Juraj Draxler: Rozlúčime sa so zvyškami našej samostatnosti?
28 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

"Ak sa tu rýchlo nepodarí zorganizovať ráznu politickú alternatívu, v zásade budeme po budúcom roku už naozaj krajinou na výpredaj. Aj tých zvyškov samostatnosti." Slovenskej spoločnosti môže podľa Juraja Draxlera zlomiť krk, ak sa v Nemecku zlomí rast pod istú hranicu a my nebudeme mať kam dodávať.

Vysokoškolský pedagóg a exminister školstva Juraj Draxler vo svojom príspevku na sociálnej sieti reaguje na posledné informácie Národnej banky, podľa ktorej bude inflácia v budúcom roku okolo 20 percent.

Slovenskej spoločnosti to môže zlomiť krk

Podľa jeho slov, to je ešte tá dobrá správa, pretože sa predpokladá aspoň nejaký hospodársky rast. Svoje obavy vyjadril v statuse, v ktorom ozrejmil, že ak sa vojna na Ukrajine prehupne do intenzívnejšej fázy, pod čím myslí intenzívne útoky po energetickej infraštruktúre, a zároveň sa ešte viac priškrtia energie z Ruska, celkový hospodársky obraz bude ešte horší. Tvrdí, že závisíme od Nemecka, s ktorým sme veľmi prepojení a akonáhle tam klesne rast pod určitú hranicu, zasiahne to aj nás veľmi rýchlo. Nebudeme mať kam dodávať. "Myslím, si, že toto môže v mnohom slovenskej spoločnosti zlomiť krk." - dodáva pesimisticky.

Podľa politológa je Taraba lacná neviestka
"Tomáš Taraba ako lacná neviestka konzervativizmu. Veľmi túži byť dôležitým a najmä opať poslancom. Jeho schopnosť opakovane si protirečiť v rámci jedného rozhovoru, obsahová prázdnota jeho politických postojov a podlizovanie každému, o kom je... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Môžeme sa rozlúčiť aj so zvyškami samostatnosti

Draxler to vysvetľuje aj z historického pohľadu. S takouto situáciou sme sa stretli na začiatku deväťdesiatych rokov, po nástupe vysokého rastu cien a nezamestnanosti nasledovali polarizované roky. Pritom mnohí, ktorí dnes žijú dobre, žijú tiež v omyle, nakoľko podľa jeho názoru nevedia a mnohom utrpení. 

"Máme tu desiatky tisíc ľudí, ktorí musia dochádzať za prácou do zahraničia a odnášajú si to ich rodiny. Stovky tisíc, ktoré sú v rôznych pochybných typoch zamestnania (agentúrne, na živnosť, reťazené dohody, pláca na dlaň). Sú to často veľmi nedôstojné podmienky, veľmi nestabilný život bez normálneho kolektívu. V medializovaných štatistikách to nevidno, a verejne sa o tom nerozpráva." - konštatuje a dodáva, že pretrvávajú aj nízke mzdy vo veľmi veľkých oblastiach hospodárstva či verejnom sektore. Zaostávame už aj za ostatnými postkomunistickými krajinami a ľudí to ubíja. Podľa prognóz politológa Draxlera sa blížia ťažké časy, ktoré si budú vyžadovať primeraný krízový manažment vo všetkých oblastiach. Bez ráznej politickej alternatívy sa podľa jeho slov môžeme rozlúčiť aj so zvyškami našej samostatnosti.

Američania, odíďte rýchlo z Ruska!
Veľvyslanectvo USA vyzýva Američanov, aby okamžite opustili Rusko. Americké veľvyslanectvo v Moskve vyzvalo svojich občanov, aby okamžite opustili Rusko, kým na to „stále existujú možnosti“. Informovala o tom webová stránka diplomatickej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik