Šéf Mossadu: Jadrová dohoda s Iránom je strategická katastrofa!
28 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Šéf izraelskej špionážnej agentúry Mossad označil rodiacu sa jadrovú dohodu s Iránom za „strategickú katastrofu“, ktorá je „založená na klamstvách“, informuje Breitbart.

"Je to zlá dohoda, ktorá Iránu dáva licenciu na výrobu bomby," povedal David Barnea počas stretnutí o vnútornej bezpečnosti v správach v hebrejčine. V nadväznosti na predchádzajúce vyjadrenia premiéra Yaira Lapida Barnea povedal, že Izrael nemá žiadnu povinnosť stať sa stranou dohody.

„Mosad je odhodlaný zabrániť Iránu získať jadrové zbrane. Dohoda sa nevzťahuje na Izrael, ani sloboda konania pokračovať v prevádzke,“ povedal.

„Ak nezakročíme, Izrael bude v nebezpečenstve,“ povedal a dodal, že Mossad vie, ako sa vysporiadať s hrozbou, ktorú predstavuje Irán.

Mierové jadrové aktivity

Šéf izraelských špiónov mal cez víkend v Tel Avive spravodajské brífing s Lapidom. "Riaditeľ Mossadu prehodnotil spravodajskú situáciu a nebezpečenstvá spojené s návratom k jadrovej dohode," uviedol Lapidov úrad vo vyhlásení.

V komentároch, ktoré priniesli médiá v hebrejčine, šéf Mossadu povedal, že dohoda je „veľmi zlá pre Izrael“ a USA „sa ponáhľajú do dohody, ktorá je v konečnom dôsledku založená na klamstvách“, pričom citoval pretrvávajúce tvrdenie Iránu, že jeho jadrové aktivity sú mierové. 

Barnea tvrdil, že najnovší návrh jadrovej dohody, ktorý bude podľa neho „nevyhnutne“ podpísaný, je horší ako jeho predchodca z roku 2015. „Kopírujeme dohodu z roku 2015 a jediné, čo odvtedy zostáva rovnaké, je text dohody,“ povedal Barnea. „Všetko ostatné sa zmenilo. Svet sa zmenil. Iránci vyvinuli svoje vlastné pokročilé centrifúgy a hrozby a zmenili sa aj technológie."

Poliaci pritvrdzujú v kritike Nemecka: Ich politika voči Rusku je nebezpečná
Politika Nemecka voči Rusku je pre Európu veľmi nebezpečná, tvrdí poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. "V dôsledku tejto politiky je Vladimir Putin schopný získavať peniaze na zbrojenie," povedal poľský činiteľ v rozhovore pre spravodajský... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Irán klame svet

"Na jednej strane sedia vo Viedni a blížia sa k dohode - a na druhej strane Irán koná a posiela teroristické zbrane proti Američanom a klame svet."

Poznamenal tiež, že po podpísaní dohody by stovky miliárd dolárov prúdili do iránskej pokladnice a smerovali k jeho teroristickým zástupcom v regióne, od libanonského Hizballáhu po teroristické skupiny v Gaze, Palestínsky islamský džihád a Hamas, ako aj Húsíom v Jemene.

Barnea pocestuje do Washingtonu budúci týždeň v snahe zabrániť tomu, aby dohoda pokračovala v jej súčasnej podobe. Po ministrovi obrany Bennym Gantzovi a poradcovi pre národnú bezpečnosť Eyalovi Hulatovi bude tretím izraelským predstaviteľom na vysokej úrovni, ktorý v posledných dňoch navštívi USA, aby o dohode diskutoval.

Lapid v nedeľu uviedol, že izraelská armáda aj Mossad sú v pohotovosti a „pripravené na akýkoľvek scenár“. "Budeme pripravení konať vojensky, aby sme zachovali bezpečnosť Izraela. Američania tomu rozumejú, svet tomu rozumie a mala by to vedieť aj izraelská spoločnosť,“ povedal Lapid.

K problematike sa vyjadril aj americký senátor Ted Cruz: „Pred rokom dal Joe Biden Afganistan Talibanu. Teraz má v úmysle poskytnúť jadrový arzenál Iránu."

Plynová hlúposť, alebo Nóri lacno nedajú
Nórsko odmietlo znížiť cenu plynu pre EÚ. Nórske úrady nemajú v úmysle znížiť ceny zemného plynu pre krajiny EÚ napriek energetickej kríze, uviedol minister pre ropu a energetiku kráľovstva Terje Åasland v rozhovore pre denník E24. Máte, čo ste... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik