Srbská vláda ustúpila EÚ, Europride v Belehrade sa uskutočnil
19 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Srbské ministerstvo vnútra zakázalo v Belehrade sprievod Europride. EÚ bola sklamaná a Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová požiadala srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Srbská vláda napokon ustúpila a Europride sa uskutočnil.

Na zabezpečenie akcie bolo nasadených šesťtisíc policajtov

Rozsiahly medzinárodný pochod LGBTI polícia a potom aj súd v Srbsku zakázali, ale vyvolalo to taký medzinárodný protest – ktorý podporil aj srbský premiér – že vláda Srbska napokon vydala rýchle rozhodnutie a akcia bola na poslednú chvíľu povolená, aj keď na skrátenej trase - informoval Mandiner, podľa portálu Euronews.

Na portáli sa píše: EuroPride v Belehrade je premiéra z viacerých hľadísk: je to prvá takáto prehliadka, ktorá sa koná v Belehrade, ba dokonca v celom Srbsku, ako aj v juhovýchodnej Európe a na západnom Balkáne.

Srbsko zakázalo Europride, EÚ je sklamaná a vyzýva, aby stáli na dobrej strane histórie
Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová žiada srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Reaguje na to, čo v utorok uviedlo srbské ministerstvo vnútra: "...zakazuje sprievod Europride plánovaný na sobotu v Belehrade." Komisárka... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Protipochod s názvom Family Walk

Tisícky účastníkov sa na protest proti pochodu Europride zhromaždili pred budovou Ústavného súdu a následne sa vydali na pochod k mestskému štadiónu, kde deň ukončil koncert trvajúci do noci.

K veľkej konfrontácii nedošlo, hoci konzervatívci zorganizovali protipochod s názvom Family Walk a všetci si boli istí, že na oboch pochodoch sa nájdu ľudia, ktorí to bez bitky neustoja.

Ukrajinský prezidentský poradca: Orbán nenávidí EÚ a sníva o „ruskom svete“
Mihajlo Podoljak sa neudržal. Maďarsko obvinil z toho, že je trójsky kôň a snaží sa o to, aby sa Európska únia zrútila. Ukrajinský prezidentský poradca Mihajlo Podoljak zverejnil v nedeľu večer na Twitteri silné vety, ktorými útočil na maďarského... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik