Generál Šándor: Netreba robiť verejnú šou a stavať sa do pozície "rusobijcov"
02 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Generál vo výslužbe Andor Šándor v nedávnom rozhovore okrem iných veľmi zaujímavých vecí vyslovil aj názor, že Rusko by sme z obranných stratégií rozhodne "vynechávať" nemali.

S bubnom na zajace by nešiel

"Slovensko a Česko sú v pozícii malých krajín, ktoré v „susedstve" Ruska ostanú bez ohľadu na to, kto bude v budúcnosti sedieť v Kremli. Vojna sa jedného dňa skončí a proti takým malým krajinám si bude Rusko poľahky presadzovať nadradený postoj, v rámci ktorého nás budú vydierať a robiť si s nami, čo chcú. Tiež nie je isté, či za nami aj v budúcnosti budú stáť Spojené štáty americké tak ako dnes," upozorňuje vojenský analytik Šándor. Aj preto podľa neho z posielania zbraní na Ukrajinu netreba robiť verejnú šou a stavať sa do pozície "rusobijcov". Nechce síce tvrdiť, že pred politikou Ruska máme privierať oči, ale politika by podľa neho mala byť pragmatická.

"Upraceme" deti na dištančné vzdelávanie? A čo s pacientmi v nemocniciach?
Rútime sa do energetickej chudoby. Kým okolité štáty podnikajú opatrenia na zníženie dopadov energetickej krízy, Ministerstvo hospodárstva SR stále na niečo čaká. Čo bude so školami, nemocnicami, či sociálnymi zariadeniami? A ceny stále... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Prekročia Rusi naše hranice? Diskutabilná obranyschopnosť Slovenska

"Kremeľ sa podľa mňa nepohráva s predstavou, že by malo Rusko prekročiť poľské či slovenské hranice. A nič podobné určite nie je ani v plánoch generálneho štábu ich armády." Odpovedal analytik na otázku aké je riziko, že ďalšími by v hľadáčiku Rusov mohli byť napríklad Poľsko či Slovensko?

Generál Šándor sa rozhodne nechce o nej vyjadrovať posmešne, sami však veľmi dobre vieme, v akom stave sú Ozbrojené sily SR (OSSR).

"Letectvo existuje iba na papieri, s tankovým vojskom na tom zrejme budete obdobne ako my. A vaša brigáda, neviem… Nechcem nikoho podceňovať, ale v zásade to nie je sila schopná fungovať inak ako doplnková súčasť na posilnenie jednotiek NATO," upozorňuje v rozhovore.

Rusko patrí do obrannej architektúry Európy, ale...

"Rusko sa najprv musí začať správať ako civilizovaná demokratická krajina. A ako partnerov ich budeme môcť brať až vo chvíli, keď budeme môcť veriť ich štátnikom," hovorí Šándor na margo toho, že Rusko je sila, s ktorou by Európa mala vo svojej obrannej architektúre rátať. 

"To, čo tam je dnes, tam za tri roky byť nemusí. Hovorím o obrannej architektúre Európy na desiatky rokov dopredu. Samozrejme, rokovať s Putinom a Lavrovom je veľký problém. No Rusko je 140-miliónová krajina s tisíckami jadrových zbraní. Už preto by nebolo rozumné ponechať ho vlastnému vývoju bez toho, aby sme zdieľali bezpečnostné problémy a výzvy," pripomína generál vo výslužbe. 

Trump označil Bidena za blázna
Trump reaguje na Bidenove slová o extrémizme a poslal mu odkaz. Súčasná hlava štátu Joe Biden nazval bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa extrémistom. Ten tmu to vrátil a povedal, že to je blázon trpiaci demenciou. Bidenov... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

O aktuálnom dianí na Ukrajine

"Situácia je v stave, keď obe strany utrpeli vážne straty a nepochybne majú problémy s dopĺňaním techniky, ale aj živej sily. Ruská prevaha je evidentná a stále je pravdou, že doposiaľ nepoužili všetky prostriedky, ktoré majú k dispozícii," konštatuje momentálny stav ukrajinského konfliktu gen. Šándor.

Čo bude ďalej?

"Poviem to takto: Pokiaľ sme my na Západe presvedčení, že Ukrajina môže tento konflikt vyhrať a sme jej schopní a ochotní dodať všetko, čo k tomu potrebuje, tak prosím. Pokiaľ však o možnosti ukrajinskej výhry presvedčení nie sme alebo pokiaľ nie sme ochotní či schopní dať im zbrane, ktoré potrebujú, tak hľadajme predovšetkým diplomatické riešenia. Inak sa budú táto hrôza a utrpenie ľudí iba prehlbovať a nakoniec vyhrá logika vojny - zvíťazí silnejší," upozorňuje generál Šándor. Myslí si, že momentálne žiadna zo strán nie je naklonená kompromisom a zrejme budú bojovať aj za cenu obrovských strát.

Do budúcnosti vidí aj možnosť prímeria, ktoré prinesie jeseň a klimatické podmienky v zime, obáva sa však "zamrznutia" konfliktu na desiatky rokov. Taký konflikt môže priniesť dlhodobú destabilizáciu pre celý náš región.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik