Líder Čečencov Kadyrov chce pritvrdiť: Zváž jadrové zbrane, radí Putinovi
01 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Moskva by mala zvážiť na Ukrajine jadrovú zbraň s nízkou výťažnosťou, odporučil Putinovi Kadyrov. 

Chce drastickejšie opatrenia

Ramzan Kadyrov, šéf ruského regiónu Čečensko, povedal, že Moskva by mala po novej porážke na bojisku zvážiť na Ukrajine použitie jadrovej zbrane s nízkou výťažnosťou, píše Guardian.

Kadyrov v správe v telegrame o strate svojej bašty Lyman na východnej Ukrajine zo strany Ruska napísal: „Podľa môjho osobného názoru by sa mali prijať drastickejšie opatrenia, až po vyhlásenie stanného práva v pohraničných oblastiach a použitie jadrových zbraní s nízkou výťažnosťou“.

Ukrajinský Lyman by mohlo padnúť do 72 hodín
Ukrajinské jednotky by v priebehu nasledujúcich 72 hodín mohli kompletne dobyť a obkľúčiť strategicky dôležité mesto Lyman ležiace na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti. Konštatuje sa to podľa nemeckej spravodajskej televízie n-tv v analýze... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Obkľúčení

Šéf  luhanskej vojenskej správy Serhii Gaidaj oznámil, že v meste Lyman v Doneckej oblasti bolo obkľúčených asi 5000 ruských vojakov. Predtým oznámili, že ukrajinské ozbrojené sily oslobodili 5 obcí pri Lymane a v súčasnosti tam vykonávajú  stabilizačné opatrenia.  

Dňa 29. septembra večer pravdepodobne ukrajinské ozbrojené sily dokončili obkľúčenie ruskej skupiny v Lymanskej oblasti.  Prezident Volodymyr Zelenskyj 30. septembra povedal, že Ukrajina prevzala iniciatívu vo vojne a dosahuje hmatateľné výsledky, najmä potvrdil oslobodenie Jampolu a úspechy ozbrojených síl Ukrajiny v Lymane.

Kadyrov to uviedol deň po tom, čo prezident Vladimir Putin vyhlásil anexiu štyroch ukrajinských regiónov – vrátane Donecka, kde sa nachádza Lyman – a umiestnil ich pod ruský jadrový dáždnik, pričom povedal, že Moskva bude brániť územia, ktorých sa zmocnila, „zo všetkých síl a zo všetkých síl. prostriedky,“ uvádza agentúra Reuters.

Ukrajinské víťazstvo (VIDEO)
Ukrajinské jednotky vstúpili do mesta Lyman v Doneckej oblasti, kde pokračujú boje. Vyhlásil to Serhij Čherevaty, hovorca východnej skupiny ozbrojených síl Ukrajiny. "Informácie a video so stélou, ktoré ste videli, sú pravdivé. Už sme v Lymane.... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik