Srbsko zakázalo Europride, EÚ je sklamaná a vyzýva, aby stáli na dobrej strane histórie
14 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Komisárka EÚ pre ľudské práva Dunja Mijatovičová žiada srbské orgány, aby „stáli na dobrej strane histórie“. Reaguje na to, čo v utorok uviedlo srbské ministerstvo vnútra: "...zakazuje sprievod Europride plánovaný na sobotu v Belehrade."

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová označila za mimoriadne poľutovaniahodné, že sa srbské ministerstvo vnútra rozhodlo zakázať prehliadku Europride plánovanú na 17. septembra a uviedla, že srbské úrady by toto rozhodnutie mali stiahnuť, píše maďarský portál Mandiner.

Dunja Mijatovičová vo svojom vyhlásení zdôraznila, že týždne neistoty týkajúce sa konania udalosti Europride vystriedala nenávistná rétorika a vyhrážky voči členom komunity LGBTI aj od náboženských predstaviteľov.

Vyhlásila, že Srbsko musí rešpektovať svoje záväzky v oblasti ľudských práv a zabezpečiť právo na pokojné zhromažďovanie a slobodu prejavu bez diskriminácie. Členské štáty Rady Európy sú podľa nej povinné čo najviac uľahčiť konanie mierových zhromaždení.

"Považujem za veľmi znepokojujúce, že srbské úrady bránia prehliadke Europride, zatiaľ čo iné podujatia a masové podujatia sa voľne a bezpečne konajú v uliciach Belehradu," povedal.

Podľa Mijatovičovej namiesto toho, aby sa srbské úrady klaňali bezpečnostným hrozbám a nenávisti v spojitosti so zákazom sprievodu Europride, majú zodpovednosť zabezpečiť, aby každý v spoločnosti mohol uplatňovať svoje práva a mať rovnakú dôstojnosť. Podľa jej názoru nesie organizácia Europride odkaz, že realizácia sociálnej rovnosti prebieha.

Peter Weiss: Nebezpečná politická stratégia. Strašenie neprekryje katastrofálne vládnutie
"Reči o „návrate mafie“ majú tiež odkloniť pozornosť od toho, že Matovič a spol. spôsobili takú chuliganizáciu politiky, že vlastne všetko v nej je už dovolené a rozvracia morálne základy spoločnosti. Väčšina ľudí ale nemá strach ani tak z „návratu... Čítať ďalej
14 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Komisárka pre ľudské práva napokon vyzval srbské úrady, aby „stáli na dobrej strane histórie“ tým, že umožnia, aby sa v sobotu konal pokojný a bezpečný sprievod Europride.

V podvečernom vyhlásení, ktoré zverejnil hovorca Európskej únie pre zahraničné veci (EKSZ), napísala, že Európska únia bola sklamaná, keď sa dozvedela, že srbské ministerstvo vnútra zakázalo organizáciu pochodu. Od založenia Europride pred 30 rokmi je sprievod verejným vyjadrením úmyslu bojovať proti diskriminácii a presadzovať práva LGBTI ľudí. Europride nemôžete byť bez pochodu, podčiarkli.

Situácia na Europride ani doteraz nebola prechádzkou ružovou záhradou

Keďže organizátori oznámili, že preskúmajú možné spôsoby zrušenia zákazu vrátane právnych opravných prostriedkov, Európska únia vyjadruje nádej, že sa nájde riešenie, ako pokojne a bezpečne usporiadať prehliadku, dňa 17. septembra, uviedli vo vyhlásení. 

Koncom augusta srbská hlava štátu aj vláda oznámili, že vzhľadom na politickú situáciu v regióne a každodenné napätie, ako aj v záujme zachovania pokoja a bezpečnosti občanov, podmienky na usporiadanie Europride nie sú v súčasnosti vhodné. 

Začiatkom septembra Josep Borrell, vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, vydal vyhlásenie, v ktorom v mene Bruselu vyzýva srbské úrady, aby spolu s organizátormi našli riešenie pre mierový a bezpečný priebeh podujatia.

Organizátori zvolili Belehrad za miesto tohtoročného Europride, pretože na gay pride v srbskom hlavnom meste sa už roky nestal žiaden incident. V posledných rokoch sa v Belehrade zorganizovalo sedem sprievodov homosexuálov. Minulý rok hostila podujatie Kodaň.

Kto chystal ofenzívu?
Ukrajina a Spojené štáty niekoľko mesiacov vyvíjajú protiofenzívnu stratégiu. Protiofenzívnu stratégiu Kyjeva vypracovali ukrajinskí predstavitelia v priebehu niekoľkých mesiacov za účasti amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana... Čítať ďalej
13 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik