Sliač počas volieb chystá referendum na závažnú tému
22 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Komunálne a krajské voľby na Sliači bude sprevádzať referendum. Bude sa týkať vojenskej základne USA a miestne zastupiteľstvo ho vyhlásilo na základe 1343 podpisov pod petíciu.

Neušetria

„Sme preto povinní referendum vyhlásiť. Zároveň aj chceme, keďže je to vôľa občanov,“ hovorí primátorka Sliača Ľubica Balogová s tým, že petícia spĺňa požadovaný percentuálny pomer podpisaných občanov. Vypísala ho teda na 29. október  Náklady zatiaľ vyčísliť nevie. 

„To budeme vedieť až po jeho uskutočnení, keď spočítame všetky náklady,“ dodáva primátorka s tým, že spojením referenda s dátumom volieb očakávajú väčšiu účasť - viac zúčastnených tak prinesie podľa nej väčšiu vzorku názorov. Referendum je so záväzným odporúčaním.

Minister financii Matovič by chcel byť ministrom INÉHO rezortu. POZRITE ktorého
Po tom, ako sa v pléne NR SR nepodarilo odvolať ministra vnútra Mikulca (OĽaNO) sa na tlačovke Igor Matovič vyjadril, že raz by chcel byť ministrom vnútra. Rád by dostal Fica do basy. Po siedmy krát "Každým jedným odvolávaním len potvrdzujú to,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Referendová otázka

"Súhlasím s tým, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Sliač podniklo všetky zákonné opatrenia k tomu, aby zabránilo umiestneniu vojenskej základne Spojených štátov amerických v akejkoľvek forme na území letiska Sliač a v jeho okolí?" Tak znie otázka, ktorú pripravila Iniciatíva pre Sliač. Politológ Gabriel Székely si myslí, že otázka a teda aj výsledok referenda môže naraziť na rozhodnutie vlády. 

„Len čo zasadne nové vedenie mesta a noví poslanci, budú sa výsledkom referenda zaoberať. Na základe referendovej otázky sa zrejme bude mesto radiť s právnikom, aké sú tie kroky, ktoré môže podniknúť na to, aby sme vyhoveli občanom,“ hovorí Balgová, ktorá pripomína, že bude musieť prísť k silnej koordinácií poslancov a radnice, nakoľko referendová otázka hovorí o MsZ.

Názor politológa

„Petícia Iniciatívy pre Sliač za vyhlásenie referenda bola na mestskom úrade odovzdaná 8. augusta s tým, aby sa referendum konalo v termíne konania komunálnych volieb,“ objasňuje Székely. Tento krok je podľa neho aj pragmatický.

Včerajšok vojde do histórie ako "Povstanie dezolátov"
Takmer dve minúty spravodajstvo televízie Markiza "omylom" nadávalo Slovákom, nesúhlasiacim s vládou do dezolátov. A Slováci sa ozvali. Aj tí, čo na demonštrácii neboli. Karol Farkašovský "Toto by ani baba Vanga nedokázala predvídať. Iba naozaj... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

„V prípade Sliača však ide o miestne referendum so záväzným odporúčaním, čo znamená, že jeho výsledky sú platné a záväzné bez ohľadu na účasť, teda na počet oprávnených voličov, ktorí sa ho zúčastnia,“ vysvetľuje politológ.

„V takom prípade sú výsledky referenda platné vtedy, ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda,“ dopĺňa.

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik