Názlerová: Do toho zrkadla sa pozrite vy, pán minister!
20 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Novinárka a spisovateľka Renáta Názlerová našim čitateľom nie je úplne neznáma, aj keď v ostatných rokoch sa v TV veľmi neprezentuje. Aktuálne dianie však stále sleduje a mnohokrát s ním nesúhlasí. Na svojej facebookovej fanstránke si nie raz podá politikov a ich konanie. Inak tomu nie je ani tentokrát. Zo stoličky ju, obrazne povedané, nadvihol minister financií, podľa ktorého sa dôchodcovia majú pozrieť do zrkadla. 

Dve poznámky

V nich Názlerová pripomína, že našim ministrom trvalo pol roka to, čo iným vládam pár týždňov a aj z toho vyšla akurát jednorazová pomoc rodinám a dôchodcom bez nároku na riadny dôchodok. Jednota dôchodcov sa niekoľkokrát ozvala s oprávnenou poznámkou, či oni majú iné ceny, ako ostatní a či ich príjmy sú vyššie, ako príjmy pracujúcich ľudí. Valéria Pokorná, predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska vystupovala aj na proteste v Košiciach, neskôr aj v rámci tlačoviek opozičných politikov (pozn. red.)

"Ten, kto by sa mal pozrieť do zrkadla, je sám pán minister. Okrem toho, že je to drzé a urážlivé voči starším ľuďom, je to aj potvrdenie toho, ako sa správame k seniorom. To sa to deklaruje, ako sú najzraniteľnejší, keď chce byť niekto za chrumkavého. A teraz už zraniteľní nie sú?," pýta sa spisovateľka.

Kritika adresovaná ministrovi financií Matovičovi
Ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti kritizujú, že nie sú súčasťou návrhu zvýšenia platov. Na zvýšenie miezd sestier nemajú zdroje, a bez nich budú musieť ambulancie zavrieť. Skonštatoval to prezident Asociácie súkromných lekárov... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ne/úcta k šedinám

"My si týchto ľudí ani nevážime, ani ich nechránime. Chceme, aby sa ľudia učili využívať internetové bankovníctvo. To vážne? 80 ročná pani s Parkinsonom a Alzheimerom, ktorá je rada, že si vôbec dokáže "vyťukať" číslo na dcéru, sa má učiť pripájať na internet a robiť si internetbankning?" Konštatuje hneď po tom, ako uvádza rukolapné dôkazy našej neúcty.

"A čo lekári a úradníci? Príde za nimi senior. Namiesto láskavej trpezlivosti sa pozerá na človeka, čo prevracia oči a arogantne sa ho snaží vypokonklovať, veď je starý, tak čo už chce. A to nehovorím o prípadoch, keď sa stanú obeťou. Len málokto im verí, lebo sú starí. Bohvie, či sa im to v tej hlave už nepletie. Aké jednoduché, takto sa ich zbavia raz dva," konštatuje správanie mnohých, ktorí by sa voči seniorom mali vedieť správať.

Si starý, tak plať!

"Seniori sú dobrí na to, aby si na nich robili politici svoje politické PR a aby na nich profitovali pharma firmy (lebo nulové doplatky za lieky sú čisté "sajnsfikšn"). Sú dobrí na to, aby platili ceny neúmerné ich dôchodkom. Sú dobrí pred voľbami, aby dali svoj hlas. Ale keď im treba skutočne pomôcť, majú sa pozrieť do zrkadla," nesúhlasí s ministrom Názlerová. Konštatuje, že často vidí, koľko práve seniorom popri uhradení všetkých poplatkov, zostane na živobytie.

Tomáš Taraba: Politika nie je len o hulákaní
Tomáš Taraba, predseda strany Život-NS poukazuje na nedávnu TB Smeru-SD. Konkrétne mu ide o odvolávanie ministra financií. Hovorí to dávno "Róbert Fico na tlačovej konferencii na otázku či podporí návrh mazurekovcov na odvolanie Matoviča povedal... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Nulová dôstojnosť

"Sú ponižovaní materiálnym nedostatkom, neúctivým odsúvaním na okraj záujmu, nehumánnymi podmienkami tzv. trhového hospodárstva a nakoniec aj rétorikou politickej elity. Už dlho ma to štve, a keby to nebol verejný priestor, použila by som oveľa expresívnejší výraz. Odmietam nad tým mávnuť rukou. Seniori majú právo žiť do posledného dňa svojho života - v rámci možností - najlepšie ako sa dá. Majú mať všetko, čo potrebujú, majú mať rešpekt a úctu spoločnosti a našu podporu. A majú mať tiež právo na radosť," pripomína moderátorka.

Apel na ministra

"...a všetkých, ktorí sa tak radi trieskajú do hrude, ako oni idú teraz pomáhať slabým a chrániť zraniteľných, aby sa do toho zrkadla pozreli oni sami. A potom by sa mohli prísť pozrieť ešte do aspoň jedného štátneho zariadenia pre seniorov, Je naozaj hrdinské, ísť sa konfrontovať s realitou na Ukrajinu (a to hovorím naozaj vážne, bez irónie), ale rovnako hrdinské by bolo ísť sa konfrontovať aj s realitou chorých starých ľudí, alebo osamelo žijúcich starých ľudí. Prežite jeden deň ako oni, bez v.i.p. servisu a prístupu a financií, akými disponujete vy," žiada Názlerová.

Aj poďakovať sa patrí. Komu?

"Všetkým, ktorí majú k seniorom chápavý prístup. Chcem poďakovať mojim kolegom, ľuďom s dobrým srdcom, ochotným dobrovoľníkom, spoločnostiam, ktoré sú ochotné podeliť sa a podporiť aj ľudí s vážnymi zdravotnými problémami, alebo vo vysokom veku," píše Názlerová a pripomína našu pominuteľnosť. Tí dlhovekí už nemajú toľko času, aby sa dočkali toho, že bude aj lepšie.

Nemecký zelený politik: Načo sa sprchovať, stačí mokrá handrička
Zaručené tipy, ako ušetriť predniesol nemecký zelený politik: Winfried Kretschmann, predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. "Stačí, keď sa namiesto sprchovania utrieme mokrou handričkou," prináša jeho vyjadrenie maďarský... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik