Slovenský premiér odsúdil ruské pseudoreferendá na okupovaných územiach
21 | 09 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Slovenský premiér Eduard Heger dôrazne odsúdil ruské "pseudoreferendá" na okupovaných územiach Ukrajiny. Hovorí o nelegálnej anexii, ktorá nesmie byť akceptovaná. Zopakoval podporu zachovaniu územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Uviedol to na sociálnej sieti.

Minister obrany SR Jaroslav Naď predpokladá, že Kremeľ použije výsledky referend v okupovaných oblastiach ako "maskirovku", taktiku pre legalizáciu anexie a zmenu hraníc Ruskej federácie.

Ako načrtol minister obrany, nové "ruské" územie bude Kremeľ po referendách brániť "všetkou dostupnou silou" a podpora ukrajinskej ofenzívy na tomto novom ruskom území bude zo strany Západu "útokom na Rusko".

"Putin si takto vytvára podmienky pre vydieranie Západu jadrovým útokom," poznamenal Naď s tým, že nejde o prevratný vývoj. "Podobný scenár už Putin avizoval v prejave 25. februára 2022. Jeho vyhrážky už vtedy boli prípravou pre ústupovú cestu, na ktorej po šiestich mesiacoch vojny fakticky je. Teraz došlo k jej 'politickému' potvrdeniu," dodal na sociálnej sieti.

Snaží sa Orbán o rozpad únie?
Európska únia sa rozpadne. Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy a energetická kríza môže zastaviť až 40 percent európskeho priemyslu. Bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v EÚ. Tieto vyjadrenia Viktora Orbána odzneli na uzavretom... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Predseda republikovej rady mimoparlamentnej strany Aliancia László Sólymos hovorí, že Putin vyhlásením čiastočnej mobilizácie priznal pred celým svetom porážku ruských vojenských síl na Ukrajine. "Svojím rozhodnutím však ďalších ľudí posiela na smrť. Vojakov aj nevinných civilistov, a ohrozuje aj naše slobody," skonštatoval. Ako dodal, Putin sa namiesto ukončenia vojny rozhodol pokračovať v nezmyselnom vraždení.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v stredu v Rusku čiastočnú mobilizáciu pred tým, ako sa v štyroch ukrajinských regiónoch uskutočnia referendá o pripojení k Rusku. Ruský minister obrany Sergej Šojgu následne oznámil, že v Rusku bude mobilizovaných 300.000 záložníkov ruských ozbrojených síl.

Predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v utorok oznámili, že v termíne od 23. do 27. septembra usporiadajú referendá o pripojení sa k Rusku.

Viedeň sa pripravuje na blackout
Žiadne svetlo, žiadny internet, žiadna verejná doprava: V prípade rozsiahleho výpadku prúdu sa všetko zastaví. Wiener Netze ich uistil, že sú dobre pripravení. Nárast cien energií bude pokračovať Podľa niektorých odborníkov sa v dôsledku... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia najčítanejšieho alternatívneho denníka – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov.

Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].