Plynová hlúposť, alebo Nóri lacno nedajú
28 | 08 | 2022 I Milan Laca

Nórsko odmietlo znížiť cenu plynu pre EÚ.

Nórske úrady nemajú v úmysle znížiť ceny zemného plynu pre krajiny EÚ napriek energetickej kríze, uviedol minister pre ropu a energetiku kráľovstva Terje Åasland v rozhovore pre denník E24. 

Máte, čo ste si chceli...

Minister vyhlásil, že vláda nebude vnucovať podnikom zmluvy na dodávku modrého paliva s pevnou cenou pod trhovou cenou. Dodal, že samotný Brusel upustil od praxe dlhodobých kontraktov v prospech spotového trhu.

Ropné spoločnosti pôsobiace na nórskom kontinentálnom šelfe fungujú na komerčnej báze. Vláda nebude nariaďovať firmám zmluvy na dodávku plynu s pevnou cenou pod trhovou, povedal Aasland. Dodal, že nórsky systém umožňuje spoločnostiam uzatvárať zmluvy a predávať plyn výlučne na základe ekonomických záujmov.

Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Rekordné ceny

Medzitým cena plynu v Európe podľa londýnskej burzy ICE dosiahla 315 Eur za megawthodinu a obnovil sa tak marcový cenový rekord. V prepočte na americký dolár presahuje 3 300 dolárov za tisíc kubických metrov.

Niektorí precitajú

Bulharský minister energetiky Rosen Hristov vyhlásil, že republika je pripravená obnoviť rokovania s Gazpromom o dodávkach plynu. Spresnil, že Sofia v najbližšom čase čaká na odpoveď ruskej spoločnosti. Problém s palivom sa v krajine prehĺbil od konca apríla po tom, čo Gazprom zastavil dodávky, pretože Bulharsko odmietlo  platiť za plyn v rubľoch.

Energetická kríza v EÚ: Protesty proti lock downom budú vyzerať ako detská narodeninová párty!
Sankčná vojna Západu s Ruskom pokračuje. Ekonomické veľmoci Európskej únie, Francúzsko a Nemecko, dosiahli v piatok 26.8. rekordy v cenách elektriny. Tie vzrástli o 1 000 percent, informuje Breitbart. Európa na kolenách Vlani touto dobou boli... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik