Koniec vojny sa odkladá
01 | 10 | 2022 I Milan Laca

USA pomôžu Ukrajine vrátiť jej územia.

Spojené štáty budú aj naďalej podporovať snahy Ukrajiny o opätovné získanie kontroly nad územiami, ktoré obsadilo Rusko.Tak reagoval americký prezident Joe Biden na pokusy Ruska o anektovanie časti Ukrajiny 30. septembra, uvádza " Európska pravda ".

Odsudzujú anexiu

Biden vo vyhlásení zverejnenom Bielym domom zdôraznil, že Spojené štáty odsudzujú dnešný podvodný pokus Ruska o anexiu suverénneho ukrajinského územia.  "Rusko porušuje medzinárodné právo, opovrhuje Chartou Organizácie Spojených národov a všade prejavuje svoje pohŕdanie mierumilovnými národmi. Nemýľte sa, tieto činy nemajú žiadnu legitimitu. Spojené štáty budú vždy rešpektovať medzinárodne uznané hranice Ukrajiny. Budeme pokračovať v podpore úsilia Ukrajiny získať kontrolu nad svojím územím vojensky a diplomaticky posilnením jej pozície, a to aj prostredníctvom dodatočnej bezpečnostnej pomoci vo výške 1,1 miliardy dolárov, ktorú Spojené štáty oznámili tento týždeň,“ povedal Joe Biden.

Zelenskyj: Ukrajina nebude rokovať s Ruskom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Sme pripravení na dialóg s Ruskom, ale... s iným ruským... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nové sankcie

Prezident Biden zdôraznil, že v reakcii na pokusy o anexiu  dnes Spojené štáty spolu so svojimi spojencami a partnermi oznamujú nové sankcie.  "Tieto sankcie prinesú náklady jednotlivcom a subjektom - v Rusku aj mimo neho - ktoré poskytujú politickú alebo ekonomickú podporu nezákonným pokusom o zmenu štatútu ukrajinského územia. Zhromaždíme medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo tieto kroky a viedlo Rusko k zodpovednosti."

Aj zbrane

Naďalej budeme Ukrajine dodávať vybavenie, ktoré potrebuje na sebaobranu, napriek drzým pokusom Ruska prekresliť hranice suseda. A teším sa, že Kongres podpíše zákon, ktorý poskytne  ďalších 12 miliárd dolárov  na podporu Ukrajiny," povedal Joe Biden. Vyzval všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby odmietli ruské pokusy o nelegálnu anexiu a podporovali ukrajinský ľud tak dlho, ako to bude potrebné. 

Putin podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Začal sa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.