Ursula von der Leyenová: "Nezákonná anexia vyhlásená Putinom nič nezmení
30 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Členské krajiny EÚ v piatok v spoločnom vyhlásení "rázne odmietli a jednoznačne odsúdili nezákonnú anexiu ukrajinského územia". Pripojenie ukrajinských území ako nezákonnú kritizovali aj vrcholní predstavitelia EÚ.

TASR správu prevzala z agentúry AP.

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že lídri 27 členských krajín EÚ anexiu odsudzujú. "Neuznávame a nikdy neuznáme fingované referendá," dodal.

"Nezákonná anexia vyhlásená (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom nič nezmení. Všetky územia nezákonne okupované ruskými votrelcami sú ukrajinským územím a vždy budú súčasťou tejto zvrchovanej krajiny," napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Poslanec Viskupič: Koaliční poslanci pomoc pre gastro nepodporili
Počas piatkového rokovania NR SR predstavil Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet, návrh zákona, ktorý by mal pomôcť občanom, i gastro sektoru krátko po covide prekonať tentoraz infláciu a energetickú krízu. Obrovské... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

"Oznámená anexia ukrajinských území Ruskom je vážnym porušením medzinárodného práva a porušením Charty OSN," napísal na sociálnej sieti šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Dodal, že táto anexia sa nedá odôvodniť žiadnym fingovaným referendom. "Územná celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny je nezmeniteľná," napísal. Zároveň podpora Ukrajiny zo strany EÚ zostáva neochvejná.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v Kremli podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Ide o Doneckú a Luhanskú oblasť na východe a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu a juhovýchode Ukrajiny. Začal sa tým proces ich anektovania v rozpore s medzinárodným právom.

Eduard Heger zverejnil súbor odporúčaní pre energetické úspory
Štát prispeje k úspore výdavkov za energie, oznámil na sociálnej sieti Eduard Heger, premiér Slovenskej republiky a zverejnil súbor odporúčaní pre jednotlivé rezorty a úrady, z ktorých by mali ľubovoľne nakombonovať svoj ideálny mix. "Budovy sú,... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.