Víťazná talianska trojica ťahá do troch strán
29 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Talianska pravica sa už teraz nezhoduje v názoroch na Ukrajinu. Meloniová stojí na strane Zelenského, Salvini si už vyzliekol tričko s Putinom, Berlusconi sa správa, akoby bol Putinov hovorca. Medzi tromi stranami pravice, ktorá sa pripravuje na spoločné vládnutie, sa rysuje ostrý konflikt názorov.

Meloniová na strane Zelenského

Giorgia Meloniová sa na Twitteri poďakovala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému za blahoželanie k víťazstvu vo voľbách a uistila ho, že sa bude aj naďalej zasadzovať za slobodu ukrajinského ľudu. Správu priniesol portál mandniner.hu a ďalej rozoberá situáciu, v ktorej sa Meloniová práve nachádza.

Meloniová patrí od 24. februára k najhlasnejším podporovateľom Ukrajincov v Taliansku. Ako líderka strany Bratia Talianska počas svojej kampane viackrát zdôraznila, že Taliansko by sa malo stáť na strane Ukrajincov a podporovať ich či už dodávkami zbraní, alebo podporou sankčnej politiky EÚ voči Rusku.

Po voľbách pri Georgii Meloniovej stoja Matteo Salvini a Silvio Berlusconi, ktorí síce nie sú jej straníckimi kolegami, ale kedykoľvek jej môžu urobiť škrt cez jej plány ohľadom Ukrajiny, alebo aj v hociakej inej záležitosti.

Fedor Flašík VIE, kto SABOTOVAL Nord Stream!
Nazývali ho reklamný mág. Dopomohol k vládnutiu mnohým. Dnes sa už do politiky príliš nehrnie, to však Fedorovi Flašíkovi nebráni komentovať verejné dianie na sociálnej sieti. A veru ho aj komentuje, väščinou stručne, jasne a výstižne. Najnovšie... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Salvini v tričku s Putinom

Ešte v roku 2018 pózoval Matteo Salvini v tričku s Putinom na návšteve Moskvy. Vtedy označil sankcie uvalené Európskou úniou na Rusko za absurdné a šialené. "Dúfame, že v Bruseli sú dostatočne inteligentní, aby si uvedomili, že prekročili hranicu a že sa musíme vrátiť k dobrým vzťahom medzi EÚ, Talianskom a Ruskom," vyjadril sa pred štyrmi rokmi.

Odvtedy ubral zo svojej prokremeľskej rétoriky a teraz zastáva stanovisko, že Ukrajinu treba chrániť. „Zmeníme tím, keď sa dostaneme do vlády? Nie Zostávame hlboko, hrdo a silne zakorenenou súčasťou slobodného a demokratického Západu, ktorý je proti vojne a agresii,“ vyhlásil Matteo Salvini prakticky v súlade s tým, čo povedala aj Giorgia Meloniová. Naďalej však trvá na svojom názore ohľadom sankcií a tvrdí, že tie by sa mali prehodnotiť. Tvrdí, že sankci škodia viac tým, ktorí ich zaviedli ako tým, proti ktorým boli zavedené.

Berlusconi ako Putinov hovorca

Za jednu z najväčších osobností modernej talianskej politiky sa považuje Sivlio Berlusconi, ktorý sa netají tým, že je s Putinom veľký kamarát. Ruský útok na Ukrajinu dostal Berlusconiho do nepohodlnej pozície, pretože ak chcel zostať verný svojim predchádzajúcim proruským postojom, musel by sa téme vojny počas celej predvolebnej kampane buď vyhýbať, alebo by mal Putina verejne zaprieť. 

Silvio Berlusconi sa pokúsil zvoliť medziriešenie, teda vojnu odsúdil, no minulý týždeň sa zmohol len na vyhlásenie, ktoré bolo ťažké nepovažovať za proruské vyznanie: 
"Úlohou jednotiek bolo preniknúť, dostať sa za týždeň do Kyjeva, nahradiť Zelenského vládu riadnymi ľuďmi a potom ísť domov," povedal bývalý taliansky premiér v televíznom programe. Tiež dodal, že konflikt naďalej pretrváva kvôli dodávkam zbraní zo Západu.

Ondrej Dostál natrel Igora Matoviča: "Čo bolo, bolo, terazky som minister"
"Vláda sa podľa ústavy zodpovedá Národnej rade. Je psou povinnosťou ministra vnútra aj akéhokoľvek odvolávaného ministra, aby v čase návrhu na jeho odvolanie tu bol prítomný," pripomína Ondrej Dostál (SaS) slová Igora Matoviča (OĽaNO). Tie podľa... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ako budú spolu fungovať?

Vyzerá to tak, že víťazné trio nie je ani zďaleka jednotné v hodnotení vojny či sankcií. Otázkou zatiaľ zostáva, kto si svoje postoje na taliansku zahraničnú politiku z víťaznej trojice napokon presadí. Aká presne bude nová talianska vláda sa ešte chvíľu nedozvieme, no už teraz je jasné, že pri posudzovaní rusko-ukrajinského konfliktu je medzi členmi viac rozdielov ako zhody.

Beňová: Zlyháva celá koalícia! Je čas na vyslovenie nedôvery vláde
Nie je len ministrom financií a expremiérom, je aj predsedom OĽaNO. To je ďalší dôvod, pre ktorý by mal predseda vlády spojiť toto hlasovanie s vyslovením dôvery celej vláde a teda de facto celej koalícii. Týmito slovami sa ku odvolávaniu ministra... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik