Aktuálne! Minútu po minúte
25 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Aktuálne! Z minúty, na minútu o dianí na Slovensku, zo Zahraničia, z regiónov Slovenska, ale aj z oblasti ekonomiky. Už nemusíte hľadať inde. Buďte v obraze! Iba s Hlavným denníkom.

21:00 Všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročná letná sezóna z pohľadu dovoleniek Slovákov v zahraničí sa minimálne vyrovná historicky najlepšej sezóne z roku 2019, ak ju aj neprekoná. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Zdôraznil však, že na konečné čísla ešte len čakajú.
Dovolenkové cesty Slovákov počas tohto leta najviac smerovali do Turecka. "Nasledujú obľúbené stredomorské destinácie – Grécko, grécke ostrovy, Taliansko, vrátane Sicílie a Španielsko. Ťahúňom tohto roka bol aj Cyprus, či už jeho severná alebo južná časť," priblížil Berkes.

20:53 Audítori varujú pred podvodnou stránkou overenaspolocnost.sk. Tá má od ľudí a podnikateľských subjektov žiadať peniaze za neexistujúci účtovný audit. Vo vyhlásení to uviedla Slovenská komora audítorov (SKAU).
Komora upozornila, že na stránku dostala mnoho podnetov. "Ide o cielené podvodné konanie, ktoré sa snaží získať od fyzických osôb a podnikateľských subjektov neoprávnené finančné čiastky," zdôraznila.
Audítori preto vyzvali občanov, aby na výzvu k uhradeniu nereagovali a obrátili sa na orgány činné v trestnom konaní.

20:46 Zeman: Česko by malo prijať Rusov, ktorí utekajú pred mobilizáciou
Rusom, ktorí v uplynulých dňoch húfne utekajú zo svojej domoviny pred mobilizáciou, by podľa českého prezidenta Miloša Zemana mala Česká republika vydávať víza.
Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský však už skôr uviedol, že Česko by ruských utečencov prijímať nemalo.
"Nesúhlasím s pánom ministrom Lipavským, ktorý vyhlásil, že by sme týmto utečencom nemali dávať humanitárne víza. On hovoril o ľuďoch, ktorí utekajú pred povolávacím rozkazom," vyhlásil Zeman v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN Prima News.

20:27 Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina má rakety protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v televíznom rozhovore uviedol, že Ukrajina dostala od USA rakety protivzdušnej obrany NASAMS (National Advance Surface-to-Air Missile Systems).

V rozhovore pre americkú televíznu stanicu CBS Zelenskij poďakoval Joeovi Bidenovi a potvrdil, že teraz majú systémy na Ukrajine. Pentagon pred desiatimi dňami povedal, že majú byť dodané dva systémy. Povedal však, že na ochranu ukrajinských občanov potrebuje viac

20:15 Predsedom Slovenského syndikátu novinárov (SSN) zostáva Daniel Modrovský. Rozhodli o tom členovia SSN na 14. sneme združenia.  
"Prvým podpredsedom sa stal Vladimír Ješko a druhou podpredsedníčkou Ľuba Koľová. V predstavenstve budú okrem nich pôsobiť aj Jozef Jurčišin, Marta Mochnacká, Martin Klokner a Miloslava Necpalová," doplnil staronový šéf SSN. "Kontrolnú radu v najbližšom období povedie jej nový predseda Svjatoslav Dohovič, jeho spolupracovníkmi budú Juraj Trstenský a Pavol Erdziak," informoval  Modrovský.

20:00 Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) chlapčekovi odstránili dva veľké obojstranné nádory na obličkách. Jeden z nich vážil 1,3 kilogramu a pacientovi tlačil na bránicu a pľúca. Lekárom sa podarilo zachrániť aj obličku. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.
"Obojstranné nádory obličiek v detskom veku sú mimoriadne vzácne, pacienti sú liečení podľa medzinárodných štandardných postupov. V prípade nášho pacienta štandardná liečba zlyhávala, jeden z nádorov v úvode vôbec nereagoval na chemoterapiu a druhý nádor si vyžadoval špeciálny prístup," priblížila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a NÚDCH Alexandra Kolenová.

19:43 Herečka a pedagogička Božidara Turzonovová sa stala laureátkou ocenenia Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii. Výročné národné ceny za filmovú a televíznu tvorbu Igric 2022 udelili v nedeľu vyhlasovatelia súťaže i jeho 33. ročníka - Slovenský filmový zväz (SFZ), Únia slovenských televíznych tvorcov (ÚSTT) a Literárny fond (LF).

Božskú Emu ocenili cenou Igric
Herečka a pedagogička Božidara Turzonovová sa stala laureátkou ocenenia Igric za celoživotný prínos slovenskej kinematografii. Výročné národné ceny za filmovú a televíznu tvorbu Igric 2022 udelili v nedeľu vyhlasovatelia súťaže i jeho 33. ročníka -... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

19:31 Najmenej 23 ľudí zahynulo a niekoľko desiatok ďalších je nezvestných, keď sa v nedeľu v Bangladéši prevrátila loď s hinduistickými pútnikmi. TASR informuje podľa správy AFP.
Nešťastie sa stalo na rieke Korotoa neďaleko mesta Boda na severe Bangladéša. Loď prevážala asi 50 pútnikov do hinduistického chrámu Bodešvari a náhle sa prevrátila.

19:16 Španielsky premiér Pedro Sánchez oznámil v nedeľu, že mal pozitívny test na koronavírus a zrušil svoj program na nasledujúce dni. Sánchezovi pritom vyšiel pozitívny test len dva dni po návrate zo zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
"Dnes ráno som mal pozitívny test na COVID-19," uviedol Sánchez s tým, že sa nebude môcť zúčastniť na stretnutí katalánskych Socialistov v Barcelone.

19:06 Za najlepším nápadom, ako podporiť rovnosť žien, stoja stredoškoláčky Tatiana Turzová, Daniela Zaicová, Lucia Behríková a Natália Kontinová. Ich projekt zvíťazil na štvrtkovej (22. 9.) celoslovenskej súťaži Female Leadership Innovation Camp. TASR o tom informovala vzdelávacia organizácia Junior Achievement (JA) Slovensko, ktorá súťaž pripravila.

18:57 Koncert svetových populárnych melódií pod názvom "Cesta okolo sveta za 80 dní" pripravilo pre návštevníkov v pondelok 26. septembra Mestské kultúrne stredisko spolu s Vihorlatským múzeom v Humennom. Koná sa v rámci 22. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu PONTES 2022 - Mosty porozumenia. Informovala o tom Jana Fedičová z múzea.

18:48 Iránske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo v nedeľu, že si predvolalo britského veľvyslanca Simona Shercliffa pre "vyzývanie k verejným nepokojom", ktorého sa podľa rezortu dopúšťajú médiá píšuce v perzštine so sídlom v Londýne. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a Reuters.
Irán uviedol, že spomínané perskojazyčné médiá sídliace v Británii zasahujú do vnútorných záležitostí Iránu a konajú proti jeho suverenite.
Rezort si okrem toho predvolal i nórskeho veľvyslanca pre "nekonštruktívne" komentáre, ktorých sa dopustil predseda nórskeho parlamentu pôvodom z Iránu Masud Gharahkhani, keď na Twiterri podporil prebiehajúce protesty. Tie vypukli v Teheráne a iných mestách po tom, čo v policajnej väzbe zomrela 22-ročná Iránky Mahsa Amíníová .

18:23 Rusko nepovažuje Bielorusko ani Ukrajinu za nezávislé suverénne štáty a tieto dve krajiny by mali spoločne bojovať za zachovanie svojej existencie. V rozhovore pre tlačovú agentúru AP to uviedla líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.
"Bez slobodnej Ukrajiny nebude slobodné ani Bielorusko," vyhlásila Cichanovská (40), ktorá sa presťahovala do susednej Litvy po tom, ako bol bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v auguste 2020 vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie podľa mnohých vyhrala práve ona.

18:13 Nemecký minister financií Christian Lindner kritizoval daň z plynu, ktorá má krajine pomôcť odvrátiť kolaps jej energetického sektora. Lindner pre noviny Bild am Sonntag povedal, že ho menej znepokojujú právne aspekty plánu, ktorý vyvolal v Nemecku hádky, ako jeho ekonomické odôvodnenie.
"Máme poplatok za plyn, ktorý zvyšuje jeho cenu. Potrebujeme však brzdu, ktorá zníži cenu plynu," povedal Lindner, známy ako tzv. fiškálny jastrab, teda stúpenec tvrdej línie, ktorý je lídrom koaličných Slobodných demokratov, strany podporujúcej podnikanie.

18:02 Policajti upozorňujú v súvislosti so začiatkom jesene na skoršie stmievanie. Radia preto cyklistom a chodcom, aby dbali na svoju viditeľnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.
K lepšej viditeľnosti podľa nej pomôžu reflexné prvky. "Umiestnite ich ideálne blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno, cyklisti tiež na prilbu a bicykle," podotkla. Používať sa majú na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke.

17:51 USA a ich spojenci budú konať „rozhodne“, ak Rusko použije taktickú jadrovú zbraň na Ukrajine, povedal v nedeľu poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a potvrdil reakciu Bieleho domu a Joea Bidena na rastúce obavy, že hrozby Vladimira Putina sú reálne.

17:42 Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu (SDCR) pre návštevníkov vychádzkové jazdy na koči historickým centrom mesta. TASR o tom informovala PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková.

Čakajú vás vychádzkové jazdy na koči
Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pripravilo pri príležitosti Svetového dňa cestovného ruchu (SDCR) pre návštevníkov vychádzkové jazdy na koči historickým centrom mesta. TASR o tom informovala PR referentka múzea Martina Oštrom... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

17:34 Fínska pohraničná stráž hlási aj v nedeľu zhustenú premávku na fínsko-ruských hraniciach po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin počas týždňa nariadil prvú mobilizáciu od druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

17:19 Vo veku 81 rokov zomrel v sobotu americký jazzový saxofonista Pharoah Sanders, známy svojím jedinečným štýlom hry. Informovali o tom spravodajská stanica BBC News a denník The Guardian.
Sanders bol vedúcou osobnosťou tzv. spirituálneho jazzu, ktorý čerpá vplyvy z ázijských a afrických tradícií. Vďaka svojmu expresívnemu štýlu sa stal vyhľadávaným hudobným spolupracovníkom. Nahrával s Johnom Coltraneom, McCoyom Tynerom, Normanom Connorsom, Ornetteom Colemanom a ďalšími.
Ako sólový interpret vydal približne tri desiatky albumov. Debutoval v roku 1965 platňou "Pharoah's First".

17:07 Záchranári v tomto roku zasahovali pri 12 pacientoch, ktorí sa priotrávili lesnými hubami. Najčastejším dôvodom bola zámena s jedlými druhmi. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. V tejto súvislosti apeluje, že neznáme huby je nebezpečné zbierať, variť aj jesť.

16:50 Leteckú dopravu nad Kanárskymi ostrovmi prerušila tropická búrka Hermine
Španielsky štátny prevádzkovateľ letísk Aena v nedeľu zastavil väčšinu letov cez Kanárske ostrovy. Blíži sa k nim tropická búrka Hermine, ktorá do obľúbenej dovolenkovej destinácie priniesla silný vietor a výdatné dažde. 
Na letiskách na ostrovoch Tenerife, La Palma, El Hierro, Lanzarote a La Gomera boli zrušené lety. Meteorologická agentúra Aemet až do nedeľnej polnoci vydala červené varovanie pre ostrovy Gran Canaria, La Palma a El Hierro.

16:41 Počet návštevníkov najnavštevovanejšej lokality Morské oko prírodnej rezervácie Vihorlatský prales počas letnej turistickej sezóny klesol takmer o tretinu. Informovala o tom riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Zuzana Argalášová s tým, že jazero je východzím bodom na rôzne turistické a náučné chodníky do vihorlatských bučín.

Počet návštevníkov Morského oka vo Vihorlatskom pralese klesol takmer o tretinu
Počet návštevníkov najnavštevovanejšej lokality Morské oko prírodnej rezervácie Vihorlatský prales počas letnej turistickej sezóny klesol takmer o tretinu. Informovala o tom riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Zuzana Argalášová s tým,... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

16:14 Gazprom v nedeľu prepraví do Európy cez Ukrajinu 42,4 milióna m3 plynu
Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil, že v nedeľu prepraví do Európy potrubím cez Ukrajinu 42,4 milióna kubických metrov (m3) plynu, čo je rovnaký objem, aký uvádzal v predchádzajúcich dňoch. 
Gazprom začiatkom septembra informoval, že neobnoví dodávky cez plynovod Nord Stream 1, svoju hlavnú zásobovaciu trasu do Európy, pretože počas údržby zistil únik motorového oleja z turbíny na kompresorovej stanici Portovaja, poslednej, ktorá bola v prevádzke. Nestanovil pritom žiadny časový rámec na vyriešenie problému, za ktorý môžu podľa Ruska sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.
A zároveň, Gazprom začiatkom septembra podpísal dohodu o zmene platieb za dodávky plynu do Číny na jüany a ruble namiesto dolárov.
Tento posun je súčasťou snahy Moskvy znížiť závislosť od amerického dolára, eura a iných tvrdých mien vo svojom bankovom systéme po zavedení sankcií.
Európa po znížení ruských dodávok plynu čelí bezprecedentnej energetickej kríze. Krajiny na starom kontinente plnia zásobníky na plyn a prijímajú mimoriadne opatrenia pred vykurovacou sezónou, ktorá sa vo väčšine z nich začne na budúci mesiac.
Európsky trh s plynom tak citlivo reaguje na akékoľvek potenciálne narušenia dodávok po zastavení plynovodu Nord Stream 1 a obchodníci pozorne sledujú zásobovanie potrubím cez vojnou zničenú Ukrajinu.

16:01 Britská premiérka Liz Trussová pravdepodobne zaháji rozsiahlu revíziu britského vízového systému v snahe vyriešiť problémy spojené s nedostatkom pracovnej sily v kľúčových odvetviach krajiny. Nová britská premiérka sa zrejme postaví proti členom vládneho kabinetu, ktorí vyjadrili antiimigračný postoj, aby mohla vykonať zmeny v zozname, ktorý povoľuje určitým priemyselným odvetviam obsadzovať niektoré pozície ľuďmi zo zámoria.

15:37 Slovensko pri udeľovaní víz v humanitárnom záujme posudzuje každý prípad osobitne. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga. Reagoval tak na rozhodnutie niekoľkých európskych krajín o neudelení humanitárných víz ruským občanom, ktorí utekajú pred čiastočnou mobilizáciou.

15:22 Ruské úrady prisľúbili, že opravia chyby vo svojom povolaní jednotiek po tom, čo starší a chorí ľudia dostali omylom príkaz, aby sa hlásili do služby. Prezident Vladimir Putin tento týždeň oznámil čiastočnú mobilizáciu v Rusku a uviedol, že vojenská služba sa bude vzťahovať len na tých, ktorí majú „relevantné“ zručnosti alebo vojenské skúsenosti. Bolo však hlásených niekoľko prípadov predvolania ľudí, ktorí nie sú spôsobilí na výkon služby.

15:13 V tržnici na juhu Paríža vypukol požiar
V nedeľu poobede vypukol v jednom zo skladov v tržnici Rungis na južnom predmestí Paríža požiar. 
Podľa záberov na sociálnych sieťach nad tržnicou stúpa stĺp tmavého dymu. Hasiči vyzvali ľudí, aby sa počas zásahu držali ďalej a v neďalekých obytných domoch neotvárali okná a nevetrali.

14:52 Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry uviedlo, že v nedeľu opustilo ukrajinské prístavy ďalších sedem lodí prepravujúcich poľnohospodársky export. Celkový počet lodí, ktoré môžu opustiť jeho prístavy, sa tak zvýšil na 218, odkedy v auguste vstúpil do platnosti koridor cez Čierne more sprostredkovaný OSN.

14:42 Žilinskí mestskí poslanci schválili na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v pondelok (19. 9.) zámer zriadiť kultúrno-kreatívne centrum. Príspevková organizácia mesta by mala zastrešiť činnosť súčasných a budúcich kultúrnych inštitúcií zriadených mestom. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

14:27 Dobrovoľníci vyniesli z TANAP-u stovky kíl odpadu, je ho čoraz menej
Stovky kilogramov odpadu sa podarilo vyzbierať dobrovoľníkom v Tatranskom národnom parku (TANAP-u) počas uplynulej akcie Čisté hory. Konečné číslo však podľa ochranárov ešte porastie, keďže záujem nadšencov pomôcť vyčistiť Tatry od neporiadku nekončí. Uviedol to dlhoročný koordinátor akcie Igor Stavný zo Správy TANAP-u s tým, že 44. ročník sa uskutočnil v rámci iniciatívy envirorezortu.

Akcia Čisté hory: Dobrovoľníci vyniesli z TANAP-u stovky kíl odpadu
Stovky kilogramov odpadu sa podarilo vyzbierať dobrovoľníkom v Tatranskom národnom parku (TANAP-u) počas uplynulej akcie Čisté hory. Konečné číslo však podľa ochranárov ešte porastie, keďže záujem nadšencov pomôcť vyčistiť Tatry od neporiadku... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

14:20 Na R1 pri Zlatých Moravciach zahynul 68-ročný vodič
V sobotu (24. 9.) vo večerných hodinách zahynul na rýchlostnej ceste R1 68-ročný vodič Chevroletu Kalos. V úseku pri Zlatých Moravciach v smere na Banskú Bystricu jazdil v protismere, čoho následkom sa jeho auto zrazilo s vozidlom Škoda Kodiaq s bratislavským evidenčným číslom. Informuje o tom nitrianska polícia na sociálnej sieti.
Vodička Škody vo veku 45 rokov, rovnako ako 66-ročná spolujazdkyňa z Chevroletu skončili so zraneniami v nemocnici. Vodičovi však už nedokázali život zachrániť ani privolané tímy záchranárov.

14:12 Nástup jesene s dažďami, ktoré spôsobujú, že polia sú príliš blatisté pre tanky, začína mariť snahy Ukrajiny získať späť viac území ovládaných Ruskom skôr, ako zima zmrazí bojiská, uviedol think tank so sídlom vo Washingtone.

13:54 Prezidentka SR Zuzana Čaputová si želá, aby Slovensko bolo pre nepočujúcich miestom, v ktorom majú podmienky sa realizovať. Pri príležitosti septembrového Medzinárodného týždňa nepočujúcich to uviedla na sociálnej sieti.

Čaputová pozdravila nevidiacich: Želám si, aby nepočujúci mali na Slovensku podmienky sa realizovať
Prezidentka SR Zuzana Čaputová si želá, aby Slovensko bolo pre nepočujúcich miestom, v ktorom majú podmienky sa realizovať. Pri príležitosti septembrového Medzinárodného týždňa nepočujúcich to uviedla na sociálnej sieti. "Milé naše nepočujúce... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:27 Tohtotýždňová lavínová nehoda pod Bradavicou vo Vysokých Tatrách sa stala v rekordne najskoršom období. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) s tým, že najskoršou tragédiou, ktorú spôsobila lavína, bola doposiaľ udalosť v Belianskych Tatrách pod Kopským sedlom 17. októbra 1974. "Posledná lavínová nehoda sa tak stala o 25 dní skôr. Celkovo sa počet evidovaných obetí v lavíne v slovenských horstvách zvýšil na 328," uvádza stredisko.

Lavínová nehoda pod Bradavicou sa stala v rekordne najskoršom období
Tohtotýždňová lavínová nehoda pod Bradavicou vo Vysokých Tatrách sa stala v rekordne najskoršom období. Informovalo o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) s tým, že najskoršou tragédiou, ktorú spôsobila lavína, bola... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:15 Strana Za ľudí by nepodporila odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Poslanec parlamentu za opozičný Smer-SD Richard Takáč reagoval, že Smer by za odvolanie Matoviča hlasoval aj 31. decembra v noci.

Remišová v diskusii opäť perlila
Strana Za ľudí by nepodporila odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Vyplýva to z vyjadrenia predsedníčky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Poslanec parlamentu za opozičný Smer-SD... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

13:05 Pápež požiadal Talianov, aby mali viac detí
Pápež František v nedeľu uskutočnil ďalšiu pastoračnú cestu po Taliansku a uzavrel eucharistický kongres v meste Matera. TASR informuje podľa správy agentúry AP.
Cirkevný kongres sa zhoduje s termínom nedeľných parlamentných volieb, pričom pápež sa vo svojej kázni dotkol viacerých kľúčových otázok predvolebnej kampane vrátane prisťahovalectva. Priamo k voľbám sa však nevyslovil. Na konci omše pod šírym nebom pápež požiadal Talianov, aby mali viac detí. "Dovolil by som si vyprosovať dnes pre Taliansko viac pôrodov, viac detí," povedal. Krajina má jednu z najnižších pôrodností na svete a František to často označuje za "demografickú zimu".

12:24 Na budovu iránskeho veľvyslanectva v Aténach hodili útočníci zápalnú fľašu
Dvaja neznámi útočníci na motorke hodili v noci na nedeľu zápalnú fľašu na budovu iránskeho veľvyslanectva v gréckej metropole Atény. K žiadnych škodám nedošlo. Podľa gréckej polície o 01.00 h miestneho času (o polnoci SELČ) dvaja zamaskovaní ľudia na motorke hodili zápalnú fľašu na stenu veľvyslanectva, kde explodovala.

12:13 Ukrajinské sily tvrdia, že prístavné mesto Odesa na juhu bolo v noci nadnes napadnuté bezpilotnými lietadlami vyrobenými v Iráne, informuje agentúra AFP. Stalo sa tak po tom, čo sa zhoršili diplomatické vzťahy Ukrajiny s Iránom a odobrala svojmu veľvyslancovi akreditáciu v súvislosti s rozhodnutím Teheránu dodať ruským silám zbrane. "Odessa bola opäť napadnutá nepriateľskými kamikadze bezpilotnými lietadlami," uviedlo ukrajinské operačné veliteľstvo Juh.

11:52 Knižnica pre mládež mesta Košice a miestny Rotary Klub vyhlásili druhý ročník literárnej súťaže Via Litera. Určená je študentom stredných škôl a druhého stupňa osemročných gymnázií s pôsobnosťou v mestách Košice a Prešov. Riaditeľka knižnice Kamila Prextová uviedla, že súťaž o cenu Petra Raševa má poskytnúť priestor vyjadriť sa k téme "Sloboda a jej podoby".

11:39 Ceny ropy v piatok (24.9.), v posledný deň tohto obchodného týždňa, klesli približne o 5 % na osemmesačné minimum. Prispeli k tomu posilnenie amerického dolára, ktorý dosiahol svoju najvyššiu úroveň za vyše dve desaťročia a obavy, že rastúce úrokové sadzby centrálnych bánk privedú hlavné ekonomiky do recesie, čo povedie k zníženiu dopytu po rope.

11:31 Mego: Problémom onkologických pacientov sú zdravotné poisťovne!Sú mnohé diagnózy a indikácie, ktoré sú v Česku štandard liečby a na Slovensku to pacient nemá šancu dostať, lebo poisťovňa zamietne 99 percent žiadostí. Hlavným problémom onkológie na Slovensku je dostupnosť moderných onkoliekov. Upozornil na to prednosta II. onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave profesor Michal Mego.

Odborník šokuje: Problémom onkologických pacientov sú zdravotné poisťovne!
Sú mnohé diagnózy a indikácie, ktoré sú v Česku štandard liečby a na Slovensku to pacient nemá šancu dostať, lebo poisťovňa zamietne 99 percent žiadostí. Hlavným problémom onkológie na Slovensku je dostupnosť moderných onkoliekov. Upozornil na to... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

11:22 Organizácia pre ľudské práva tvrdí, že počas protestov v Rusku bolo zadržaných viac ako 2000 ľudí Podľa nezávislej monitorovacej skupiny OVD-Info bolo v Rusku zadržaných celkovo viac ako 2000 ľudí za protest proti čiastočnej vojenskej mobilizácii prezidenta Vladimira Putina.

11:03 Poslanci Národnej rady (NR) SR budú pokračovať v rokovaní na 72. schôdzi v utorok (27. 9.). V úvode dňa majú prerokovať prístupové protokoly Švédska a Fínska do NATO. Rozhodnúť by mali aj o niekoľkých prerokovaných bodoch SaS, pri ktorých preložili hlasovanie. Napríklad o úprave paragrafu 363 Trestného poriadku. Popoludní by sa mali venovať vládnej novele zákona o energetike a zvýšeniu platov zdravotníkov. Rokujú o nich v skrátenom legislatívnom konaní, oba sú v druhom čítaní.

10:25 Nadácia Prešovského samosprávneho kraja pre podporu rodiny prerozdelila ďalšie financie medzi núdzne rodiny v kraji. Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová informovala, že tentoraz pomohla v 17 prípadoch a medzi žiadateľov prerozdelila vyše 9000 eur.
"Peniaze najčastejšie využijú na dofinancovanie rehabilitácií pre choré deti či zabezpečenie základných životných potrieb. Nadácia prvýkrát poskytla finančnú pomoc aj zo svojho nadačného fondu, a to rodine z obce Soľ, ktorej požiar zničil dom," priblížila hovorkyňa.

10:10 Veľká časť občanov Slovenska nepozná základný rozdiel v kompetenciách advokáta, sudcu a prokurátora. Informovala o tom organizácia Via Iuris na základe výsledkov prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre túto organizáciu.
"Až 56 percent respondentov je nesprávne presvedčených o tom, že prokurátor rozhoduje o vine alebo nevine obžalovaných. Štyridsaťpäť percent opýtaných sa mylne domnieva, že prokurátor zastupuje ľudí v konaniach pred súdom a 37 percent si myslí, že dáva ľuďom právne rady, čo v skutočnosti robí advokát," priblížila Via iuris. Správne označilo všetky kompetencie prokurátora 2,5 percenta opýtaných.

9:48 Diela Bienále plastiky malého formátu 2022 sú v Záhorskej galérii
Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici bude do 20. novembra miestom prezentácie diel 7. ročníka Bienále plastiky malého formátu 2022. Nesie názov Socha / Hmota / Vedomie a pred Senicou si výstavu mohli pozrieť aj v Oščadnici a Levoči. Informoval o tom kurátor Roman Popelár.

9:39 Ukrajina a Rusko sa navzájom obvinili z raketových útokov a ostreľovania v rôznych oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, informuje agentúra Reuters.
Ukrajinská armáda v nedeľu skoro ráno uviedla, že ruské jednotky podnikli za posledných 24 hodín desiatky raketových útokov a náletov na vojenské a civilné ciele vrátane 35 "osád".
Rusko popiera, že by jeho jednotky zámerne útočili na civilistov. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na neznáme zdroje už skôr uviedla, že ukrajinské sily ostreľovali sýpku a sklady hnojív.

9:28 MŽP a MPRV riešia možnosť ponuky dreva z národných parkov pre domácnosti
Správy národných parkov dokážu pokryť len tú časť potreby palivového dreva pre slovenské domácnosti, ktorá zodpovedá rozsahu prevzatej správy a je zlučiteľná s úlohami na úseku ochrany prírody. Na otázku poslanca Národnej rady (NR) SR Radovana Kazdu (SaS) vo štvrtkovej (22. 9.) hodine otázok tak reagoval envirorezort. Jeho odpoveď uviedla za ministra Jána Budaja členka vlády Natália Milanová (obaja OĽANO), keďže Budaj nemohol prísť.
V rámci čiastočnej dohody medzi Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR a Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa podľa envirorezortu umožnil predaj dreva na palivové účely pre domácnosti.

Dostanú domácnosti drevo z národných parkov?
Správy národných parkov dokážu pokryť len tú časť potreby palivového dreva pre slovenské domácnosti, ktorá zodpovedá rozsahu prevzatej správy a je zlučiteľná s úlohami na úseku ochrany prírody. Na otázku poslanca Národnej rady (NR) SR Radovana... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

9:14 V Taliansku sa v nedeľu ráno  začali predčasné parlamentné voľby. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že prvýkrát od skončenia vojny by voliči mohli do čela vlády vyniesť krajnú pravicu a prvú ženu.

8:58 Wang I: Čína podporuje riešenie konfliktu na Ukrajine mierovou cestou
Čína požiadala Rusko a Ukrajinu, aby zaistili, že dôsledky ich konfliktu nezasiahnu iné krajiny. Zároveň vyzvala na ukončenie vojny diplomatickou cestou. V sobotu to na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil čínsky minister zahraničných vecí Wang I. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Vyzývame všetky zainteresované krajiny, aby zabránili rozšíreniu tejto krízy a aby chránili legitímne práva a záujmy rozvojových krajín," uviedol Wang I. Dodal, že "Čína podporuje všetky riešenia zamerané na ukončenie ukrajinskej krízy mierovou cestou". Hlavnou prioritou je podľa neho sprostredkovanie mierových rokovaní.

8:42 Obyvatelia Estónska bojujúci v ruskej armáde budú mať zakázaný vstup do EÚ
Estónsko upozornilo ruských občanov s trvalým pobytom v tejto pobaltskej krajine, že ak sa pridajú k ruskej armáde, budú mať zakázaný vstup do Európskej únie. V nedeľu to vyhlásil estónsky politik a diplomat Eerik-Niiles Kross. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.
V Estónsku žije približne 20.000 obyvateľov s ruským občianstvom, ktorí by mohli byť v Rusku povolaní do vojenskej služby.
"Nikomu nebudeme brániť v tom, aby nariadenie (o mobilizácii) poslúchol, no účasť na zločine proti mieru je v estónskom právnom systéme trestným činom," uviedol Kross.

8:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil nariadenie Kremľa o čiastočnej mobilizácii ruského obyvateľstva vo vojne proti Ukrajine za "zločin". Ruských vojakov zároveň vyzval, aby zložili zbrane. Uviedol to v noci na nedeľu vo videopríhovore v ruskom jazyku. 
"Je lepšie odmietnuť povolanie do vojenskej služby, než zomrieť na cudzom území ako vojnový zločinec," vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že ak sa ruské jednotky vzdajú, Ukrajina s nimi bude zaobchádzať "civilizovaným spôsobom, pričom sa nikto nedozvie, za akých okolností sa vzdali".

8:18 Lavrov na VZ OSN: Rusofóbia na Západe nadobudla groteskné rozmery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skritizoval krajiny Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásil, že Spojené štáty sa so svojimi spojencami snažia Rusko "zničiť". Uviedol to v sobotu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Rusofóbia na Západe je bezprecedentná a nadobudla až groteskné rozmery," vyhlásil Lavrov. Dodal, že západné krajiny "sa neštítia otvorene deklarovať svoj úmysel nielen vojensky poraziť Rusko, ale ho aj zničiť a rozdrobiť".

Lavrov v OSN: USA sa považujú za Božieho vyslanca na Zemi
Rusofóbia na Západe nadobudla groteskné rozmery! Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skritizoval krajiny Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a vyhlásil, že Spojené štáty sa so svojimi spojencami snažia Rusko "zničiť". Uviedol to v... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

8:02 Severná Kórea v nedeľu odpálila neidentifikovanú balistickú strelu do Japonského mora. Informovala o tom juhokórejská armáda, neuviedla však žiadne podrobnosti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Odpálenie strely sa uskutočnilo po tom, čo sa objavili informácie o plánoch Pchjongjangu vystreliť balistickú raketu odpaľovanú z ponorky (SLBM). Túto informáciu potvrdila aj japonská pobrežná stráž, ktorá sa odvolala na vyjadrenie tamojšieho ministerstva obrany. Lode preto vyzvala, aby "sledovali všetky nové informácie a v prípade, že spozorujú akékoľvek neznáme teleso, nech sa k nemu nepribližujú a upovedomia pobrežnú stráž".

7:51 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty, že sa v súvislosti so situáciou na Taiwane "zahrávajú s ohňom". Vyhlásil to v sobotu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.
"(Spojené štáty) sa v súvislosti s Taiwanom zahrávajú s ohňom. Ba čo viac, ešte mu sľubujú aj vojenskú podporu," povedal Lavrov.

7:37 Ruský parlament by mohol  o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.

Rusi budú rokovať o anexii
Ruský parlament by mohol o návrhu zákona potrebnom na anexiu Ruskom okupovaných území na Ukrajine rokovať už vo štvrtok 29. septembra. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters a denník The Guardian, ktoré sa odvolávajú na ruské... Čítať ďalej
25 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR