Politológ Michelko: Kedy sa tento človek ospravedlní za Kuciakovu smrť?
28 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Politológ a spisovateľ Roman Michelko si po minulotýždňovom emotívnom pokračovaní svojej glosy Veci verejné povedal, že politika mu za to rozčuľovanie sa nestojí, a tak v poslednú augustovú nedeľu dianie komentoval už síce s chladnou hlavou, no rovnako "in medias res".

Referendum. Bude? Nebude?

Michelko pripomína ťažké rozhodnutie, ktoré je pred prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Pred rokom urobila pri treťom referende s podobnou otázkou nevynútenú chybu. 

"Vtedajšia koalícia kladené otázky nedala na Ústavný súd. Asi sa to vnímalo tak, že ak by sa našla tak masívna väčšina voličov, bolo by to plne legitímne. Prezidentka si tak proti sebe popudila množstvo ľudí, stratila takmer všetkých opozičných voličov a v prieskumoch preferencií sa dostala až do stavu nezvoliteľnosti. Využijúc toto jej zakopnutie jej Robert Fico nastavil pascu. V prvej referendovej otázke sa totiž pýta, či občania súhlasia s tým, aby súčasná vláda bezodkladne dala demisiu," hovorí Michelko a pripomína, že otázky musia byť všeobecné, teda univerzálne použiteľné. Dostal tak prezidentku do situácie, kedy bude nútená podať prvú otázku na ÚS. A to jej určite uškodí, upozorňuje Michelko.

Bojí sa prezidentka a premiér hnevu Slovákov?
Oslavy SNP v Banskej Bystrici majú dlhoročnú tradíciu aj v tom, že sa ich zúčastňujú široké masy obyvateľstva. Tento raz to bude inak a rozhodla o tom "vrchnosť", teda naši ústavní činitelia. Opozičným politikom, ale ani občanom sa tento nápad... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Tragédia na premiérskom poste

Premiéra by sa Michelko rád opýtal veci, ako že s kým mieni presadiť rozpočet, keď bolo jasné, že SaSka prorodinný balíček nepodpori (či to bude Republika?); ako chce odblokovať zákon o dlhovej brzde, keď cez SaS to neprejde bez brzdy daňovej, ktorá je však pre ostatných neprijateľná (ako chce Heger SaS presvedčiť, keď tá bude v opozícii)?

"No a vrcholom tlačovky by bola otázka, samozrejme umelecký dojem by to malo len vtedy, ak by bol na nej prítomný aj Igor Matovič. Tá otázka by bola nasledovná: „Kedy sa pán Matovič pôjdete ospravedlniť rodičom Jána a Martiny za to, že ste priamo zodpovedný za ich smrť?“ Ako totiž všetci vieme, povalili ste vládu Ivety Radičovej rukou spoločnou a nerozdielnou s Richardom Sulíkom. Navyše, vy ako nezaradený, rozumej vyhodený poslanec mimo akéhokoľvek klubu ste teda konali bez akéhokoľvek nátlaku, slobodne a s plným vedomím si dôsledkov. No a potom ste vyhlasovali, že vďaka pádu Radičovej vlády prišla k moci mafia a Sulík, ale aj on je priamo osobne zodpovedný za smrť Jána a Martiny. Ak je to teda tak, kedy sa pôjdete za tento svoj zločin ospravedlniť?" kladie nepríjemné otázky Michelko.

Zamyslenie nad adeptmi na ministrov

"No a nakoniec, aké persóny nám možno dopraje trojkaolícia? Miesto Grohlinga Vašečku. Fundamentalizmus do škôl, máme sa na čo tešiť. Na hospodárstvo pôjde asi skrachovaný novinár Kremský a predstaviteľ extrémnych úkonov rektálneho alpinizmu a na spravodlivosti Vetrák. A na zahraničie poradca premiéra Hegera Wlachovský. Korčok za verné služby dostane trafiku, ktorá je ho hodná - bude šéfom GLOBSEC-u," myslí si Roman Michelko.

Slovenská diplomacia zlyháva na celej čiare! Máš problém v zahraničí? Poraď si sám
Už to bude rok, keď sa 4. septembra bývalá poslankyňa NR SR Zuzana Plháková Kondrlíková plavila po Dunaji na lodi pod slovenskou vlajkou. Zakotvili v Budapešti a behom pol hodiny ju zadržali ozbrojení maďarskí policajti. To, čo sa deje dodnes by... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik