Energetická kríza v EÚ: Protesty proti lock downom budú vyzerať ako detská narodeninová párty!
27 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Sankčná vojna Západu s Ruskom pokračuje. Ekonomické veľmoci Európskej únie, Francúzsko a Nemecko, dosiahli v piatok 26.8. rekordy v cenách elektriny. Tie vzrástli o 1 000 percent, informuje Breitbart.

Európa na kolenách

Vlani touto dobou boli náklady na elektrinu za megawatthodinu (MWh) vo Francúzsku aj v Nemecku približne 85 eur. V piatok dosiahli obe krajiny rekordné maximá, pričom náklady sa oproti minulému roku vyšplhali najmenej o 1000 percent na 850 eur v Nemecku a viac ako 1000 eur vo Francúzsku, uvádza Le Monde.

Zatiaľ čo cena energie od skončenia blokovacích opatrení na celom svete minulé leto rastie, Európa a najmä Nemecko boli vystavené prudkým nárastom cien v dôsledku spomalenia tokov plynu z Ruska po sankciách za februárovú inváziu na Ukrajinu, pričom mnohé tepelné elektrárne využívajú na výrobu elektriny zemný plyn.

Napriek dlhodobým varovaniam osobností, ako je bývalý prezident Donald Trump, je Nemecko naďalej silne závislé od Ruska, pokiaľ ide o plyn, zatiaľ čo sa usiluje o takzvané zelené zdroje energie a odstavuje jadrové elektrárne.

Hoci Rusko tvrdilo, že súčasné výpadky v dodávkach plynu sú výsledkom technických problémov s plynovodom Nord Stream 1, iní tvrdia, že ide o odvetný úder v reakcii na sankcie uvalené na Moskvu.

Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Zdá sa, že ruská ekonomika prekonala sankcie oveľa lepšie, ako sa očakávalo

Francúzsko, ktoré na rozdiel od Nemecka neopustilo jadrovú energetiku, je tiež zasiahnuté cenovými šokmi plynu a v súčasnosti trpí značnými problémami s údržbou svojho jadrového sektora. V súčasnosti je v prevádzke iba 24 z 56 jadrových reaktorov, ktoré vlastní štátna elektrárenská spoločnosť Électricité de France (EDF), kvôli problémom s koróziou, čo poháňa francúzsku výrobu elektriny na historické minimum.

Pripravte sa na nepokoje

Energetická kríza nevykazuje žiadne známky zmiernenia, pričom termínoví obchodníci už obchodujú francúzske ceny energií za neuveriteľných 1 600 eur za megawatthodinu za december.

Z dvoch hlavných ekonomických motorov Európskej únie sa objavili varovania, že v dôsledku rastúcich cien energie budú výsledkom rozsiahle nepokoje.

Tento týždeň francúzsky prezident Emmanuel Macron nazval situáciu ako „ koniec hojnosti “ a „veľký prevrat“, v ktorom môžu občania „reagovať s veľkou úzkosťou“.

Bulharské vytriezvenie
Bulharsko oznámilo Gazpromu svoju pripravenosť na rokovania o dodávkach plynu. Bulharsko je pripravené začať rokovania o dodávkach plynu a oznámilo svoje zámery ruskej spoločnosti Gazprom. Informovala o tom televízia Nova s ​​odvolaním sa na... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Milan Laca

Si nespokojný? Budeš označený za nepriateľa štátu!

V Nemecku vydal minister vnútra nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul dôrazné varovanie pre tých, ktorí môžu protestovať proti zlyhaniam vlády pri predchádzaní energetickej kríze, pričom potenciálnych demonštrantov označil za nových „ nepriateľov štátu “

Začiatkom tohto mesiaca predseda Durínskeho úradu na ochranu ústavy Stephen Kramer predpovedal, že nepokoje spojené s nedostatkom plynu spôsobia, že protesty proti blokovaniu budú vyzerať ako „detská narodeninová párty“.

Medzitým Petr Fiala, predseda vlády Českej republiky, ktorá je v súčasnosti predsedníckou krajinou Európskej únie, v piatok zvolal mimoriadne zasadnutie bloku na ďalšie prípravy na zimu.

"Sme v energetickej vojne s Ruskom a škodí to celej EÚ," povedal český minister priemyslu a obchodu Jozef Sikela.

Plynu bude dosť. Toho slzného a v uliciach
Takto vidí veci komentátor českej politickej scény a bývalý politik Občanského fóra Miroslav Macek, ktorý v Parlamentných Listoch varuje pred nečinnosťou českej vlády. Opatrenia majú význam "V posledných týždňoch a mesiacoch čelíme rastúcim... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik