Viedeň sa pripravuje na blackout
21 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Žiadne svetlo, žiadny internet, žiadna verejná doprava: V prípade rozsiahleho výpadku prúdu sa všetko zastaví. Wiener Netze ich uistil, že sú dobre pripravení.

Nárast cien energií bude pokračovať

Podľa niektorých odborníkov sa v dôsledku ukrajinskej vojny a jej následkov v dohľadnom čase bude zvyšovať pravdepodobnosť rozsiahlych výpadkov elektriny. Obavy vyvoláva predovšetkým neistá dodávka plynu. Nielen krajinám, ale aj veľkým mestám sa preto odporúča včas prijať opatrenia na zabránenie výpadku prúdu – alebo ako rýchlo a správne reagovať v prípade rozsiahlych porúch elektrickej siete.

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pripravujú sa viacerí

Nemecká metropola Kolín – s niečo vyše miliónom obyvateľov a rozlohou približne polovičnou ako Viedeň – sa momentálne pripravuje až na možné 72 hodín trvajúce výpadky elektriny. 

"Výpadok nie je osud"

"Proti výpadku môžete preventívne niečo urobiť a ak sa to stane v celej Európe, môžete sa tiež dobre pripraviť na obnovenie dodávky energie. A to robíme," povedal Christian Call, hovorca Wiener Netze.

"Ak by napriek všetkému predsa len došlo v Európe k dlhotrvajúcemu rozsiahlemu výpadku elektriny, „najmä Rakúsko a Viedeň sú dobre pripravené a Viedeň môžeme zásobovať ako ostrov,“ hovorí Call. Potvrdzujú to aj nezávislí experti na blackout. 

„Zatiaľ čo sa počíta s obnovením dodávky elektriny v Európe po týždni, v Rakúsku potečie elektrina opäť maximálne po dni,“ vysvetľuje odborník.

„Ako prevádzkovateľ regionálnej siete je Wiener Netze len malým kolieskom v kontinentálnom strojčeku, no robíme všetko pre to, aby sme podnikli protiopatrenia, aby sme zabránili výpadku elektriny, a ak dôjde k najhoršiemu, obnovíme dodávku elektriny čo najrýchlejšie. možné,“ hovorí Call. Riadiace miestnosti Wiener Netze sú "nepretržite obsluhované profesionálmi, aby bola sieť stabilná". Ak dôjde k odchýlkam, napríklad vo frekvencii alebo napätí, spustí sa alarm, „a okamžite zasiahnu automatické systémy sieťovej stabilizácie energetického systému – v prípade potreby s podporou z okolia elektrárne,“ vysvetľuje hovorca.

Kéry: EÚ voči Maďarsku použila diktát sily
Veľký precedens - tak označuje trest pre Maďarsko za ich kritiku namierenú voči EÚ poslanec Marián Kéry (Smer-SD) Páčiť sa nám nemusí "Nemusí sa nám páčiť, ako vládne Orbán. Nemusia sa nám páčiť niektoré jeho kroky ani voči Slovensku. Ale to, čo... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Generátory a ich možnosti

Vrcholom sú tu takzvané „elektrárne schopné čierneho štartu“: Tieto špeciálne elektrárne sa môžu spustiť samostatne bez cudzej pomoci. Okrem vodných akumulačných elektrární v Alpách sem patria aj tepelné elektrárne vo Viedni. Takto sa dá zriadiť malý energetický ostrov, ktorý sa postupne rozrastá o ďalšie elektrárne ako vodné prietočné elektrárne, solárne a veterné elektrárne, až kým nebudú opäť zásobení všetci odberatelia v sieti. Kritická infraštruktúra, ako sú nemocnice alebo hasičské zbory, sú teraz vybavené vlastnými núdzovými generátormi a budú prvé, ktoré budú zásobované elektrinou zvonku, uvádza Wiener Netze.

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!
Redakcia jedného z najčítanejších denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

V Komárne sa postaví boxer proti dvom ženám. Zabojujú o post primátora
O primátorský post v Komárne sa uchádza päť kandidátov, z nich dvaja idú ako nezávislí, dvaja s podporou politických strán a jeden má vlastný volebný tím. Ildikó Bauer, Aliancia Vo svojom tíme stavila na odbornosť. „Ak budem zvolená za... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik