Ako sa USA pokúšajú udržať nadvládu, Čína a Rusko chránia medzinárodný poriadok a spravodlivosť
19 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price na svojom stredajšom tlačovom brífingu označil vzťah medzi Čínou a Ruskom za „rozvíjajúci sa“, čo je „znepokojujúce“, pretože vízia, ktorú majú pre medzinárodný poriadok, je „ostro v rozpore s liberálnou víziou" a „so základmi medzinárodného systému, ktorý existuje už približne osem desaťročí po skončení druhej svetovej vojny“. 

Článok zverejnil denník globaltimes.cn. Prinášame ho vplnom znení.

Obavy USA voči Číne a Rusku sa odzrkadľujú aj v najnovšom masívnom spravodajstve v západných médiách o tom, že Čína vysiela svoje jednotky do Ruska, aby sa zúčastnili na cvičeniach „Vostok“, a v humbuku o takzvanej hrozbe zo strany oboch krajín.

Zlodej kričí „zastavte zlodeja“

Obavy USA z čínsko-ruských vzťahov sú výsledkom vlastnej strategickej úzkosti USA. Washington sa obáva, že medzinárodný poriadok zameraný na USA nastolený po druhej svetovej vojne sa zrúti a koordinácia medzi Čínou a Ruskom v oblasti bezpečnosti by mohla vykompenzovať vplyv USA v medzinárodnom poriadku, ktorému USA dlho dominovali.

Strategická úzkosť USA pramení zo skutočnosti, že USA upadajú, povedal Zhang Tengjun, zástupca riaditeľa oddelenia pre ázijsko-pacifické štúdie na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií.

"USA si zachovávajú svoju strategickú konkurenčnú pozíciu s Čínou a Ruskom súčasne v smere na Ukrajinu a ázijsko-tichomorskú oblasť. Ak sa za takýchto okolností Čína a Rusko priblížia, ovplyvní to rozmiestnenie zdrojov USA v oboch smeroch a bude to brániť ich úsilie ovládnuť regionálny poriadok. Ale súčasná sila USA im nedovoľuje sústrediť sa na oboje,“ povedal Zhang.

Rusko a Čína sa zbližujú, Amerika znepokojená
Zbližovanie Moskvy a Pekingu je pre Washington čoraz alarmujúcejšie. "Vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s návštevou Nancy Pelosiovej na Taiwane znepokojujú Spojené štáty americké, zdôraznil hovorca amerického ministerstva... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Úpadok USA a Západu

Nesúlad sily USA a ich mentality vnímania seba samých ako svetovej jedničky je hlavnou príčinou existujúceho rozdelenia a chaosu sveta. Zhang zastával názor, že jadrom problému nie je to, čo Čína a Rusko urobili alebo neurobili, ale to, či USA a Západ dokážu prekonať svoje obavy a obavy z vlastného úpadku. 

Z pohľadu medzinárodného poriadku sú USA najvýznamnejším predstaviteľom hegemonizmu, zatiaľ čo Čína a Rusko v skutočnosti bránia medzinárodný poriadok, spravodlivosť a spravodlivosť. Cui Heng, pomocný výskumník v Centre ruských štúdií na East China Normal University, verí, že strategická spolupráca medzi Čínou a Ruskom vnáša do medzinárodného spoločenstva pozitívny impulz. 

"Keď NATO pod vedením USA pred viac ako 20 rokmi bombardovalo Juhosláviu, žiadna sila nedokázala obmedziť hegemóniu USA. Môžu to USA ešte urobiť dnes? Očividne nie. Na regionálnej úrovni je koordinácia medzi Čínou a Ruskom konštruktívna.Vezmime si Afganistan ako príklad. USA zanechali neporiadok, ale nakoniec je to Čína, Rusko a ďalšie susedné krajiny, ktoré pomáhajú tento neporiadok upratať," povedal Cui a dodal, že tí, ktorí prekrúcajú vzťahy medzi Čínou a Ruskom, odrážajú ich úbohé účely, krátkozrakosť, ako aj nepochopenie, že neustále posilňovanie tohto bilaterálneho vzťahu slúži svetovému mieru a stabilite.

Putin a Si Ťin-pching vraj prídu na summit G20 na Bali
Ruský prezident Vladimir Putin a najvyšší predstaviteľ Číny Si Ťin-Pching sa v novembri zúčastnia na summite krajín G20 na indonézskom ostrove Bali, uviedol v piatok poradca indonézskeho prezidenta Andi Widjajanto. TASR čerpala zo správy agentúry... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

USA na pokraji vojny s Ruskom

Henry Kissinger, bývalý minister zahraničných vecí USA, v nedávnom rozhovore pre Wall Street Journal povedal, že „sme na pokraji vojny s Ruskom a Čínou v otázkach, ktoré sme sčasti vytvorili, bez akejkoľvek predstavy o tom, ako sa to skončí, resp. k čomu to má viesť." Je smutné, že aj keď Kissingerove rady slúžia záujmom USA, elity hlavného prúdu v USA, ktoré skĺzli do priepasti americkej politickej korektnosti, nebudú na takéto rady dbať. Ak sa USA vydajú svojou vlastnou cestou, aby sa stali nepriateľmi Číny a Ruska, izolujú sa vo svete.

Nemecký zelený politik: Načo sa sprchovať, stačí mokrá handrička
Zaručené tipy, ako ušetriť predniesol nemecký zelený politik: Winfried Kretschmann, predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko. "Stačí, keď sa namiesto sprchovania utrieme mokrou handričkou," prináša jeho vyjadrenie maďarský... Čítať ďalej
19 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik