Bojí sa prezidentka a premiér hnevu Slovákov?
28 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Oslavy SNP v Banskej Bystrici majú dlhoročnú tradíciu aj v tom, že sa ich zúčastňujú široké masy obyvateľstva. Tento raz to bude inak a rozhodla o tom "vrchnosť", teda naši ústavní činitelia. Opozičným politikom, ale ani občanom sa tento nápad vôbec nepáči.

Reakcie opozičných politikov

Richard Takáč, poslanec za Smer-SD: "Celonárodné oslavy bez národa! Tak ako na ľudí kašlú v rámci pomoci, tak na nich kašlú aj v rámci pripravovaných osláv Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Už sa „chlapci z vlády“ musia veľmi báť stretnúť s reálnymi ľuďmi, keď na oficiálnu časť programu dostala verejnosť zákaz vstupu! Vlani sa vyhovorili na hygienické opatrenia. Kladenie vencov je problém, zvyšok programu už nie... Je mi zle, keď vidím, ako sa správajú, ako rozdeľujú spoločnosť a akú neúctu tým prejavujú aj k našej histórii."

Andrej Danko, predseda SNS: "Sulík, Matovič, Kollár nechodia medzi ľudí. Spolu s Čaputovou si prisvojili aj oslavy SNP, verejnosť nechcú pustiť. My vence položíme aj keby sa postavili na hlavu."

Belousovová: Chorá logika, treba očkovať
"Ak sa nejaký jav stáva náhodne, dá sa to prehliadnuť. Ak už však ide o jeho častý výskyt, treba mu venovať pozornosť. Zvlášť ak ide o ničenie pamätníkov pripomínajúcich víťazstvo nad fašizmom, " upozorňuje na sociálnej sieti Anna Belousovová... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

MUDr. Ludvik Nabělek: „Prvýkrát za uplynulé roky či desaťročia sa oficiálnej časti osláv nezúčastním, hoci ako poslanec mestského zastupiteľstva a člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov by som sa tam mohol dostať. Nechcem ani v náznaku legitimizovať zvrátenú logistiku tohtoročných osláv (ozaj, koho sa tak boja?) ani škandalózne „premiestnenie“ jednej z najvýznamnejších slovenských kultúrnych inštitúcií − Múzea Slovenského národného povstania − z gescie ministerstva kultúry pod „feldvéblov“ ministerstva obrany, ku ktorému došlo napriek protestom slovenskej kultúrnej obce, Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov i osobne jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania Vladimíra. Urobím všetko pre to, aby sa neslobodné oslavy najvýznamnejšej udalosti slovenských dejín už nikdy nezopakovali a v budúcich rokoch sa opäť budeme pri nich stretávať ako plnohodnotní občania. Dnes sa mi chce len skríknuť spolu s Hviezdoslavom: „Preč od nej, nevedomci, preč!“ (napríklad od povstaleckej histórie, ktorej, obávam sa, hrozia až hrozné deformácie − napríklad zákaz spomínať rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri víťazstve nad fašizmom). "

Vox populi, alebo čo si myslia ľudia?

Monika Borská - Odkaz a pamiatka SNP patrí celému slovenskému národu a nie hŕstke papalášov.

Mária Lehocká - A že vraj ľudia ich zastavujú na ulici, že dobre vládnu, len aby vydržali. A pritom národ nemôže vstúpiť medzi nich, hrdinsky sa tvária iba za kordónmi policajtov. Hanba.

Lubomir Reichel - Hnus, naši otcovia sa v hroboch obracajú, banda mizerná krútiť sa ako prišľapnuté hady no len vyčkajte raz vám to národ zráta!

Danko: Pridávame sa k Smeru
Pridávame sa k protestu strany Smer – SD a vyjadrujeme presvedčenie, že protest pri príležitosti 30. výročia Dňa ústavy 1. septembra v Košiciach má svoje opodstatnenie, uviedol šéf strany SNS na sociálnej sieti. "Vládna koalícia už tretí rok... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik