Pochovali Gorbačova (VIDEO)
03 | 09 | 2022 I Milan Laca

V Moskve sa rozlúčili s Michailom Gorbačovom.

Známi politici i prostí ľudia sa  prišli pokloniť pamiatke muža, ktorý kedysi dával nádej, že krajina bude čoskoro žiť lepšie a svet bude harmonickejší, a videli krach týchto nádejí.

Posledná sláva

Meno Michaila Gorbačova je opäť vo všetkých novinách. Možno je to posledná šanca pre celý svet pochopiť jeho odkaz, ktorý je pre každého iný. Ale bez ohľadu na to, Gorbačovova éra ukončila spory o úlohu jednotlivca v dejinách. Zohral svoju rolu.

Exprezident

Ruské zákony nestanovujú postup rozlúčky so štátnikmi krajiny, takže civilná spomienka na prvého prezidenta ZSSR, hoci obsahuje prvky štátneho pohrebu, bola vo všeobecnosti komorná. Stĺpová sieň Domu odborov, čestná stráž. Ceremoniál zorganizovala Protokolová služba prezidenta Ruska. 

Veľký počet účastníkov

Od predpoludnia  kráčali tisíce ľudí v tichom prúde. Pri rakve bola dcéra Irina, ktorá bola s otcom v posledných dňoch jeho boja s chorobou v Ústrednej klinickej nemocnici, kde 30. augusta zomrel  vo veku 92 rokov . Mnohí ho považujú za prvého sovietskeho vodcu po Leninovi, ktorý sa nebál byť tribúnom a vychádzajúc medzi ľudí a svojim príkladom ukázal, ako má fungovať ním hlásaná glasnosť.

Rozlúčka

Lúčila sa široká spoločnosť

Na rakve boli vence od prezidenta Ruska a predsedu vlády. Ruskí umelci, osobnosti verejného života a politici si uctili pamiatku Michaila Gorbačova. Alla Pugacheva sa objavila v Stĺpovej sieni  s kyticou ľalií. Dmitrij Medvedev prišiel s kyticou ruží.  

A štátnici?

Samozrejme, dnes sa všetci pozerali, či sa s ním príde rozlúčiť niekto zo západných politikov, súčasných aj bývalých, ktorí robili z Gorbačova ikonu. Angela Merkelová s odvolaním sa na zranenie kolena vopred oznámila, že sa na pohrebe nezúčastní. Americké ministerstvo zahraničia nevydalo žiadne oznámenia.  S Gorbačovom sa  prišiel rozlúčiť maďarský premiér Viktor Orbán.

Blaha: Táto psychiatria už musí konečne skončiť!
Slovensko je v troskách a Matovič rieši svoje komplexy z Blahu! Aspoň tak to vidí opozičný politik a podpredseda strany Smer-SD Ľuboš Blaha na sociálnej sieti Telegram. "Ja chápem, že Matovič nie je psychicky v poriadku, ale viete si predstaviť... Čítať ďalej
03 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik