Odborníci hodnotia: Smer vs. Hlas - rivali, či spojenci?
03 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Strana Hlas-SD mala v sobotu v Liptovskom Mikuláši "megalomanský" snem. Predseda Peter Pellegrini  ho otvoril slovami o tom, že Hlas je budúcnosť, Smer minulosť. Ako to vidia odborníci?

Vo veľkom štýle

Príchod Petra Pellegriniho ako veľkej hviezdy, veľkoplošné obrazovky a celkový dojem z akcie s vyše sedemsto delegátmi zaujali aj mnohých pozorovateľov. Celé to rozhodne nestálo malý balík.

„Chceli sme jasne ukázať, že Hlas je veľkou politickou silou na Slovensku a k tomu patrí riadna prezentácia. To sa nemôže robiť v kadejakých šopách, stodolách,“ povedal na margo okázalosti snemu predseda strany, Peter Pellegrini. 

„Snem bol naozaj veľkolepý, nie sme strana, ktorej členovia by mohli robiť snem na autobusovej zastávke,“ povedal na túto tému v relácii TA3 Richard Raši.

Šefčík z OĽaNO je nespokojný: Škaredo kritizuje snem strany HLAS - SD
Poslancovi Marekovi Šefčíkovi (OĽaNO) padol do oka sobotňajší snem strany Petra Pellegriniho Hlas-SD. Nepáči sa mu, že napriek tomu, že strana vo voľbách nedostala ani jeden voličský hlas, si dovolila taký okázalý snem. Odkiaľ majú... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Eka Balašková
?session=true

Pozdravil delegátov

Videopozdrav adresoval delegátom snemu Hlasu aj predseda strany, z ktorej Hlas vzišiel, Robert Fico. Ten vyzýval na spájanie ľavicových síl. 

„Zablúdili a doteraz si to nie sú ochotní priznať. Uviazli v minulosti,“ vyhlásil líder Hlasu o Smere. V zápale rečníckeho pátosu sa však preriekol, keď Hlas nazval Smerom.

Smer 2

„Zvýrazňuje ich podobnú DNA, čo môže potenciálne Hlasu uškodiť. V tom napríklad, že niektoré strany, ktoré dnes možno zvažujú povolebnú spoluprácu s Hlasom, to nebudú chcieť robiť, pretože uveria tomu, že to je Smer 2,“ vraví politológ Jozef Lenč, ktorý sa domnieva, že strany sa budú od seba skôr vzďaľovať. Ich spolupráci môže uškodiť aj to, že Smer im pripomína, odkiaľ vyšli.

„Oni sa aj zaliečajú aj intrigujú, buď sa podarí jedno, alebo sa podarí druhé. Pellegrini jasne ukázal, že už ho nebaví byť tým, čím bol 20 rokov, nosičom tašky, už chce on rozhodovať. Ak by sa spojili, bol by premiérom ako Heger. Už to druhýkrát nechce podstúpiť,“ myslí si Lenč, ktorý vidí vládu Hlasu, SaS a PS vidí ako jedinú rozumnú alternatívu.

Erik Kaliňák: Pellegrini stále nič nepochopil
"Pellegrini stále nepochopil, že SMER - SD nie je jeho nepriateľ," myslí si Erik Kaliňák zo strany SMER - SD. Ľudia by sa nemali obávať poňať nadchádzajúce októbrové komunálne a regionálne voľby politicky, aj ako referendum o terajšej vládnej... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Viazne osobná spolupráca lídrov

"Ja si myslím, že v tomto prípade nejde ani tak o strany ako o predsedov, pravdepodobne je medzi nimi nejaká osobná nevraživosť. Skrátka, spolupráca medzi nimi viazne a osobné vzťahy sú zrejme skôr negatívne ako pozitívne. Ale vzhľadom na to, že obidvaja sú pragmatici, nemyslím si, že by to v budúcnosti malo brániť spolupráci medzi týmito dvomi politickými stranami," domnieva sa politológ Radoslav Štefančík.

"Ostatní členovia Hlasu sa ani nejako extra nevymedzujú voči Smeru, takže si viem predstaviť, že tieto dve strany budú po voľbách spolupracovať, pokiaľ nebude iná altertnatíva. Myslím, že Fico, Pellegrini a Kollár v prípade dostatočného počtu hlasov potenciálna koalícia," uzatvára Štefančík svoj pohľad na spoluprácu opozičných ľavicových strán.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik