Igor Melicher: Ako by to vyzeralo, ak by sa dnes nikto nebavil s nemeckými diplomatmi kvôli druhej svetovej vojne?
31 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Nie som zaslepený nenávisťou a uvedomujem si historickú pravdu, ktorá musí mať prednosť pred iracionálnymi a emocionálnymi výlevmi počas aktuálnej situácie. Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, ak by sa dnes nikto nebavil s nemeckými diplomatmi kvôli druhej svetovej vojne, ak by sa nikto nebavil so slovenskými diplomatmi kvôli gardistom alebo napríklad s ukrajinskými diplomatmi kvôli Banderovcom," myslí si Igor Melicher, mladý sociálny demokrat a reaguje na situácie, ktorých svedkami boli slovenskí občania počas osláv 78. výročia Slovenského národného povstania.

Čestným hosťom osláv SNP vo Zvolene, ktoré usporiadal Smer-SD, bol aj ruský veľvyslanec na Slovensku Igor Bratčikov. Ako rečník vystúpil tiež zástupca bieloruskej ambasády. Fico ich prítomnosť odôvodnil tým, že pozývali zástupcov krajín bývalého ZSSR, ale aj krajín, ktoré SNP podporovali. Okrem spomínaných dvoch sa údajne ostatní za neúčasť ospravedlnili.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v utorok (30. 8.) tlmočilo ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovi protest za to, že verejne podporil stranu Smer-SD. Na sociálnej sieti o tom informoval šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Odsúdil zároveň rozhodnutie opozičnej strany pozvať ruského veľvyslanca na podujatie pri príležitosti 78. výročia SNP, ktoré Smer-SD zorganizoval v pondelok vo Zvolene.

Ivan Korčok: Ruskému veľvyslancovi bude zajtra tlmočený protest za to, že podporil stranu SMER - SD
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR bude v utorok (30. 8.) tlmočiť ruskému veľvyslancovi na Slovensku Igorovi Bratčikovi protest za to, že verejne podporil stranu Smer-SD. Na sociálnej sieti o tom informuje šéf... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Na reakciu rezortu ministerstva zahraničných vecí reaguje Igor Melicher, mladý sociálny demokrat

"Počas včerajšieho dňa, kedy sme si ako strana SMER - SD uctili odkaz hrdinov SNP vo Zvolene, pretože vládna moc zakázala účasť verejnosti na oficiálnych oslavách, obdržal som od vás viacero otázok, pochvál a pripomienok ohľadom diplomatov z Ruska a Bieloruska," píše na sociálnej sieti Melicher.

Pripomína, že na oslavu a pietny akt, ktorý bol občanom prístupný vo Zvolene boli pozvaní diplomati zo štátov bývalej Červenej armády, ktorá pomohla oslobodiť Slovensko od hrôz nacizmu a fašizmu. Niektorí diplomati sa slušne ospravedlnili kvôli iným akciám, iní naše pozvanie relatívne neslušne odignorovali a niektorí prišli.

Ruský veľvyslanec bol pozývaný na oficiálne oslavy SNP každý rok a je hanba, že tam nebol pozvaný aj tento rok

"Nie som zaslepený nenávisťou a uvedomujem si historickú pravdu, ktorá musí mať prednosť pred iracionálnymi a emocionálnymi výlevmi počas aktuálnej situácie," tvrdí Melicher.

"Ruský veľvyslanec bol pozývaný na oficiálne oslavy SNP každý rok a je hanba, že tam nebol pozvaný aj tento rok, bez ohľadu na to, čo sa vo svete deje. Ak by sme mali postupovať podľa rovnakej logiky, tak sme mali poslať domov amerických diplomatov v momente, ako ich krajina bezdôvodne zaútočila na suverénny Irak. To sa však nestalo." Vysvetľuje ďalej v príspevku na sociálnej sieti.

Eduard Chmelár: Najhorší bol prejav premiéra Hegera
"Pôvodne som o dnešných oslavách nechcel písať, ale to, čo sa tam dialo, sa nedá obísť. Najhorší bol prejav premiéra Hegera. Reč, v ktorej posplietate a do ktorej nahádžete úplne všetko – mafiu, Fica, Kuciaka, Ukrajinu, energetickú krízu – ako keď... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Svet nie je čierno-biely a ani nesmie byť

"Neživme nenávisť na diplomatoch ani dnes. Ako inak môžeme medzi sebou prelomiť bariéry než tým, že sa budeme medzi sebou rozprávať a navzájom sa počúvať. Práve od toho sú tu diplomati," tvrdí Igor Melicher.

"Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, ak by sa dnes nikto nebavil s nemeckými diplomatmi kvôli druhej svetovej vojne, ak by sa nikto nebavil so slovenskými diplomatmi kvôli gardistom alebo napríklad s ukrajinskými diplomatmi kvôli Banderovcom," vysvetľuje.

"Svet nie je čierno-biely a ani nesmie byť. Historické udalosti významné pre Slovensko si musíme pripomínať, aby sme si posilnili svoju hrdosť a rovnako tak nesmieme ignorovať tých, ktorí nám pomohli, aj napriek tomu, že dnešná situácia je komplikovanejšia, ale nie je nepochopiteľná či neobvyklá," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti.

Minister Korčok, slúžil za Mečiara, za Fica a teraz za Sulíka. Keď funkcie stratil, prišla KRITIKA
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok, pôsobil ako hovorca MZV za vlády Vladimíra Mečiara (HZDS), neskôr presedlal a slúžil Robertovi Ficovi (SMER-SD.) Aktuálne dosluhuje diplomatickú kariéru u Richarda Sulíka (SaS). Zaujmavosťou je, že po každej... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik