Zemetrasenie či nie, ste v karanténe, tak ostanete doma!
06 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Obyvatelia čínskeho mesta Chengdu nemohli ujsť pred zemetrasením kvôli lockdownu. Na internete to vyvolalo vlnu hnevu a pochybností, uvádza portál BBC.

V pondelok zasiahlo 21 miliónové mesto Chengdu, hlavné mesto čínskej provincie Sichuan, zemetrasenie s magnitúdou 6,6, dôsledkom čoho zahynulo minimálne 65 ľudí. Obyvatelia tvrdia, že im bolo povedané, aby zostali vo svojich príbytkoch, nakoľko mesto je momentálne pod prísnym lockdownom kvôli zvýšenému počtu ochorenia Covid. Čína zaviedla tzv. nulovú politiku Covid-19, čo znamená, že pri zistení ochorenia je automaticky zavedený lockdown. V niektorých prípadoch boli dokonca celé bytové domy, v ktorých sa vyskytla čo len jediná osoba s pozitívnym výsledkom, kompletne uzavreté a obyvatelia majú zakázané vychádzať zo svojich bytov bez ohľadu na to, či vírus majú alebo nie.

Ľudia, ktorí počas zemetrasenia v strachu bežali von zistili, že vchody sú uzamknuté a z budovy sa nemajú ako dostať.

Videá zdieľané na Douyin, čínskej platforme TikTok, ukazujú splašených obyvateľov za bránami zamknutými reťazami, ktorí kričia, aby ich pustili von.

V jednom z nich muž nadáva na ochrankára, pričom myká bránou a snaží sa ju otvoriť a kričí: „Ponáhľaj sa, otvor východ, je zemetrasenie!“ Stráže reagujú jednoducho: "Je koniec, zemetrasenie už skončilo."
V ďalšom videu vraj ide o zvukovú nahrávku správy z reproduktora, ktorá znela: "Vráťte sa domov a nezhromažďujte sa tu, je to len zemetrasenie. My [tu v Sichuane] máme veľa skúseností [pokiaľ ide o zemetrasenia]."

Ekonómovia to potvrdili - sankcie zničia Európu, nie Rusko! A Korčok klamal, tvrdí Blaha
Máloktorý časopis je taký rusofóbny, neoliberálny a globalistický ako britský The Economist. Je to taký tamtam bankárskeho City of London. Ale aj The Economist slávnostne potvrdzuje, že sankcie proti Rusku nefungujú, upozorňuje opozičný poslanec... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Neexistujú žiadne správy, ktoré by spájali akékoľvek úmrtia spôsobené zemetrasením s obmedzeniami, ale takéto správy vyvolali drvivú kritiku od ľudí na mikroblogovacej stránke Weibo. "Je to vtip, že musíme o takejto otázke vôbec diskutovať" uviedol jeden z komentátorov pod príspevkom z miestnej spravodajskej stránky, ktorá citovala právnika, podľa ktorého mali občania možnosť  "v súlade s ústavou" slobodne ujsť do bezpečia. Príspevok mal do utorka viac ako 3,7 milióna videní.

„Myslím, že je v poriadku, ak zomriem vo vnútri budovy, aspoň som sa nenakazil,“ povedal sarkasticky ďalší komentár.

Český politológ: „Televize lže, jak když Rudé právo tiskne!“
Politológ Zdeněk Zbořil na stránke parlamentnilisty.cz analyzuje, prečo sa nikto nezaoberal skutočnými príčinami sobotňajšej demonštrácie na Václaváku. Aký mali vôbec ľudia dôvod merať cestu do Prahy? "Kapacita miest pre demonštrantov na... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Zdravotná komisia v Chengdu neskôr na svojom oficiálnom účte WeChat zverejnila, že „pri zemetrasení, požiaroch, záplavách a iných katastrofách by mala byť prioritou ochrana životov verejnosti."
Mesto Chengdu sužovali toto leto horúčavy a suchá a minulý týždeň sa po náraste prípadov Covidu ocitlo v karanténe. Čínske pravidlá týkajúce sa Covidu vyžadujú od miest, aby zaviedli prísne lockdowny akonáhle je hlásených čo len niekoľko prípadov ochorenia. Snaha Pekingu zabezpečiť „nulový Covid“ však vyvolala zriedkavý verejný nesúhlas občanov. Čína je poslednou veľkou ekonomikou na svete, ktorá sa pokúša úplne potlačiť epidémiu Covidu, pričom tvrdí, že je to nevyhnutné na zabránenie rozsiahlejšiemu náporu vírusu, ktorý by mohol prevalcovať nemocnice. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa krajina od začiatku pandémie oficiálne zaznamenala menej ako 15 000 úmrtí.

Ako v Bondovke! Kováčik prijal vysoký úplatok v knihe, kde bol otvor na peniaze
Zdá sa, že bývalý šéf špeciálnych prokurátorov, alebo aj pán 61:0, Dušan Kováčik ešte nemá so súdnymi konaniami pokoj. Najnovšie sa na neho valí ďalšie. Tentokrát za to, že knihu, ktorú dostal nebola na čítanie, ale ako „úschovňa“ pre úplatok, o... Čítať ďalej
06 | 09 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik