Ukrajinské víťazstvo (VIDEO)
01 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ukrajinské jednotky vstúpili do mesta Lyman v Doneckej oblasti, kde pokračujú boje.

Vyhlásil to  Serhij  Čherevaty, hovorca východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny.  "Informácie a video so stélou, ktoré ste videli, sú pravdivé. Už sme v Lymane. Boje však pokračujú. Podrobnosti prídu neskôr."

Obkľúčenie 

Šéf  luhanskej vojenskej správy Serhii Gaidaj oznámil, že v meste Lyman v Doneckej oblasti bolo obkľúčených asi 5000 ruských vojakov. Predtým oznámili, že ukrajinské ozbrojené sily oslobodili 5 obcí pri Lymane a v súčasnosti tam vykonávajú  stabilizačné opatrenia.  29. septembra večer pravdepodobne ukrajinské ozbrojené sily dokončili obkľúčenie ruskej skupiny v Lymanskej oblasti.  Prezident Volodymyr Zelenskyj 30. septembra povedal, že Ukrajina prevzala iniciatívu vo vojne a dosahuje hmatateľné výsledky, najmä potvrdil oslobodenie Jampolu a úspechy ozbrojených síl Ukrajiny v Lymane.

Reportáž z bojov pri Lymane

Plánovaná operácia

Poradca Kancelárie prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovič ohlásil protiofenzívu ozbrojených síl Ukrajiny na  Lyman ešte v polovici septembra. Ukrajinskí vojaci potom, podľa neho, majú v úmysle dosiahnuť kľúčovú osadu Svatovo na severe Luhanskej oblasti. 

Ruské stanovisko

Ministerstvo obrany Ruskej federácie informovalo o stiahnutí jednotiek z  Lymanu pre hrozbu obkľúčenia. „Napriek utrpeným stratám mal nepriateľ značnú prevahu v silách a prostriedkoch, priviedol zálohy a pokračoval v ofenzíve týmto smerom,“ dodalo ministerstvo.

Voľba...

Sťahovanie ruských jednotiek z Krasneho nie je prvé počas vojenskej operácie na Ukrajine. Ruské ministerstvo obrany 10. septembra informovalo o rozhodnutí „preskupiť jednotky“ v oblastiach ukrajinských miest Balaklija a Izjum v Charkovskej oblasti a „zvýšiť úsilie smerom na Doneck“. Podľa vojenského korešpondenta denníka  Komsomolskaja Pravda Alexandra Kotsa, ruské jednotky stáli pred voľbou: „hrdinsky zomrieť, byť zajatý alebo vyjsť z boja“. „Posledná možnosť bola, samozrejme, najvýhodnejšia. Opustili sme Lyman. Teraz budujeme (chcem tomu veriť) obranu pozdĺž obce Kremennaja. Čo bude ďalej? Je tu viacero smerov. Nepriateľ môže ísť do Svatova, Kremennej a Lisičanska,“ napísal reportér na svojom telegramovom kanáli.

Význam mesta

Lyman je významným železničným uzlom, ktorý je súčasťou aglomerácie Kramatorsk. Ruské jednotky spolu so silami DĽR  a LĽR ho ovládli koncom mája. V posledných týždňoch prebiehajú v oblasti mesta prudké boje, úrady DĽR označili tento smer za najťažší úsek frontu.

Koniec vojny sa odkladá
USA pomôžu Ukrajine vrátiť jej územia. Spojené štáty budú aj naďalej podporovať snahy Ukrajiny o opätovné získanie kontroly nad územiami, ktoré obsadilo Rusko.Tak reagoval americký prezident Joe Biden na pokusy Ruska o anektovanie časti Ukrajiny... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik