Macron sľubuje zabrániť Rusku vo víťazstve vo vojne na Ukrajine
01 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne, informovala agentúra AP.

"Nemôžeme Rusku dovoliť, aby vojensky zvíťazilo v tejto vojne," vyhlásil Macron v prejave k francúzskym veľvyslancom v Elyzejskom paláci. Cieľom je podľa neho umožniť Ukrajine buď vojensky zvíťaziť, alebo dostať sa do silnej pozície na dosiahnutie "vyrokovaného mieru".

"Musíme sa pripraviť na dlhú vojnu," upozornil tiež Macron s tým, že jej súčasťou bude aj stupňovanie napätia v súvislosti s jadrovými elektrárňami na Ukrajine.

Francúzsko podľa svojho prezidenta podporuje misiu inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí vo štvrtok dorazili do Záporožskej jadrovej elektrárne, aby posúdili jej bezpečnosť. Po skončení misie MAAE chce Macron zatelefonovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

The Telegraph: Maďarsko je hrdé na to, že podpísalo novú dohodu o plyne s Putinom
Denník The Telegraph informuje o tom, že Maďarsko je hrdé na to, že podpísalo novú dohodu o plyne s Putinom. Péter Szijjártó, maďarský minister zahraničných vecí oznámil na sociálnej sieti, že došlo k dohode s Gazpromom: "Od zajtra dorazí do... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Šéf Elyzejského paláca apeloval na EÚ, aby bránila svoje slobody a hodnoty a bojovala za ne

Macron v prejave o cieľoch francúzskej diplomacie v nadchádzajúcom roku okrem toho vyzdvihol, že názory nemeckého kancelára Olafa Scholza predstavené tento týždeň v Prahe sú "úplne v súlade" s jeho vlastnou výzvou na silnejšiu, nezávislejšiu a suverénnejšiu Európu.

Šéf Elyzejského paláca apeloval na EÚ, aby bránila svoje slobody a hodnoty a bojovala za ne. Francúzskych diplomatov požiadal, aby dôraznejšie bojovali proti dezinformáciám, falošným správam a propagande šírenej na sociálnych sieťach, pričom spomenul konkrétne "ruské, čínske alebo turecké príbehy".

Plán EÚ: Influencermi z TikToku, proti Vladimírovi Putinovi
Európska únia (EÚ) má ďalší plán. Influencermi z TikToku chce v Rusku bojovať proti Vladimírovi Putinovi. "Nemecko a Francúzsko chcú, aby Európska únia vrazila klin medzi prezidenta Vladimira Putina a ruský ľud kampaňou proti ruskej „propagande“... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik