Heger predstavil päť návrhov na zmeny v koalícii, Sulík ich nazval kozmetikou
20 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Strany OĽANO, Za ľudí a Sme rodina sa zhodli na tom, že jediným scenárom pri ceste z koaličnej krízy je, aby SaS ustúpila od svojho ultimáta a nastala zhoda na nových podmienkach spolupráce v koalícii. Po sobotňajšom rokovaní koaličných strán to na tlačovej besede uviedol predseda vlády SR Eduard Heger, informuje televízia TA3.

Päť návrhov

Pred novinármi konkretizoval, že partnerom predložil päť návrhov na zmenu koaličnej zmluvy - týkajú sa výmeny štátnych tajomníkov na ministerstve financií a hospodárstva, fungovania koaličných rád bez Igora Matoviča a Richarda Sulíka, takisto kreovania rozhodcovskej komisie pri koaličných sporoch, v ktorej by každá strana mala troch členov. "Pričom pri rovnosti hlasov by rozhodujúci mala SaS," dodal Heger. 

Za útoky na koaličného partnera by mali tiež platiť sankcie, napríklad strata postu predsedu parlamentného výboru. Heger navrhol tiež zadefinovať jasný plán opatrení na pomoc ľuďom počas energetickej krízy i iné prerozdelenie ministerstiev.

"Musím skonštatovať, že tri strany v koalícii - OĽANO, Za ľudí i Sme rodina, sa zhodli v tom, že jediným scenárom, ako ukončiť koaličnú krízu, je upustiť od ultimáta zo strany SaS a dohodnúť sa na nových podmienkach koaličnej spolupráce," dodal Heger.

"Myslím si, že je to férová ponuka," podotkol. Apeluje pritom na profesionalizmus, ktorý odsunie osobnú rovinu nabok. "Ak sa tak stane, garantujem vám, že v štvorkoalícii ťažké časy zvládneme," deklaroval premiér.

Sulík: Také chaotické vládnutie som nezažil
Ďalšie koaličné stretnutie skončilo fiaskom a najnovšiu vládnu krízu nevyriešilo, ba ani nikam neposunulo. Sulíkovci pevne stoja za svojim slovom a ako sa zdá OĽaNO stojí za svojim predsedom. Sulík je ochotný skončiť vo funkcii ministra Líder SaS... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Matovič: Sulík je mnou posadnutý

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič je presvedčený, že neústupčivý postup lídra SaS je motivovaný jeho osobnou antipatiou. "Mám pocit, že Sulík trpí posadnutosťou nenávisťou voči mne," povedal. Nazdáva sa, že vyhlásenia SaS o snahe nájsť cestu na pokračovanie súčasnej vlády sú falošné, podľa neho bol šéf liberálov rozhodnutý "povaliť" vládu ešte pred šiestym júlom, keď vypovedal za SaS koaličnú zmluvu.

Ďalší člen OĽANO na rokovaniach, minister životného prostredia Ján Budaj upozornil, že návrhy, ktoré OĽANO dalo, zvýhodňujú menšieho koaličného partnera pred väčším. Pri takomto ústupku sa pýta, čo je teda skutočným dôvodom odchodu Sulíka z vlády, podozrieva ho zo snahy uniknúť pred zodpovednosťou.

Kollár: Spor musia vyriešiť lídri OĽANO a SaS bez ultimát
Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár ocenil po sobotňajšom rokovaní koaličných strán návrhy na zmeny v koaličnej zmluve, s ktorými prišiel predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Skonštatoval však zároveň, že k dohode nedošlo,... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Kozmetické riešenia neberieme

Sulík však tieto obvinenia odmieta. Opätovne vyhlásil, že v aktuálnych náročných časoch sa nedá byť s Matovičom vo vláde. "Také chaotické vládnutie som nezažil,"

Heger na stretnutí predložil viacero návrhov, ktoré majú stabilizovať situáciu v koalícii. Líder SaS Sulík tieto návrhy ocenil, upozornil však, že hlavná požiadavka liberálov na Matovičov odchod trvá a ak nebude splnená, predložené návrhy sú len kozmetické a nezmenia rozhodnutie SaS odísť ku koncu augusta z vlády. "Sme pripravení o týchto bodoch diskutovať, sú to racionálne, rozumné riešenia, myslím si, že nájdeme dohodu, ale toto všetko až po tom, keď bude splnená naša základná požiadavka," vyhlásil Sulík.

Koaliční lídri sa majú stretnúť opäť v piatok 26. augusta, šéfovia SaS i OĽANO sú však v oblasti posunu v rokovaní skeptickí.

Telenovela pokračuje: Oddych vlády na Bôriku alebo ďalšie premrhané koaličné stretnutie
Všetko speje k tomu, že podáme demisiu. Takto sa vyjadril líder strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík po sobotnom (20.8.) koaličnom stretnutí vo vládnom hoteli Bôrik, píšu Hospodárske Noviny. Kto by to čakal? "Všetko speje k tomu, že k... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik