Sudkyňa Jelínková: Za sexuálne zneužívanie dievčaťa kňazom podmienka, za úplatok zeleninou 5 rokov nepodmienečne (zatiaľ neprávoplatne)
15 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Dana Jelinková je aktívna sudkyňa na súde Krajský súd Bratislava. Na portáli dana.blog.pravda.sk publikovala zaujímavý názor. Redakcia HD ho prebrá celý, do textu nezasiahla.

Trestná politika a jednotlivé trestné sadzby toho-ktorého členského štátu Európskej únie okrem iného odrážajú hodnoty spoločnosti, na ktorých ochrane spoločnosti záleží.

V poslednom období sa mediálna a legislatívna pozornosť zamerala na trestné činy drogového charakteru, pri ktorých sa mali  tresty pre užívateľov drog zmierniť.

Je však potrebné dodať, že v spoločnosti zarezonovali najmä správy o miernych trestoch pre sexuálnych deviantov v kňažských rúchach.  Kňaz, ktorý dlhodobo ako učiteľ náboženstva sexuálne zneužíval mladé dievča od 13 do 16 rokov jej veku, sa dohodol na podmienke.

Aký signál takáto legislatívna možnosť „dohodnutia trestu“ vysiela mladým dievčatám – chlapcom a ich rodičom o úrovni ochrany obetí sexuálneho násilia? A aký obraz o cirkvi a kňazoch- čiernych ovciach sa na základe toho v spoločnosti vytvára? Toleruje Slovenská republika pedofíliu? Je nastavenie trestnej legislatívy v tejto oblasti dostatočné? Aká je proporcionalita takéhoto legislatívneho nastavenia vo vzťahu k iným typom trestných činov?

Vo vyššie uvedenej súvislosti by som rada dala do pozornosti verejnosti, že okrem trestného práva v prípade sexuálnych deviantov v cirkvi existujú aj právne nástroje civilného práva.

Ján Mikas vie, ako to bude od septembra
Koniec leta znamená návrat dovolenkárov, ale aj detí do škôl. Už v septembri sa preto očakáva zhoršená covidová epidemiologická situácia. Budú sa aj v tomto roku deti učiť dištančne, donútia nás odborníci robiť z domu, alebo dokonca príde ďalší... Čítať ďalej
14 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

V susednom Poľsku, ktoré je známe svojim silným náboženským cítením, sa za posledných pár rokov vyvinula judikatúra v civilných veciach sexuálne zneužívaných dievčat a chlapcov kňazmi, na základe ktorej súdy, už aj právoplatne, priznávajú obetiam sexuálneho zneužívania odškodnenie, ktoré je povinná zaplatiť cirkev ako organizácia, právnická osoba alebo jej organizačný útvar. Sumy odškodnenia sa aktuálne pohybujú okolo 70 000 EUR, od prípadu k prípadu.

Precedens v tomto smere vykonal sudca v Poľsku v roku 2015. Poliak, ktorý sa v detstve stal obeťou sexuálneho zneužívania miestnym kňazom vtedy získal od farnosti a diecézy odškodnenie vo výške 37 000 EUR. V jeho prípade mal byť kňaz podľa medializovaných správ odsúdený na 2 roky nepodmienečne.

V roku 2018 následne vysúdila jednorázové odškodnenie a doživotnú rentu od poľskej cirkvi žena, ktorú v 13 rokoch znásilňoval kňaz.

Cirkev pôvodne odmietala vyplácať peniaze obetiam, keďže podľa nej by mal zodpovednosť za finančné odškodnenie niesť samotný vinník. Podľa  sudcov však cirkev niesla zodpovednosť, lebo sa udalosti odohrali počas výkonu „pracovnej“ náplne kňaza.

Je na zváženie, či by odškodnenie od cirkvi mohli za istých okolností požadovať nielen samotné obete, ale napríklad aj rodičia obete, pokiaľ v dôsledku traumatickej udalosti rodičia utrpeli ujmu na psychickom zdraví, ktorá si vyžaduje liečenie. Všetko by bolo samozrejme otázkou dokazovanie a dôkazných prostriedkov.

V Poľsku súd navyše ešte v roku 2019 nariadil cirkevným autoritám predložiť dôverné zložky týkajúce sa pedofilného prípadu.

Tému plošného odškodnenia obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi otvorili aj francúzski cirkevní hodnostári.

Na Slovensku stále ticho.

Putin: Rusko a Severná Kórea posilnia bilaterálne vzťahy
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko a Severné Kórea rozšíria svoje bilaterálne vzťahy. V pondelok o tom informovali štátne médiá v Pchjongjangu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Rusko a KĽDR "spoločnými snahami... Čítať ďalej
15 | 08 | 2022 | TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik