NATO je spokojné
18 | 09 | 2022 I Milan Laca

NATO vidí prvé známky toho, že sankcie poškodzujú ruskú obranu.

Sankcie zavedené Západom proti Rusku, v súvislosti s totálnou inváziou na Ukrajinu, už začali poškodzovať ruský obranný priemysel – má ťažkosti s výrobou zložitých zbraní.

Úspech

Ako uvádza " Európska pravda ", toto hodnotenie  vyjadril šéf Vojenského výboru NATO, admirál Rob Bauer, v rozhovore pre  agentúru Reuters . "Tomu (Rusku) stále viac a viac prekážajú sankcie, pretože niektoré komponenty, ktoré potrebujú pre svoje zbraňové systémy, pochádzajú zo západného priemyslu. V súčasnosti vidíme prvé vážne príznaky, v kontexte ich schopnosti vyrábať napríklad náhrady za riadené strely a sofistikovanejšie zbrane,“ povedal admirál.

Málo zbraní

Predstaviteľ NATO poznamenal, že Ukrajina aj Rusko pociťujú vo vojne nedostatok zbraní a munície, v dôsledku intenzity prestreliek. "Pokiaľ vieme, Rusi majú stále významnú priemyselnú základňu a sú schopní vyrobiť veľa munície. A stále majú veľa munície".

Rokovania, či poslať F-16 a Patriots na Ukrajinu, pokračujú – ale POTICHU
Ukrajina prestala verejne žiadať o high-tech zbrane. To však neznamená, že ich nechcú, píše Politico. V zákulisí to vrie Ukrajina prestala verejne žiadať o špičkové americké zbrane, ako sú systémy protivzdušnej obrany Patriot, stíhačky F-16 a... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Nemajú vojakov

Podľa odhadov Aliancie, na ktoré odkazuje Bauer, Rusko rozmiestnilo na Ukrajine približne 85 % svojho vojenského personálu. To mu sťažuje zvýšiť vlastnú vojenskú prítomnosť na Ukrajine inak, ako mobilizáciou. "Pozorujeme príchod malého počtu nových jednotiek Ruska. Sme si istí, že úroveň výcviku týchto jednotiek nie je príliš vysoká," povedal  šéf Vojenského výboru Aliancie.

Čo našli

V ruských zbraniach zabavených na Ukrajine sa našlo  viac ako 450 komponentov vyrobených spoločnosťami z USA, Európy a Ázie, zakúpených v posledných rokoch pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022.

Česi požadujú „osobitný medzinárodný tribunál“ pre vojnové zločiny
Česká republika, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ, vyzvala na zriadenie „osobitného medzinárodného tribunálu“ po objavení masového hrobu v meste Izium na severovýchode Ukrajiny, informuje Guardian. Ukrajinskí predstavitelia objavili viac ako 440... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik