Ďuriš Nicholsonová: Dôchodcovia si za svoju katastrofálnu situáciu môžu sami!
24 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Máte strach z dôchodku? Je na mieste. Dôchodcovia budú ešte chudobnejší. Upozornila na to na sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Myslí si však, že dôchodcovia si za to môžu z časti sami.

Zmenil sa výpočet aktuálnej dôchodkovej hodnoty a tí, ktorí sa čoskoro chystajú na dôchodok, na to doplatia. Nižšími dôchodkovými dávkami. Z aktuálnych 100% priemerného príjmu sa im bude do dôchodku započítavať už len 95%.

"Všetkých nás čaká veľmi ťažká jeseň, možno niekoľko jesení. Dôchodcom bude extra ťažko. Nejdem z toho obviňovať súčasnú vládu, lebo nízke dôchodky a dôchodcovia prepadávajúci sa do chudoby sú predovšetkým dôsledkom Ficových vlád. Ten by mal dnes držať ústa a čakať na spravodlivý trest a nie obviňovať súčasnú vládu z rastúcej chudoby," okomentovala najnovší vývoj europoslankyňa.

Prečo necvičíte, necestujete, nežijete aktívne?

Podľa Nicholsonovej však ak táto vláda za niečo v súvislosti s „novými“ dôchodcami môže, je to zbabelosť vládnych politikov naštartovať v spoločnosti debatu o zodpovednosti za vlastné starnutie.

"Každý sme zodpovedný za to, že raz zostarneme a budeme odkázaní na dlhodobú starostlivosť. Preto sa na to počas produktívneho života musíme pripraviť. Tak to robia ľudia vonku, za hranicami a aj preto sú z nich neskôr vysmiati dôchodcovia, ktorí si na hruď neprikladajú hlinu, ale športujú, cestujú, aktívne žijú. Napríklad aj sexuálne," vysvetľuje politička svoj, už úplne svojím pôsobením v zahraničí ovplyvnený, postoj. 

Anna Belousovová: Debilizácia pokračuje
Výrok poslanca NR SR, Juraja Krúpu na adresu zavraždenej novinárky Duginovej zaujal aj političku Annu Belousovoú. Juraj Krúpa sa v príspevku zrejme úprimne vytešoval z jej zavraždenia, čo vyvolalo reakciu mnohých osobností. Práve TO, mohlo byť... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Predstavte si dnešných osemdesiatnikov, ktorí 40 rokov robili vo fabrikách a na poliach, zdravie majú také zničené, že polovicu dôchodku dávajú na lieky, ako si idú zabicyklovať, či zacvičiť zumbu. Veď z toho platu z JRD si predsa mali polovicu odkladať na starobu! 

Vonku to funguje podľa političky ináč. "Hneď z prvej výplaty si ľudia v produktívnom veku začínajú sporiť na dlhodobú starostlivosť - buď formou povinného poistenia, alebo formou komerčného produktu pripoistenia na dlhodobú starostlivosť," hovorí.

Pravdepodobne si 70-te roky v ČSSR predstavuje trochu skreslene. Šetriť ste si mohli len na vkladnej knižke v Slovenskej Sporiteľni.

Katastrofálna situácia

Ale v jednom má naša europoslankyňa pravdu. "Naši seniori sú v katastrofálnej situácii. Majú nízke dôchodky, majú panický strach z umiestnenia v domovoch sociálnych služieb alebo v domovoch pre seniorov, deti majú za hranicami alebo v Bratislave, opatrovateľky nemáme a tak zomierajú vo svojich domoch a bytoch celkom sami."

"Štát dlhodobo zlyháva. Nielen v totálne rozpadnutom systéme sociálnych služieb a služieb dlhodobej starostlivosti, ale najmä v zbabelosti zodpovedných odštartovať na Slovensku debatu o aktívnom starnutí a o tom, že za naše starnutie musíme aj my prevziať zodpovednosť," uzavrela Nicholsonová.

Draxler: Zakážeme Winnetoua?
Nemcom už prekáža aj Karl May! Vydavateľstvo, ktoré živili klasiky Karla Maya, ide pod tlakom aktivistov ich vydávanie "prehodnotiť". Upozorňuje na to na sociálnej sieti exminister školstva Juraj Draxler. Beloch zarábajúci na osudoch Indiánov?... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik