Srbsko dostalo ultimátum od Európskej únie
30 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ak Srbsko nezosúladí svoju sankčnú politiku so sankciami zavedenými Európskou úniou voči Rusku, Európska únia preruší prístupové rokovania, uviedli sociálni demokrati, druhá najväčšia skupina v Európskom parlamente.

Ide zároveň o stanovisko zástupcov skupiny sociálnych demokratov na to, že dvaja ministri zahraničných vecí Srbska a Ruska, Nikola Selakovič a Sergej Lavrov podpísali plán konzultácií ministerstiev zahraničných vecí oboch krajín na najbližšie dva roky počas valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Obrovské sklamanie z krajiny, ktorá chce patriť do EÚ

- napísal zástupca chorvátskych sociálnych demokratov Tonino Picula.

Okrem predstaviteľov EÚ sú šokované aj USA, že konzultačný plán podpísalo Srbsko a Rusko – Spojené štáty čakajú na vysvetlenie Srbska, čo podpísali v New Yorku s Ruskom. Hovoril o tom Christopher Hill, veľvyslanec Spojených štátov v Srbsku, informuje podľa Index, Szabad Magyar Szó.

Šojgu stratil Putinovu dôveru
Šojgu stratil Putinovu dôveru, nezaradených vojakov na front posielan samotný prezident Vladimír Putin. Byrokratické chyby pri čiastočnej mobilizácii Ruska môžu naznačovať, že ruský prezident Vladimir Putin opäť spolupracuje s veliteľmi ruských... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Nikto by v tejto chvíli nemal nič podpisovať s Ruskom

S Ruskom len veľmi málo ľudí niečo podpisuje. Okrem tých, ktorí sa mobilizujú do vojny, povedal veľvyslanec. Dodal, že minulý týždeň prebehli medzi Spojenými štátmi a Srbskom skutočne plodné rokovania, no koncom týždňa sa dozvedeli o podpise spoločného neverejného dokumentu s Moskvou.

"Je pre nás ťažké to pochopiť, ale chceme vysvetlenie, čo sa presne stalo," povedal Christopher Hill.

Podľa srbského ministra zahraničia Nikolu Selakoviča sa to používa od roku 1996 a dohodu kritizujú ľudia, ktorí ju nikdy nevideli, odpovedal na otázku novinára.

"Tento plán zahŕňa aj budúce kroky ohľadom konzultácií OSN ohľadom Kosova a dotýka sa aj bilaterálnych vzťahov, ale neobsahuje klauzuly o bezpečnostnej politike," dodal podľa Index srbský minister zahraničných vecí.

Karol Lovaš: Hlavný nedostatok je v hlavách mocných
"Problémom Slovenska sú dlhodobo tí, ktorí nie sú v ničom iní a lepší ako ľudia, na ktorých ukazujú prstom. Slovensku chýba jasná alternatíva k všadeprítomnej neschopnosti a amaterizmu. Neprofesionalite. Zlo sa dá poraziť jediným spôsobom – že sa... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik