Obhajcovia Haščáka o Lipšicovi: ŠKANDÁL! Ponúkol kajúcnickú spoluprácu
01 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Jaroslav Hačšák pred dvoma rokmi strávil v kolúznej väzbe niekoľko mesiacov, za čo sa mu nedávno ospravedlnilo Ministerstvo spravodlivosti. K celej veci sa vyjadrili aj jeho obhajcovia a Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Repa nepochybil

"Prokurátor ÚŠP JUDr. Ondrej Repa pri výkone prokurátorského dozoru nijako nepochybil, a to ani pri podaní návrhu na vzatie do väzby Mgr. J. H., ani pri zamietnutí sťažnosti obvineného proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Skutočnosť, že dôkaznú situáciu vyhodnotil odlišne sťažnostný súd pri rozhodovaní o väzbe a generálny prokurátor v konaní podľa § 363 a nasl. Trestného poriadku, je prejavom iného právneho názoru, ktorý je v inštančnom postupe pomerne bežnou vecou," vyjadril sa na Facebooku Úrad špeciálnej prokuratúry.

Ospravedlnenie ministerstva spravodlivosti

Stalo sa tak začiatkom septembra a ospravedlnenie vychádzalo z rozhodnutia Generálnej prokuratúry. Tá finančníkovi zrušila obvinenie aj z rozhodnutia Najvyššieho súdu v prípade väzobného stíhania. ÚŠP toto ospravedlnenie podľa Topiek nekomentoval.

Farkašovský: Ďalšia absurdita v tom našom "mrdníku"
Každý deň si myslím, že už vládnemu valcu „došla para“. Že niet ničoho, čím by nás v našich slovenských pomeroch ešte dokázal prekvapiť. Že už všetky možné aj nemožné excesy sú vyčerpané. Ale Slovensko je krajina neobmedzených možností. Píše Karol... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Vyjadrili sa aj obhajcovia

Obhajcovia šéfa Penty vo svojom stanovisku reagovali na vyjadrenie ÚŠP na sociálnej sieti. Vo svojom vyjadrení sa zamerali hlavne na dva zdanlivo nesúvisiace prípady a Daniela Lipšica. 

O aké prípady ide?

Jedným je prípad Haščáka a druhým prípad bývalého policajta Jána Čurillu a spol. V oboch sa podľa obhajcov prokurátor neriadil závermi súdu. Ten predtým obvinených prepustil z väzby s tým, že obvinenia boli "jednoznačne nedôvodné", informujú Topky. Zmieneným dozorovým prokurátorom bol Ondrej Repa, ktorý v oboch prípadoch podal dovolanie. 

"Vo veci Čurillu sa však ÚŠP opakovane verejne stotožňoval so záverom krajského súdu o nedôvodnosti stíhania a rovnako verejne polemizoval s nositeľmi opačného názoru. Čiže kým v prípade Čurillu a spol. Lipšic nielenže odmietal, ale dokonca zosmiešňoval opačný názor o dôvodnosti stíhania, ako bol vyslovený v rozhodnutí súdu o prepustení z väzby, hoci nepoznal spis, vo veci Haščáka analogický „názor“ JUDr. Repu Lipšic podporuje ako legitímny a „iba odlišný“ aj potom, ako závery o jednoznačnej nedôvodnosti stíhania potvrdilo osem sudcov Najvyššieho súdu SR spolu s generálnym prokurátorom a – navyše aj potom - ako sa za nezákonné obvinenie a väzbu ospravedlnil štát," upozornili obhajcovia. Za týchto okolností ich výrok neprekvapuje.

Pripomíname si Mníchovskú zradu z roku 1938
Od udalosti, ktorá sa zvykne nazývať aj Mníchovská dohoda, dnes uplynulo 84 rokov. Pripomeňme si udalosti, ktoré jej predchádzali. 12. septembra 1938 Na zjazde nacistickej strany v Norimbergu nemecký diktátor Adolf Hitler zaútočil na... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

"Navyše dôvody väzby, pre ktoré ju prokurátor navrhol, boli škandalózne, absolútne neakceptovateľné (vlastnenie médií, podávanie právnych podaní)," dodali Haščákovi obhajcovia. 

Kajúcnik Haščák?

"Ondrej Repa ako dozorový prokurátor v trestnej veci J. Haščáka teda pochybil nie preto, že mal iný právny názor, ale preto, že hrubo porušoval zákony, vrátane škandalózneho zásahu v Digital Parku, ktorý schválil. Zakrývať prokurátorskú svojvôľu pláštikom „iného právneho názoru“ napriek opísaným krokom najvyššieho súdu, generálnej prokuratúry a štátu zastúpeného ministerstvom spravodlivosti svedčí nielen o neschopnosti sebareflexie na strane ÚŠP, ale zakladá aj významné riziká opakovania takýchto excesov do budúcnosti," konštatovali 

"Pokladáme za symptomatické, že stanovisko ÚŠP je vlastne vyjadrením prokurátorov JUDr. Lipšica a JUDr. Repu. Už pred 15 mesiacmi sme totiž orgánom prokuratúry zaslali podanie, v ktorom poukazujeme na fakt, že ráno dňa 2.12.2020 ten PRVÝ (ešte ako advokát) zaslal Haščákovej blízkej osobe esemesku, ktorá sa dala pochopiť len ako ponuka na kajúcnickú spoluprácu od toho druhého. Ponuka znie takto: „ak by SH začal spolupracovať do korupcie v politike“, tak „by s tým mohol vyjsť s čo najmiernejším následkom"," dodali. 

Ján Baránek: Slovensko na 1. mieste
Apolitické zhromaždenie, ktoré pripravuje politológ Ján Baránek, bude mať zrejme veľký presah aj na politiku. Projekt Slovensko na 1. mieste je oddnes realitou. Prečo chodí do Prahy Veľa ľudí sa pýta, prečo politológ Ján Baránek chodí do Prahy a... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Zaujatosť ÚŠP proti Haščákovi

Advokáti tvrdia, že väzobné stíhanie v prípade Haščáka nebolo prostriedkom, ale cieľom snaženia OČTK urobiť zo šéfa Penty kajúcnika. Na okraj len uviedli, že status ÚŠP je podľa nich ďalším z dôkazov zaujatosti ÚŠP voči osobe Haščáka a Pente.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik