Kaľavský odkryl šokujúce praktiky NAKA. Dnes je štvanec a bojí sa o svoj život
06 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Bývalý vedúci operatívneho oddelenia NAKA Ján Kaľavský sa na Slovensko bojí vrátiť. Podarilo sa ho chytiť v Bosne a Hercegovine, tamojšie súdy ho však na Slovensko vydať odmietajú. Jeho priznanie a pohľad na súčasnú situáciu prináša portál plus7dni.pluska.sk.

V Bosne a Hercegovine, ktorá nie je súčasťou EÚ, požiadal o azyl a v podstate už rok je na úteku. Stalo sa tak po tom, ako Kaľavský odštartoval vojnu v polícii svojím tvrdením, že vyšetrovanie veľkých korupčných káuz je manipulované policajtmi a odkryl praktiky polície za vlády Hegera a Matoviča. Zo strany vedenia polície je teraz Kaľavský prezentovaný ako skorumpovaný policajt, ktorý spolupracoval s podsvetím. Dnes sa podľa vlastných slov na Slovensko bojí vrátiť, lebo mŕtvi aktéri káuz vyšetrovaných zo strany NAKA sa množia.

Zemetrasenie či nie, ste v karanténe, tak ostanete doma!
Obyvatelia čínskeho mesta Chengdu nemohli ujsť pred zemetrasením kvôli lockdownu. Na internete to vyvolalo vlnu hnevu a pochybností, uvádza portál BBC. V pondelok zasiahlo 21 miliónové mesto Chengdu, hlavné mesto čínskej provincie Sichuan,... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Povedal som pravdu a teraz som štvanec

„Je hrozné, že musím utekať ako štvanec len preto, že som povedal pravdu. Zastupoval som slovenskú políciu na zahraničných cestách a skončil som ako najskorumpovanejší policajt. A áno, už mám paranoju. Stále sa obzerám, či ma niekto nesleduje. Bojím sa o život,“ uviedol počas rozhovoru Kaľavský. Vraj so svojou paranojou nepreháňa a vymenúva známe prípady: "Balvan sa obesil, Polóny zastrelil, Böhm sa zastrelil. Mikulca našli mŕtveho akože na úteku, kvôli nemu sme falšovali úradné záznamy. Mikulcova žena potom obviňovala z jeho smrti NAKA, nuž a nejaký chlap prerazil bránu a zastrelil ju. Advokát takáčovcov Almáši náhle zomrel cestou na súd. Mne ide o život. Nechcem byť utýraný a náhodne mi oko vypadne pri kľukoch. To nechcem zažiť. Viem, čoho sme boli schopní." Priznáva, že bol súčasťou toho všetkého. Aj on bol schopný ľudí psychicky týrať, mučiť, vydierať a vymýšľať si dôkazy. 

"Mali sme pocit, že NAKA je všemocná" uviedol aj ako dôvod, prečo sa na všetkej tej  zlobe sám podieľal. Spočiatku to bral ako spôsob spravodlivosti - ak neboli proti mafiánom, povedzme takáčovcom dôkazy, vyrobili ich. Účelovo. Veď zlých chlapcov trebalo zavrieť. Ich metódou bol nátlak, šikana, zlomenie človeka. Takýmto spôsobom riešili aj generála Lučanského a Kaľavský tvrdí, že Lučanského predchodca Gašpar na tlačovkách hovorí pravdu. Rovnako zlomili aj ďalších: "Fungovalo to u takáčovcov a funguje to aj ďalej. Gašpar, Hraško, Vorobjov" vymenúva Kaľavský a dodáva, že pod nátlakom sa priznali mnohí.

Unikli prvé mená. Kto bude náhrada za saskáskych ministrov?
Po odchode SaS z vládnej koalície zostanú štyri ministerské kreslá prázdne. Heger sa vyjadril, že novými ministrami by mali byť odborníci. O tom, kto si do opustených kresiel napokon sadne, sa už podľa portálu pluska.sk hovorí. Za horúceho... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Zlom prišiel po ponuke zastreliť Kučerkove deti

Zlom u neho vraj nastal v jeden večer, po telefonáte s Čurillom, keď mu vyšetrovateľ NAKA ponúkol možnosť zastreliť deti vyšetrovateľa Kučerku. O dôkazoch tejto komunikácie prednedávnom priniesol informácie aj Hlavný denník. 

"Čurilla mi povedal - neboj sa, čoskoro budeš mať možnosť ísť k nim domov a môžeš mu zastreliť deti. To bol prvý zlom. O strieľaní detí sa ani nežartuje. Druhý zlom prišiel, keď zomrel generál Lučanský a kolegovia sa tešili. To som si povedal, že sú zvieratá" vysvetľuje zmenu svojich postojov ďalej. Tiež odkrýva komunikáciu v aplikácii WhatsApp pod názvom Apači, ktorá by mala jeho tvrdenie potvrdiť a upresňuje, že v podobných praktikách nemala prsty celá NAKA. Podľa jeho slov Zurian ako vtedajší šéf NAKA o všetkej tejto špine nevedel.

Výpoveď zmenil aj bývalý šéf daniarov

Čo sa týka stotisícového úplatku pre ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), Kaľavský uviedol: „Osobne som bol za kolegom Čurillom, za vyšetrovateľmi. Mal som informácie, že Imrecze chce vypovedať aj k veciam, ktoré smerujú k súčasnému ministrovi vnútra Mikulcovi. Podľa normálneho postupu mali ísť za Imreczem moji podriadení, operatívci. Ale nešli tam oni. Čurilla s Ďurkom sa s Imreczem šli povyprávať. A zrazu už pán Imrecze hovoril len o Smere. Už nerozprával o úplatku stotisíc eur, ktoré mohli ísť k Mikulcovi." 

Eduard Chmelár: Blamáž, ktorá sa mohla stať iba z dvoch dôvodov
"Zuzana Čaputová si svoje povinnosti, ako na to dlhodobo poukazujem, vôbec neplní. V napätej vnútropolitickej situácii je extrémne pasívna a tvári sa, že svoj pätnásťtisícový plat dostáva za to, aby niekomu potriasla ruku, keď sa všetci ostatní... Čítať ďalej
05 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Kaľavský si zatiaľ necháva aj tajomstvá

Kaľavský tvrdí, že po tom, čo sa s ním chcel porozprávať premiér Heger, do jeho domu vtrhli kukláči a už ho brali v putách. To, o čom sa s Hegerom bavili, však zatiaľ prezradiť nechcel. Porozpráva to vraj neskôr, na to je ešte čas.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik