Hirman o energetickej kríze: Objektívne povedané, žiadne riešenie nemáme
01 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Minister hospodárstva Karel Hirman hlasoval proti návrhom riešenia energetickej krízy. Rokovalo sa o nich v Bruseli a podľa jeho slov štáty hlasovali aj z dôvodu solidarity - „Keď už bol na stole, tak to schválme.“

Máme vysoké očakávania

„To, čo sa dohodlo, som bol proti tomu. Návrh je z pohľadu Slovenska nedostatočný, aj keď v ňom došlo k úpravám. Ale opatrenia nám primárne neriešia naše problémy,“ hovorí Hirman. Vysvetlil aj, že výnosy, ktoré získame z mechanizmov nariadenia, Slovensku neumožnia kompenzácie subjektov, ktorých sa vysoké ceny energií dotknú.

Znárodníme elektrinu?

Aj on vidí problém v tom, že slovenská energia je predaná do zahraničia za lacné ceny a musíme ju draho dovážať. Aj preto Eduard Heger tvrdí, že ak nám Európska komisia (EK) nevyjde v ústrety, už predanú, ale ešte nevyrobenú elektrinu znárodníme. Tam je aj navrhovaný strop 180 eur príliš vysoký a na kompenzácie občanom by to nestačilo.

Belousovová: Zelenského "želania" nás privedú k tretej svetovej vojne
Anna Belousovová (NaS) je jednou z podporovateľov iniciatívy Slovensko na 1. mieste. Podľa nej je načase dať parlamentu vedieť, že Slovensko vojnu odmieta. Žiadna zhoda náhod "V ten istý deň, keď Zelenský požiadal o urýchlené prijatie Ukrajiny do... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Riešenia zatiaľ nemajú

„Objektívne povedané, nemáme zatiaľ riešenie, s ktorým by som bol spokojný, Je tu zásadný posun. Keď som šiel do Bruselu, situácia bola horšia. Debata teraz nabrala praktickejší, rýchlejší smer. Hovorí sa o niekoľkých dňoch, že treba doriešiť opatrenia. Každý vie, že situácia je veľmi vážna,“ konštatuje minister Hirman.

O plyne sa zatiaľ nerokovalo

Plyn dovážaný potrubiami je stále hlavný scenár riešenia dosahov energetickej krízy. Návrh na jeho zastropovanie však na piatkové rokovanie EK predložený nebol. Hirman sa pokúšal svojich kolegov presvedčiť o výhodách tohto scenára a pritom im vysvetlil špecifické postavenie Slovenska. Rokovania na túto tému označil za "bohaté a konštruktívne".

„Väčšina krajín pochopila, že toto je cesta, ktorá by nám umožnila už v najbližšej dobe reálne reagovať na stav, ktorý tu máme, a prakticky riešiť tú nerovnováhu na trhu s energiami, a predovšetkým s cenami plynu, a teda aj elektriny,“ vysvetlil.

Matovič reaguje na otvorený list novinárov: KLAMETE ľuďom!
Minister financii Igor Matovič na sociálnej sieti reagoval na vyhlásenie šéfredaktorov, ktorí odmietajú jeho útoky. Nepáčia sa im Matovičove slová Pod vyhlásenie sa podpísali šéfredaktori SME, DenníkaN, Aktualít, ale aj spravodajstva štyroch... Čítať ďalej
01 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Rokovania pokračujú

„Práve o tom sa tá debata teraz začína. Máme riešenie, ktoré minimálne 15 krajín považuje za zhodné a praktické. Ide sa na tom teraz pracovať, aby sa to ukončilo tak, aby s tým bolo stotožnených čo najviac krajín EÚ,“ opísal situáciu s tým, že v piatok sa rozhodlo o pokračovaní diskusie o zastropovaní cien plynu. Diskusia sa v najbližších dňoch prenesie na expertnú úroveň, aby sa vyjasnili niektoré sporné otázky.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik