Ján Baránek: Slovensko na 1. mieste
30 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Apolitické zhromaždenie, ktoré pripravuje politológ Ján Baránek, bude mať zrejme veľký presah aj na politiku. Projekt Slovensko na 1. mieste je oddnes realitou.

Prečo chodí do Prahy

Veľa ľudí sa pýta, prečo politológ Ján Baránek chodí do Prahy a nerobí zhromaždenia aj na Slovensku.

"Robíme pod názvom Slovensko na 1. mieste a bude 28. októbra v Košiciach. Je to síce sviatok, ale nie je to voľný deň. Týmto chcem všetkých, ktorí môžu a chcú prísť, pozvať," hovorí o proteste jeho organizátor.

Belousovová: Robíte si z voličov bláznov
Anna Belousovová (NaS) pozorne sledovala štvrtkové odvolávanie ministra financií, ktoré iniciovali opoziční poslanci spoločne s SaS. Zvlášť reagovala na lavírovanie Tomáša Tarabu medzi opozíciou a koalíciou. Odvoláva sa premiér Sulík... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

O čom to bude?

Baránek dáva zhromaždeniu "podnadpis" - Slovenské energie za slovenské ceny a to vlastne hovorí aj o tom, čoho sa protest bude týkať. Nie len on totiž kritizuje fakt, že to, čo sa na Slovensku vyrobí, obyvateľ Slovenska musí neprimerane draho kupovať cez lipskú burzu.

"Čítal som asi tri analýzy, ktoré mi vysvetľovali, prečo sa to inak nedá urobiť. Ja som presvedčený, že inak urobiť sa to dá. Na tom proteste aj vystúpi rečník, ktorý vysvetlí, ako. Najľahšie je povedať, že sa niečo nedá. Pre mňa je to absolútne neprijateľné, lebo to znamená, že ľudia budú upadať do energetickej chudoby, s ktorou úzko súvisí globálna chudoba. Protest bude zameraný na sociálnu oblasť," vysvetľuje sociológ.

Chlieb kupovať nebudeme

Analýzy pekárov hovoria, že chlieb bude stáť do ôsmich eur. Ak sa však tieto analýzy naplnia, Baránek tvrdí, že ten chlieb kupovať nebudeme. 

"Netýka sa to len chleba, ale všetkých segmentov slovenského hospodárstva," tvrdí Baránek.

Školy šetria, deti sa učia v kabátoch
Slováci už ťažké časy pociťujú. Cesta do recesie, po ktorej sme vykročili, rast inflácie a ceny energií v nevídaných výšinách. Aj vďaka tomu všetkému musia šetriť aj školy. Naše deti sedia v triedach naobliekané, študentské hliadky zhasínajú svetlá... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Padneme do anarchie

"Má to byť jedno z posledných varovaní, najmä pre vládu, aby sa v tej sociálnej oblasti niečo udialo, aby tá anarchia nenastala," vysvetľuje Baránek prečo vlastne zhromaždenie organizuje. 

Stránka protestu spustená v piatok

Baránek zatiaľ nezverejňuje ani podporovateľov, ani rečníkov. Na tento účel práve dnes (30. 9.) spustili stránku, na ktorej budú aktualizované všetky aktivity okolo tohto protestu. Mnohí rečníci zatiaľ nie sú istí, iní sú ešte len oslovení, preto stránka nie je úplná - bude sa vyvíjať až do začiatku.

Zatiaľ sú medzi podporovateľmi emeritný ústavný sudca Dr. Ján Drgonec, novinárka Miriam Šramová či Milan Markovič.

Na Václaváku viala aj slovenská vlajka a spievala sa aj slovenská hymna (VIDEO)
V Prahe na Václavskom námestí sa v stredu 28.9. opäť demonštrovalo proti vláde Petra Fialu. Protestujúci požadovali jej demisiu a najbližšie chcú požiadať prezidenta Zemana o odvolanie vlády a vyhlásenie predčasných volieb. Akcia, ktorej sa... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Komu účasťou urobíme láskavosť

"Psou povinnosťou každého, kto môže dnes niečo urobiť a pomôcť Slovensku, je spraviť to," upozorňuje Baránek. Nikoho preto neprosí, len vyzýva - príďte 28. 10. do Košíc pred Dolnú bránu.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik