet Washingtonu si EÚ za svoj primárny cieľ stanovila riešenie takzvanej ruskej hrozby a možných vedľajších účinkov rusko-ukrajinského konfliktu, aj keď to znamená, že sa musí vzdať značného množstva ekonomických záujmov. Okrem toho Európa teraz nemá veľa zdrojov, ktoré by mohla venovať budovaniu vlastných obranných kapacít, takže sa musí viac spoliehať na NATO.

Súčasná situácia v Európe sťažuje dosiahnutie cieľa strategickej autonómie. To je katastrofa pre Európu a celý svet, pretože by to mohlo viesť k vážnej nerovnováhe v celej geopolitickej situácii a zabrániť tomu, aby sa situácia vrátila do normálu.

Eduard Chmelár: Toto už nie je hra, dostávame sa do záverečnej fázy
"Ak štátnici nedostanú rozum, tak sa jadrovej vojne nevyhneme," myslí si politológ Eduard Chmelár. Eduard Chmelár, politológ na sociálnej sieti zverejnil názor s názvom "Ako sa dostať z Ukrajinskej pasce," ktorý preberáme v plnom znení. Sme len... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik