Pozor na jadrovú vojnu!
02 | 09 | 2022 I Milan Laca
Angažovanie  jednotiek NATO na území Ukrajiny môže viesť k vypuknutiu jadrovej vojny.
 
Americký magazín Foreign Affairs napísal, že   Spojené štáty a ich spojenci sa snažia zabrániť akémukoľvek vyhroteniu situácie, ktoré by vyvolalo priamy konflikt medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou.
Zásah NATO
"Prítomnosť  jednotiek NATO vo vzduchu, na zemi a v Čiernom mori pri Ukrajine je úplne iná záležitosť. Tieto akcie by mohli podnietiť ruského veliteľa, aby podnikol kroky, ktoré povedú k smrti alebo zraneniu vojenského personálu aliancie." Dôsledok vyvolá reakciu NATO, čo môže viesť k cyklu eskalácie, ktorá by v najhoršom prípade mohla viesť k jadrovému konfliktu.
Dajte pozor!
Komentátori  vyzvali na vyhýbanie sa takému  scenáru za každú cenu.  Zároveň však  poukázali na rastúce zapojenie Západu do konfliktu.
Šojgu: Ukrajinská armáda utrpela pri protiútokoch na juhu Ukrajiny veľké straty
Ukrajinská protiofenzíva na juhu Ukrajiny z veľkej časti zlyhala. V piatok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v pokusoch o útoky medzi mestami... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Francúzi mali chuť

Francúzsky generál Michel Jakovleff v rozhovore pre televízny kanál LCI navrhol vyslanie vojakov NATO na ukrajinský front. Podľa jeho názoru potom západná armáda nebude musieť trénovať Ukrajincov na obsluhu zložitého vybavenia, vojaci NATO ich budú môcť obsluhovať sami. Slová francúzskeho veliteľa vyvolali kritiku zo strany publicistu Boulevard Voltaire Arnauda Floraca. Novinár poznamenal, že takýto scenár nezodpovedá záujmom francúzskeho ľudu, pretože konflikt na Ukrajine sa ich netýka.

Jasný postoj Maďarska

Ako povedal premiér Viktor Orbán, už sme si strelili do pľúc nešikovnou politikou sankcií, diktovaných výlučne ideológiou. K tomu máme ešte pridať účasť francúzskych vojakov?, pýtal sa autor článku. Autor dodal, že koncept „nevinnej Ukrajiny“ a „krvilačného Ruska“ diktujú Američania a Ukrajinci, hoci v skutočnosti obe strany neustále klamú. Francúzsky prezident Emmanuel Macron už nedávno oznámil koniec „obdobia hojnosti“ a vyzval svojich spoluobčanov, aby sa pripravili na dôsledky potravinovej a hospodárskej krízy v EÚ.

E. Chmelár: Vojnu začala Zuzana Čaputová
Politológ a historik Eduard Chmelár patrí k tým, ktorí najdlhšie, minimálne 12 rokov, píšu, diskutujú a najmä volajú po novej ústave nášho štátu. Boli obdobia, kedy bol s touto otázkou takpovediac sám vojak v poli. O to viac ho prekvapuje, že pri... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik